21/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Γάζα – τα παιδιά έπαιζαν!…

 

Με τη νέα φονική εκστρατεία του Ισραήλ στην πολύπαθη Γάζα και με αφορμή το σχόλιο δημοσιογραφίνας, εκεί στην πρωινή ανάγνωση των εφημερίδων στην TV: «Ασε τους κύριους τίτλους. Εκεί κάτω κοίτα, τη φωτογραφία, τα παιδιά που έπαιζαν μπάλα σκότωσαν!» Πόσες φορές αλήθεια, πόσοι τόνοι μελάνι δεν έχουν χυθεί μ’ αυτή την άνευ προηγουμένου ντροπή για Ευρώπη, Αφρική, ΟΗΕ, για ό,τι έχει μείνει ανθρώπινο ακόμη. Τέτοια διεθνής απάθεια δεν ξανάγινε! Ενας φαύλος κύκλος αίματος, με αντεκδικήσεις, με τόσα δράματα για τόσες αθώες παιδικές ψυχές. 2006 και από το αρχείο μου τραβάω ένα έγκριτο περιοδικό μεγάλης τότε σχετικά κυκλοφορίας, με εξώφυλλο τον Ομπάμα: «Αν γινόταν πρόεδρος..!».

 

Ε, λοιπόν και τι μ’ αυτό, όταν μια ζωή κάποιος δεν ομολογεί στα πέρατα του κόσμου ότι κουμάντο κάνουν οι από πίσω… Κάπως έτσι, ΟΗΕ και άλλοι οργανισμοί είναι διακοσμητικοί. Οι ισορροπίες μάς μάραναν! Ολα όμως έχουν ένα τέλος σ’ αυτήν τη ζωή, όταν η σφαγή των παιδιών, γέρων και αμάχων σημάδεψε όλη μας τη ζωή και συνεχίζεται ακόμη σαν να μη ζήσαμε ποτέ. Η κλεισούρα και η μυρωδιά του κάτουρου ακόμη και ηγετών -πώς να ξεχαστεί η μορφή του Αραφάτ- που διηγούνται ηγέτες μετά την επί τόπου επίσκεψή τους, είναι τραγική. Ακουσα εκεί στα ερτζιανά τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της παλαιστινιακής πρεσβείας. Αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας κρατιδίου στην Ευρώπη. Μα δεν γίνονται αυτά -εκεί θα ζήσουν όλοι αυτοί οι λαοί, εκεί είναι η γη τους. Κάποτε ακούγανε και τους πρεσβευτές-διπλωμάτες, τώρα οι πολιτικοί μόνο… Να ‘ταν αυτό, μονολόγησα και στον ύπνο μου είδα εφιάλτες μ’ αυτές τις μανάδες. Στέλνω τις πιο μεγάλες ευχές, την παράκλησή μου στους γίγαντες του κόσμου: Καθίστε κάτω και δώστε μια λύση, εσείς από δω και οι άλλοι από κει, με τις όποιες θυσίες. Οχι άλλη κοροϊδία με τον κλεφτοπόλεμο, τους κανονιοφόρους, και ο στόχος επετεύχθη. Δεν τους παίρνει άλλο! Μακάρι η πρεσβεία να βρει την επιστολή μου αυτή και να τη στείλει κάτω στις μανάδες που ο Θεός και η ψυχή τους ξέρει πώς και για πόσο θ’ αντέξουν να κρύβουν τα παιδιά τους -τη ζωή τους όλη- στα σπλάχνα τους!

 

Γιάννης Π. Κορδής – Κιάτο

 

…………………………………………………

 

Φτιάξτε τον δρόμο σας

 

Αγαπητέ κύριε Θεολόγου

 

Το άρθρο σας στην «Τρίτη ματιά» της «Εφ.Συν.» «Φτιάξτε τον δρόμο σας» (Πέμπτη 17 Ιουλίου) πιστεύω ότι θα πρέπει να το διαβάσουν πολλοί νέοι άνθρωποι και όσοι, ανεξαρτήτως ηλικίας, αισθάνονται νέοι, αλλά έχουν χάσει την πίστη τους σε πολιτικούς, σε συστήματα και κυρίως σε συνανθρώπους.

