21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Μαγαζιά

 

…Απατο κοντεύει να πάει το μέτρο της κυβέρνησης για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων. Εκτός από ορισμένες μεγάλες αλυσίδες, η πλειονότητα των εμπόρων, μικρών και μεσαίων, δεν συμφωνεί με την εφαρμογή του, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι προσπαθούν να το μπλοκάρουν με τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις. Οσο για τους καταναλωτές, επιβεβαιώνοντας το επιχείρημα ότι δεν είναι ο χρόνος το πρόβλημα, αλλά η έλλειψη χρήματος, η παρουσία τους στα μαγαζιά και οι αγορές τους την Κυριακή ήταν μηδαμινές. Τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται στις εκτιμήσεις των ίδιων των εμπόρων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας τη γλώσσα της αλήθειας, δήλωσε ότι η κίνηση ήταν μειωμένη και πολλά καταστήματα δεν άνοιξαν, ενώ όσοι έμποροι άνοιξαν τα μαγαζιά τους, είδαν μόνο τουρίστες να τους επισκέπτονται. Επιμένουν ακόμη στην κυβέρνηση;

 

Δ.Κ.

 

„ Μπάμπης Γκολέμας

 

Ακολούθησε την οικογενειακή παράδοση ο Μπάμπης Γκολέμας, από παππού ηγέτη στον ξεσηκωμό του Κιλελέρ και πατέρα υπεύθυνο του ΕΑΜ στους Αγ. Αναργύρους Λάρισας, ξεκίνησε την επαναστατική του δράση από τα Αετόπουλα, οργανώθηκε στη νεολαία της ΕΔΑ και από το 1954 στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ στη Λάρισα. Καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλακή, αποφυλακίστηκε το 1966 και το 1969 η δικτατορία τον καταδίκασε σε 16 χρόνια φυλακή. Φυλακισμένη ήταν και η έγκυος σύζυγός του Ελένη, η οποία γέννησε στη φυλακή το πρώτο τους παιδί. Η ζωή και η δράση του αποτυπώθηκαν στην εξαιρετική ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Πέτρινα χρόνια». Η πολιτική κηδεία του θα γίνει σήμερα στις τρεις το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ηλιούπολης.

 

Κ.Π.

 

„ Καταγγελίες

 

Προβλήματα εσωκομματικής φύσης αντιμετωπίζει το Ποτάμι, το οποίο, αν και αυτοδιαφημίζεται ως κόμμα σύγχρονων αντιλήψεων, τα μέλη του δημοσίως καταλογίζουν στην ηγεσία παλαιοκομματικές πρακτικές. Συνοδεία καταγγελιών παραιτήθηκε από την Πανελλήνια Επιτροπή η Μαρία Κανά, ενώ τον δρόμο της εξόδου επέλεξε η συντριπτική πλειονότητα των μελών του Νότιου Τομέα Αθηνών, που διαμαρτύρονται για μεθοδεύσεις και υπόδειξη προσώπων προς υποστήριξη, σταλμένες από τα κεντρικά. Αντιστοίχως, ο Κώστας Λουλάκης, μέλος του Ποταμιού στην Επιτροπή του Ηρακλείου, χαρακτηρίζει «κατ’ επίφαση δημοκρατική» την προγραμματισμένη για σήμερα εκλογή συντονιστών τις τοπικές οργανώσεις, κάνοντας λόγο για διαδικασία «παρωδία», που ισοδυναμεί με «αρχή του φασισμού». Πολύ γρήγορα δεν άρχισαν τα όργανα στο Ποτάμι;

 

Δ.Κ.

 

„ Προσωπικό παιχνίδι

 

Εκ των έσω βάλλεται η ελληνογερμανική συνεργασία σε επίπεδο ΟΤΑ. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρης, έφτασε μέχρι τον Ευάγγ. Βενιζέλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με τον υφυπουργό της γερμανικής κυβέρνησης Χ. Γ. Φούχτελ. Είχε προηγηθεί επιστολή στον πρόεδρο της γερμανικής ΚΕΔΕ Κ. Σραμ, στην οποία καταγγέλλει τον ειδικό απεσταλμένο της Μέρκελ ότι, αντί να δημιουργήσει βάση συνεργασίας μεταξύ των δήμων των δύο χωρών, έχει στήσει προσωπικό παιχνίδι. Ο κ. Μπουτάρης έχει απευθυνθεί και στον Αντ. Σαμαρά. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα προβλήματα.

