21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Σουτζάγια ΣΤΟΧΟΣ του πιο σφοδρου ωσ σημερα βομβαρδισμόΥ

Μια Γκερνίκα ανατολικά της Γάζας

      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

Σκηνές αλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο της Σίφα, μόλις -κατ' απαίτηση του Ερυθρού Σταυρού- υπήρξε κατάπαυση του πυρός στη Σουτζάγια και νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς και γιατροί ασχολήθηκαν με τη διάσωση των εκατοντάδων τραυματιών REUTERS/Mohammed Salem

Σκηνές αλοφροσύνης εκτυλίχθηκαν στο νοσοκομείο της Σίφα, μόλις -κατ' απαίτηση του Ερυθρού Σταυρού- υπήρξε κατάπαυση του πυρός στη Σουτζάγια και νοσοκόμοι, τραυματιοφορείς και γιατροί ασχολήθηκαν με τη διάσωση των εκατοντάδων τραυματιών
REUTERS/Mohammed Salem

«Οι πύλες της κόλασης είχαν ανοίξει και τα θραύσματα έμπαιναν από τα παράθυρα. Από τις 00.30 μετά τα μεσάνυχτα ώς τις 4.00 τα ξημερώματα το μόνο που αισθανόσουν ήταν ο σφοδρός βομβαρδισμός, η μυρωδιά της φωτιάς και του θανάτου. Στις 04.30, μετά το κάλεσμα για προσευχή, καταφέραμε να μπούμε σ’ ένα ασθενοφόρο»… Αποτρόπαιες οι εικόνες, ανατριχιαστικές οι μαρτυρίες των επιζώντων, όπως αυτή του Τζάουαντ Χασάναϊν στο Associated Press, που μπόρεσε τελικά να βγάλει σώα την οικογένειά του από το προάστιο Σουτζάγια ανατολικά της πόλης της Γάζας, το οποίο υπέστη τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή την πιο άγρια επίθεση από την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Η μαζική έξοδος των (αν)ελεύθερων πολιορκημένων της Σουτζάγια ξεκίνησε τα ξημερώματα. Πιο πριν ήταν αδύνατο για τους κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους προς αναζήτηση σωτηρίας, καθώς τα ισραηλινά τανκς είχαν εισβάλει λίγο μετά τα μεσάνυχτα και οι οβίδες του πυροβολικού σφυροκοπούσαν τη φτωχογειτονιά. Οι δραματικές εκκλήσεις τους για βοήθεια προς ασθενοφόρα και ραδιοφωνικούς σταθμούς έπεφταν στο κενό. Κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει. Με το πρώτο φως χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά σαν φαντάσματα, άλλοι ξυπόλητοι, άλλοι με τις πιτζάμες, άλλοι σε κάρα, ακόμα και σε πορτ μπαγκάζ αυτοκινήτων, χωρίς υπάρχοντα, κρατώντας σφιχτά στην αγκαλιά τους βρέφη και νήπια, που έκλαιγαν γοερά βουτηγμένα στη σκόνη από τα χαλάσματα, κατάφεραν τελικά να διαφύγουν. Για να πάνε, όμως, πού; Παγιδευμένοι σαν τα ποντίκια, υπό καθεστώς απόλυτου τρόμου και πανικού, οι επιλογές τους ελάχιστες: συγγενικά ή φιλικά σπίτια σε άλλες επικίνδυνες συνοικίες, τα ασφυκτικά γεμάτα καταφύγια του ΟΗΕ και τα εξίσου κατάμεστα νοσοκομεία της Γάζας…

 

Στη διάρκεια της ολιγόωρης κατάπαυσης τους πυρός, που ζήτησε ο Ερυθρός Σταυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ασθενοφόρα και ντόπιοι με δικά τους μέσα μπήκαν στη βομβαρδισμένη περιοχή. Μέσα σε σκηνές αλλοφροσύνης, υπό το άγρυπνο βλέμμα μελών της Χαμάς, άρχισαν να μεταφέρουν κατά κύματα τραυματίες και νεκρούς στο κεντρικό νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας με 600 κλίνες, που διαθέτει 6 χειρουργεία και μονάδα έκτακτων περιστατικών με μόλις 11 κρεβάτια.

 

Αμαχοι, παιδιά και γυναίκες

 

Οι θάνατοι κυρίως αμάχων στη Σουτζάγια ανέρχονται τουλάχιστον σε 65 και οι τραυματισμένοι είναι περισσότεροι από 400. Στα νεκρά θύματα συγκαταλέγονται 17 παιδιά, 14 γυναίκες και 4 ηλικιωμένοι, ενώ οι επιζώντες έκαναν λόγο και για άλλα διάσπαρτα πτώματα στους δρόμους και μέσα σε συντρίμμια κτιρίων. Στόχος ανηλεούς επίθεσης των Ισραηλινών έγινε κι ένα ασθενοφόρο, που περισυνέλεγε τραυματίες στη συνοικία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επί τόπου ένας Παλαιστίνιος εικονολήπτης κι ένας διασώστης. Στρατιωτικά πλήγματα έχουν υποστεί 85 σχολεία, 18 νοσοκομεία, αλλά και το δίκτυο υδροδότησης.

 

Παράλληλα, εν μέσω διαρκών διακοπών ρεύματος, με τις καταπονημένες γεννήτριες να τους «προδίδουν» συχνά – πυκνά, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, συνεχίζουν νυχθημερόν με απέραντη αυτοθυσία και… αυτοσχεδιασμό να δίνουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι και καταγής, λόγω έλλειψης όχι μόνο κρεβατιών αλλά και στρωμάτων. Παρά την ανυπαρξία ακόμα κι επιδέσμων ή βασικών φαρμάκων, όπως δόσεις αδρεναλίνης, χειρουργούν συχνά υπό το φως των κινητών τους τηλεφώνων. «Συνήθως πρέπει να διαλέξεις ποιος απ’ όλους έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης. Εύκολα, μέσα στη βιασύνη, μπορεί να πάρεις τη λάθος απόφαση» λέει στο Associated Press o δρ Αλαμ Νάγεφ. Ο μόνος ξένος εθελοντής γιατρός αυτό το διάστημα στο νοσοκομείο Σίφα είναι ο 67χρονος Νορβηγός Μαντς Γκίλμπερτ. «Δεν είμαι εγώ ο ήρωας. Αυτοί οι άνθρωποι είναι οι ήρωες» λέει για τους Παλαιστίνιους συναδέλφους του. «Οταν εμείς φεύγουμε, αυτοί μένουν πίσω»…

 

Συνολικά, πάνω από 430 κάτοικοι της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 8 Ιουλίου, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.000. Επείγουσα έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, στα 61 καταφύγια της οποίας συνωστίζονται ήδη 81.000 εκτοπισμένοι, τριπλάσιοι πλέον από την έναρξη της χερσαίας εισβολής. Παρά το νέο ανθρωπιστικό δράμα, οι αρχές της Αιγύπτου -εχθρικές πια προς τη Χαμάς κι επικαλούμενες λόγους ασφαλείας- εμπόδισαν χθες κομβόι 11 λεωφορείων, με 500 ακτιβιστές και πολύτιμη βοήθεια, να εισέλθουν στη Γάζα από το νότιο συνοριακό πέρασμα της Ράφα.

 

Scroll to top