Gaza-Palaistini-paidi

21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διαρκής σφαγή των αμάχων

Εγκλημα πολέμου στη Γάζα. Βαριές απώλειες του Ισραήλ κατά το πρώτο 24ωρο της χερσαίας επίθεσης.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Ανθρωπος της ιατρικής βοήθειας επιχειρεί να ηρεμήσει κάτοικο της Σουτζάγια, γειτονιάς που χτυπήθηκε με απίστευτη βιαιότητα από το Ισραήλ, μετρώντας χθες 50 τουλάχιστον νεκρούς και σωρούς από συντρίμμια REUTERS/Finbarr O'Reilly

Ανθρωπος της ιατρικής βοήθειας επιχειρεί να ηρεμήσει κάτοικο της Σουτζάγια, γειτονιάς που χτυπήθηκε με απίστευτη βιαιότητα από το Ισραήλ, μετρώντας χθες 50 τουλάχιστον νεκρούς και σωρούς από συντρίμμια
REUTERS/Finbarr O’Reilly

Σθεναρή αντίσταση προβάλουν οι Παλαιστίνιοι μαχητές στη Γάζα απέναντι στη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού, που καταμετρά τις πρώτες σοβαρές απώλειες. Δεκατρείς στρατιώτες σκοτώθηκαν το Σάββατο σε μάχες, ένα πολύ βαρύ τίμημα μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, με το σύνολο των Ισραηλινών νεκρών να φτάνει πλέον τους 20, εκ των οποίων οι δύο άμαχοι. Χθες τη νύχτα, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς ανακοίνωσε πως αιχμαλώτισε έναν ισραηλινό στρατιώτη.

 

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχασαν τη ζωή τους χθες ήταν περισσότεροι από 100 και συνολικά, από την έναρξη της επιχείρησης «Προστατευτική Παρυφή», ξεπέρασε τους 430 και παραμένει δυσανάλογα μεγάλος. Χιλιάδες είναι και οι τραυματίες.

 

Σφυροκόπημα από παντού

 

Το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπάει από ξηρά, αέρα και θάλασσα τη Γάζα και χθες έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα το προάστιο της Σουτζάγια, στις παρυφές της Πόλης της Γάζας, όπου έγινε πραγματική σφαγή αμάχων, με προσωρινό απολογισμό, όπως μεταδίδουν οι παλαιστινιακές υπηρεσίες υγείας, 65 νεκρούς και 400 τραυματίες. Λόγω του μεγάλου αριθμού των νεκρών και των εγκλωβισμένων τραυματιών στα ερείπια της Σουτζάγια κηρύχτηκε δίωρη τοπική κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσουν, έστω και σε αυτόν τον πολύ περιορισμένο χρόνο, να απομακρυνθούν από τον τόπο της τραγωδίας οι σοροί των θυμάτων και οι τραυματίες. Στη συνέχεια οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν, με επανάληψη των ισραηλινών βομβαρδισμών, αλλά και την εκτόξευση παλαιστινιακών ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

 

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι χθες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το έδαφός του 95 ρουκέτες και πως οι δυνάμεις του κατέστρεψαν χθες 13 σήραγγες και πολλές αποθήκες πυρομαχικών. Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι η Χαμάς και οι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις είχαν στην κατοχή τους στην αρχή του πολέμου περί τις 10.000 ρουκέτες και έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής 1.700. Τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν, όπως και ο ισχυρισμός του Ισραήλ ότι έχει εξουδετερώσει με τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιδρομές το 30-40% του παλαιστινιακού οπλοστασίου.

 

Σε μια οργισμένη ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε την επίθεση στη Σουτζάγια, την οποία χαρακτήρισε «βάρβαρη σφαγή», και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να αντιδράσει αμέσως σε αυτό το έγκλημα πολέμου», ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αραμπι, ο οποίος έκανε έκκληση για «άμεσο τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης».

 

Το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε χθες τους ξένους δημοσιογράφους που είναι στη Λωρίδα της Γάζας ότι «βρίσκονται σε πεδίο μάχης» και πως το Ισραήλ «δεν είναι με κανέναν τρόπο υπεύθυνο για τον τραυματισμό ή οποιαδήποτε ζημιά μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της παρουσίας τους στην περιοχή». Χθες σκοτώθηκε στη Σουτζάγια ένας Παλαιστίνιος εικονολήπτης, ο οποίος επέβαινε σε ασθενοφόρο που χτυπήθηκε από βόμβα.