 

Ειδικά τώρα, σε μια εποχή που η λέξη αλληλεγγύη θα ‘πρεπε να είναι η πανελλήνια σημαία μας, τώρα που… «Δικιά μας η πατρίδα, μα τίποτα δικό μας μέσα σ’ αφτήνε. Ολα ξένα», όπως λέει ο Κώστας Βάρναλης στην «Αληθινή απολογία του Σωκράτη». Να το διαβάσουν ακόμα κι εκείνοι που δίχως φτερά συνεχίζουν να παλεύουν, άλλοι για μια ελάχιστη αναλαμπή ζεστού φωτός και άλλοι για εκείνο το ιδανικό μιας καλύτερης εκδοχής εαυτού και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης ή απλά επιβίωσης, ανέλπιδα…

 

«Είμαι πεσιμιστής εξαιτίας της γνώσης και αισιόδοξος εξαιτίας της θέλησης», έγραψε ο Αντόνιο Γκράμσι αλλά αντίβαρα, όπως ετούτο το άρθρο, ας φτερουγίζουν γύρω μας στην καθημερινότητα, να μας υπενθυμίζουν πεισματικά ότι το παιχνίδι ακόμα παίζεται και δεν θα χαθεί όσο θα υπάρχουν ανοιχτοί δρόμοι για δυνατά πόδια, αφού, όπως αναφέρατε κι εσείς τη ρήση του ποιητή Αντόνιο Ματσάδο… «διαβάτη, δεν υπάρχει δρόμος, τον δρόμο τον φτιάχνεις περπατώντας».

 

Ζητώ συγγνώμη για τον πολύτιμο χρόνο σας και σας στέλνω ένα μεγάλο Μπράβο από βάθος καρδιάς.

 

Δημήτρης Κάσσαρης, τραγουδιστής και συγγραφέας παιδικών κ.ά. βιβλίων

 

……………………………………………

 

Aδειοδοτήσεις Π. Φαλήρου

 

Στο φύλλο της Τετάρτης 2 Ιουλίου 2014 και στη στήλη σας «Ελεύθερη Εκφραση» δημοσιεύτηκε μια κατ’ ουσίαν ανώνυμη επιστολή υπογεγραμμένη από «Διαμαρτυρόμενους δημότες της οδού Ακριτών στο Π. Φάληρο». Αν και δεν θα έπρεπε να μπω στη διαδικασία απάντησης σε ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία τους, παρά ταύτα και με δεδομένο ότι η ως άνω επιστολή βρίθει ανακριβειών και αναληθειών, θίγοντας τις υπηρεσίες του δήμου μας και αφήνοντας πολλά υπονοούμενα για τον τρόπο λειτουργίας τους, επιλέγω να απαντήσω επώνυμα προκειμένου να μην αιωρούνται σκιές, ούτε και να γίνονται παρερμηνείες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα και παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του δήμου μας έχει δέσμια αρμοδιότητα αδειοδότησης καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όταν η αίτηση συνοδεύεται από τα κατά νόμον απαιτούμενα δικαιολογητικά. Εφόσον υφίστανται τα κατά νόμον δικαιολογητικά, τα οποία έχουν εκδοθεί από το αρμόδιο για την έκδοσή τους όργανο (π.χ. Πολεοδομία, Πυροσβεστική, Υγειονομικό κ.λπ.), τότε προβαίνει στη χορήγηση της αδείας. Αν πάλι ελλείπει κάποιο από αυτά, τότε απορρίπτει την αίτηση. Στην προκειμένη περίπτωση για το κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για το οποίο γίνεται λόγος στην επιστολή, η υπηρεσία του δήμου μας απευθύνθηκε σε όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες, σημειωτέον, και για όποιον δεν γνωρίζει τη διαδικασία, δεν είναι υπηρεσίες του δήμου, και ζήτησε τα απαιτούμενα εκ του νόμου, προκειμένου να προχωρήσει ή μη στην αδειοδότησή του. Οταν έλαβε από όλα τα αρμόδια όργανα θετικές απαντήσεις περί καταλληλότητας του καταστήματος προς αδειοδότηση, με ποιο νόμιμο έρεισμα θα μπορούσε να αρνηθεί τη χορήγηση αδείας χωρίς αυτό να συνιστά παράνομη συμπεριφορά εκ μέρους της Διοίκησης, που να επιφέρει ποινή για παράβαση καθήκοντος;

 

Επιπλέον το σύννομο της όλης διαδικασίας εκ μέρους των ενεργειών της υπηρεσίας του δήμου μας αποτυπώνεται ήδη και στις εμπεριστατωμένες απόψεις που εστάλησαν από τον δήμο μας στις εποπτεύουσες αρχές, ήτοι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, αλλά και στον αρμόδιο Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Σας επισημαίνω, επίσης, ότι το κατάστημα παρέμενε κλειστό με απόφαση δημάρχου για έναν ολόκληρο χρόνο περίπου μέχρι που συμμορφώθηκε με τα όσα απαιτούσαν η Πολεοδομία, η Πυροσβεστική και η Υγειονομική Υπηρεσία.

 

Διονύσης Χατζηδάκης,  Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου

 

[email protected]

 

Scroll to top