 

ΜΠ.Α.

 

„ Πρώτα στο εξωτερικό!

 

Εσωσε το Μουσείο Καζαντζάκη ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, όπως μας πληροφόρησαν με λεπτομέρειες το «Πρώτο Θέμα» και τα «Παραπολιτικά», που «σφάζονται στην ποδιά» του πλοιοκτήτη Β. Μαρινάκη. Οπως ανέφερε συγκινημένος ο ίδιος, σημαδεύτηκε μέσα του από τα βιβλία του Καζαντζάκη και από το πόσο αγαπούσε ο συγγραφέας την Ελλάδα και την Κρήτη. «Τα βιβλία του υπήρξαν σύντροφοί μου στο εξωτερικό, στα μαθητικά και στα φοιτητικά, αλλά και στα πρώτα επαγγελματικά μου χρόνια. Οπως συμβαίνει δυστυχώς πολλές φορές σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο, οι άξιοι άνθρωποί του αναγνωρίζονται πρώτα στο εξωτερικό και μετά εδώ στην Ελλάδα μας», σημείωσε ο Β. Μαρινάκης. Ισως έτσι εξηγείται, λοιπόν, γιατί όλα τα ιδιόκτητα πλοία του εφοπλιστή έχουν ξένη σημαία!

 

Α.Ψ.

 

„ Αντιρατσιστικό

 

Μπορεί ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος (ΠΑΣΟΚ) να ζητάει την άμεση εισαγωγή του πολύπαθου αντιρατσιστικού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Β′ Θερινού Τμήματος, όμως η υπερψήφισή του μόνο βέβαιη δεν είναι. Οι αντιρρήσεις που υπάρχουν στον πυρήνα της σημερινής Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται να έχουν καμφθεί, ενώ, για διαφορετικούς λόγους το καθένα, το ΚΚΕ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και φυσικά η Χρυσή Αυγή έχουν εκφράσει από ενστάσεις έως διαφωνίες. Για τον λόγο αυτό είναι πιθανόν να χρειαστούν οι ψήφοι τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΔΗΜΑΡ για να γίνει δεκτό το νομοσχέδιο.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ Για τα 40χρονα της δημοκρατίας

 

Εκδήλωση μνήμης για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας πραγματοποιεί την Τετάρτη 23 Ιουλίου στο Πάρκο Ελευθερίας ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974. Στην εκδήλωση, που θα ξεκινήσει στις 8 το απόγευμα, θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή και θα απευθύνουν χαιρετισμό ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-1974, Νίκος Τριανταφύλλου, και ο πρόεδρος του «Συνδέσμου Αντιστασιακών Λευκωσίας», Γιώργος Λουκάς. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια «της αντίστασης, της ζωής και του αγώνα» από το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη».

 

Μ.Α.Κ.

 

„ «Πτώμα»

 

«Πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας» χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ ο Στέφανος Τζουμάκας. «Εξεμέτρησε το ζην το ΠΑΣΟΚ. Υπό την ηγεσία του Γ. Παπανδρέου και του Ευάγγ. Βενιζέλου, το ΠΑΣΟΚ οδηγήθηκε στο αντίθετο στρατόπεδο, στη σκληρή Δεξιά και στα νεοφιλελεύθερα προγράμματα. Το ΠΑΣΟΚ έχει τελειώσει, δεν ασχολείται κανένας. Πρόκειται για το πτώμα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Τυμπανιαίο πτώμα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός. Ο Στ. Τζουμάκας έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ και είναι πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στις ευρωεκλογές το κόμμα του κατήλθε αυτόνομο και έλαβε περίπου 11 χιλιάδες ψήφους.

 

Δ.Κ.

 

„ Πορεία για τη Γάζα

 

Ενώ το σφυροκόπημα των Ισραηλινών, από θάλασσα, αέρα, και στεριά, συνεχίζεται για 13η μέρα στη Λωρίδα της Γάζας, αθροίζοντας εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες αμάχους, η οργή στην Ελλάδα φουντώνει. Μία ακόμα συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας προγραμματίζεται για αύριο, Τρίτη, στις 7 μ.μ. από το Σύνταγμα προς τα γραφεία της Ε.Ε. Το κάλεσμα συνυπογράφουν διάφορες ενώσεις Παλαιστινίων στη χώρα μας, κοινότητες μεταναστών, αντιρατσιστικές, αντιπολεμικές κινήσεις, η ΚΕΕΡΦΑ και η Πρωτοβουλία Ενα Καράβι για τη Γάζα. Ζητούν, μεταξύ άλλων, να τερματιστεί τώρα η πολιορκία της Γάζας και η φονική επιδρομή.