 

Η παρουσία των διεθνών ΜΜΕ στη Γάζα ενοχλεί το Τελ Αβίβ, που θέλει να κερδίσει και τον πόλεμο της προπαγάνδας, καθώς η παγκόσμια κοινή γνώμη ευαισθητοποιείται από τις σκληρές εικόνες των νεκρών παιδιών και του θρήνου των αμάχων που μεταδίδονται από τη Γάζα. Οι ανταποκριτές πάντως αγνόησαν την προειδοποίηση-απειλή και συνεχίζουν τις μεταδόσεις από τη Γάζα ρισκάροντας τη ζωή τους για έναν πόλεμο που η κατάρριψη του μαλαισιανού Μπόινγκ αλλά και η πολιτική σκοπιμότητα τον έχουν θέσει -προς το παρόν- στο περιθώριο του διεθνούς μιντιακού ενδιαφέροντος.

 

Με μια πολύ οξεία δήλωση επιτέθηκε στο Ισραήλ ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το κατηγόρησε πως «ξεπέρασε σε βαρβαρότητα ακόμη και τον Χίτλερ» και άσκησε κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες για την υποστήριξη που παρέχουν στις «δυσανάλογες τακτικές» του Τελ Αβίβ. Για «γενοκτονία» κατηγόρησε το Ισραήλ και ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, και τόνισε πως «η Βενεζουέλα απορρίπτει την κυνική εκστρατεία που προσπαθεί να καταδικάσει εξίσου τις δύο πλευρές, ενώ είναι σαφές ότι ηθικά δεν συγκρίνονται οι υπό κατοχή Παλαιστίνιοι με τους κατακτητές Ισραηλινούς, που έχουν και στρατιωτική υπεροπλία και λειτουργούν στο περιθώριο του διεθνούς δικαίου».

 

«Προσπαθούμε να στοχεύουμε στρατιωτικούς στόχους και δυστυχώς υπάρχουν απώλειες αμάχων για τις οποίες λυπούμαστε και τις οποίες δεν επιδιώκουμε. Μόνος υπεύθυνος είναι η Χαμάς, που θέλει να σωρευτούν όσο περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων. Χρησιμοποιούν τηλεοπτικά τους νεκρούς Παλαιστινίους για να εξυπηρετήσουν τον πολιτικό τους στόχο» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγη ώρα μετά τη σφαγή στη Σουτζάγια.

 

Σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ τάσσεται η Ουάσινγκτον, με τον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, να δηλώνει πως «έχει το δικαίωμα να εισβάλει και να καταστρέψει τις σήραγγες. Υποστηρίζουμε πλήρως το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα απέναντι στις ρουκέτες που εξακολουθεί να εξαπολύει η Χαμάς».

 

Σκληρή διπλωματία

 

Παράλληλα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγεται και μια σκληρή διπλωματική μάχη με στόχο την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας. Προς το παρόν το Ισραήλ δείχνει να μην επιθυμεί αυτή τη στιγμή κάποια διαπραγμάτευση και εμμένει στους όρους του απορριφθέντος από τη Χαμάς αιγυπτιακού σχεδίου. Ετσι έφυγε άπρακτος από το Τελ Αβίβ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, ο οποίος προσπάθησε ανεπιτυχώς να αναβιώσει τη διπλωματική προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός. Συνομιλίες με στόχο να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση έγιναν χθες στο Κατάρ μεταξύ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, και του ηγέτη της Χαμάς, Χαλεντ Μέσααλ. Στην Ντόχα, όπου έφτασε χθες και ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν στο πλαίσιο περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, Αμπάς και Μέσααλ θα συζητήσουν παρουσία του εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, τους όρους που θέτει η παλαιστινιακή πλευρά για την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς έχει ζητήσει μεταξύ άλλων ως προϋποθέσεις για την εκεχειρία να σταματήσει ο αποκλεισμός της Γάζας και να αφεθούν ελεύθεροι οι προσφάτως συλληφθέντες Παλαιστίνιοι της Δυτικής Οχθης, όροι τους οποίους απέρριψε το Ισραήλ και δεν προβλέπονται από το αιγυπτιακό σχέδιο που αποδέχτηκε μονομερώς το Τελ Αβίβ. Η Αίγυπτος έχει δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει την πρότασή της και το Κατάρ τονίζει ότι δεν πρόκειται να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να κάνει υποχωρήσεις. Η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς ως μοναδικά διεθνή στηρίγματα της απέμειναν μόνο η Τουρκία και το Κατάρ, με την Αίγυπτο των στρατηγών να τηρεί καθαρά εχθρική στάση απέναντι στους πολιτικούς επιγόνους των Αδελφών Μουσουλμάνων σε αγαστή συμπόρευση με τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα.

 

Scroll to top