Obama-Putin

21/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Υποδείξεις Ομπάμα προς Πούτιν για το μοιραίο αεροσκάφος

Πιέσεις προς τους αυτονομιστές ζητεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ρώσο ομόλογό του. Συνεχίζεται η σύγχυση και οι αλληλοκατηγορίες για την ευθύνη κατάρριψης του Boeing.
      Pin It

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε σήμερα τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στους φιλορώσους αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, ώστε να αναγκαστούν να συνεργαστούν με τους διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα κοντά στο Ντονέτσκ.

Ο Ομπάμα τόνισε ότι ο Πούτιν και η Ρωσία έχουν ευθύνη να πείσουν τους αυτονομιστές να συνεργαστούν με τους επιθεωρητές και να σταματήσουν να παρακωλύουν την έρευνα. Υπογράμμισε ότι οι επιθεωρητές χρειάζεται να έχουν άμεση και πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του αεροσκάφους και, αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στην περιοχή μετά την πτώση του Μπόινγκ το χαρακτήρισε «προσβολή» για τις οικογένειες των θυμάτων.

Υπενθυμίζεται πως χθες (Κυριακή), ο  υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Τζον Κέρι, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Ρωσία, κατηγορώντας την ευθέως πως βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους.

 

Θα αναγνωριστούν τα πτώματα πριν δοθούν στους συγγενείς

boeing-oukraniaΟι σοροί που περισυνελέγησαν από τον τόπο που κατέπεσε το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην ανατολική Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε ένα τρένο με βαγόνια-ψυγεία και θα μεταφερθούν στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

O εκπρόσωπος των αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι συνολικά 282 σοροί έχουν περισυλλεγεί και μεταφερθεί στο τρένο αυτό, αλλά σημείωσε παράλληλα ότι η αναχώρηση του τρένου θα επιτραπεί μόνον αν συνοδεύεται από ξένους ειδικούς. Μόλις η αμαξοστοιχία φτάσει στο Χάρκοβο, τα πτώματα θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν, προτού να παραδοθούν στις οικογένειές τους.

O αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι το τρένο θα πάει στο Χάρκοβο και από εκεί τα πτώματα θα μεταφερθούν στην Ολλανδία.

 

Ποροσένκο: «Τα ουκρανικά αεροσκάφη βρίσκονταν στο έδαφος»

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ισχυρίστηκε ότι ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος πετούσε σε κοντινή απόσταση από το αεροπλάνο της εταιρείας Malaysia Airlines που συνετρίβη. Ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο διέψευσε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, λέγοντας ότι τα ουκρανικά αεροσκάφη στην περιοχή βρίσκονταν στο έδαφος την ώρα της συντριβής.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα και ανέφερε ότι ένα αεροσκάφος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξε πολύ κοντά, σε απόσταση 3 ως 5 χλμ., από το μαλαισιανό επιβατικό αεροσκάφος, ο Ποροσένκο δήλωσε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN: «Η άμεση αντίδρασή μου: αυτό δεν είναι αλήθεια».

 

Σχετικά θέματα:

efsyn.gr

Scroll to top