 

Ε.Γκρ.

 

„ Δεύτερες σκέψεις

 

Κι εκεί που όλοι περίμεναν με τα νέα «ευνοϊκά» νομοσχέδια να αρχίσουν τις εκσκαφές για μεγάλες τουριστικές μονάδες, τα μαντάτα από την Κρήτη και τη Χαλκιδική έρχονται λίγο μαύρα. Μείωση της ζήτησης σε Ρώσους τουρίστες: 35% στην Κρήτη και 25% στη Χαλκιδική. Μήπως να το ξανασκεφτούν, λοιπόν, οι επενδυτές πριν αρχίσουν το σκάψιμο για το Κάβο Σίδερο, τον κόλπο Πλάκας, τη Φανερωμένη, το Παλιούρι, τη Σιθωνία, το κτήμα Πραβίτα κ.α.; Αν μειωθούν και οι πλούσιοι τουρίστες από τα εμιράτα, ποιοι θα πηγαίνουν μετά στα νέα πολυτελή 5στερα; Καλύτερα να φτιάξουν πολλά ωραία κάμπινγκ, που είναι φτηνά και οικολογικά, και κυρίως θα μπορούν να τα επισκέπτονται και Ελληνες τουρίστες, που θα τροφοδοτήσουν και την τοπική αγορά. Χώρια που έτσι οι επενδυτές δεν θα έχουν την ανάγκη του κρατικού μεσίτη και έτσι μπορεί να σωθεί και κανένα δάσος.

 

Α.Ψ.

 

Τα 100 χρόνια του Χαρ. Φλωράκη

 

Εκατό χρόνια συμπληρώθηκαν χθες από τη γέννηση του Χαρίλαου Φλωράκη στο Παλιοζωγλόπι Καρδίτσας. Ο ιστορικός ηγέτης του ΚΚΕ μπορεί να μην έγινε «ο Λούθηρος της Αριστεράς», όπως τον είχε προτρέψει ο Μ. Ανδρουλάκης, όμως ήταν αυτός που τόλμησε να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές το 1989 και να οδηγήσει τον τότε ενιαίο Συνασπισμό στη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ., για να μην παραγραφεί το σκάνδαλο Κοσκωτά. Η ιστορία του κόμματος ήταν η ζωή του. Ο «καπετάν Γιώτης» έζησε στο πετσί του την ιστορία του ΚΚΕ, αντάρτης, εξόριστος, φυλακισμένος, γραμματέας του ΚΚΕ από το 1972 μέχρι τον Ιούλιο του 1989, όταν και εξέλεγη πρόεδρος της κεντρικής επιτροπής του κόμματος και στο 14ο συνέδριο εκλέχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος. Εξελίχθηκε σε ηγέτη, υπερβαίνοντας τα στενά όρια του Περισσού, αφήνοντας τη δική του πολιτική παρακαταθήκη.

 

Φ.Π.

 

„ Ποτέ μη λες «ποτέ»

 

Αντικείμενο ενασχόλησης, και μάλιστα ζόρικο, έχει ο Γιώργος Καμίνης ως επανεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων. Ως εκ τούτου, όπως ο ίδιος δήλωσε σχετικά με τα σενάρια μετακίνησής του στην κεντρική πολιτική σκηνή και τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς,«δεν θα αφήσει τον γάμο να πάει για πουρνάρια». Η φράση του όμως αμέσως μετά, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης (Βήμα FM), ότι «αυτή τη στιγμή» δεν έχει καμία τέτοια διάθεση και καμιά φιλοδοξία δημιουργεί συνειρμούς για την επόμενη ημέρα και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενεργού ανάμειξης, έστω σε δεύτερη φάση. Εξάλλου, ο κ. Καμίνης αποτελεί ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής στον κεντροαριστερό χώρο, που, εκτός των άλλων μύριων προβλημάτων, αναζητά ηγέτη ικανό να συνθέσει.

 

Δ.Κ.

 

Scroll to top