22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ερώτηση ΔΗΜΑΡ για το Βατοπέδι

      Pin It

Λίγες ημέρες μετά την κατάθεση ερώτησης στη Βουλή που φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ξεχασμένο σκάνδαλο της Siemens και τον πολυδιαφημισμένο εξωδικαστικό συμβιβασμό ο οποίος φαίνεται να έμεινε στα χαρτιά, η Δημοκρατική Αριστερά «ξαναχτυπά», αυτή τη φορά με το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

 

Αφορμή στάθηκαν οι πρόσφατες αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης με τις οποίες απορρίφθηκαν οι αγωγές του ελληνικού Δημοσίου, με τις οποίες ζητούσε την ανάκτηση όλων των ακινήτων που ανταλλάχθηκαν με τη Μονή Βατοπεδίου έναντι των εκτάσεων της λίμνης Βιστωνίδας.

 

Η ΔΗΜΑΡ υπενθυμίζει ότι τον Φεβρουάριο του 2010, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου αναίρεσε την απόφαση του προκατόχου του, Γ. Παπαθανασίου, και απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση της Μονής να επιστρέψει τα ακίνητα και το τίμημα όσων από αυτά είχαν πουληθεί στο Δημόσιο, με την κυριότητα της λιμνοθάλασσας να παραπέμπεται για λύση από τα δικαστήρια.

 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και μέλος της τελευταίας εξεταστικής επιτροπής για το ζήτημα Νίκος Τσούκαλης επισημαίνει ότι «για την επιλογή αυτή προέβαλαν έντονες ενστάσεις όλα σχεδόν τα μέλη της τότε Εξεταστικής, επειδή περιέκλειε υψηλό ρίσκο για τα συμφέροντα του Δημοσίου», ενώ «σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αναστασόπουλο, η απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης της Μονής και η δικαστική διεκδίκηση θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα όσο και επικίνδυνη στην έκβασή της».

 

Για τον λόγο αυτό, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει στη Βουλή αναλυτικά ολόκληρη τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης και να απαντήσει εάν σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί με τη Μονή για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

 

Χάρης Ιωάννου

 

Scroll to top