22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απροειδοποίητα βομβάρδισαν νοσοκομεία

Διαστάσεις αδιανόητης βαρβαρότητας λαμβάνει η ισραηλινή επέμβαση.
      Pin It

Της Βίκυς Καπετανοπούλου

 

14-Gaza-grafimaΧωρίς τέλος μοιάζει η σφαγή Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς η πολεμική μηχανή του Ισραήλ συνεχίζει από αέρος και εδάφους να σφυροκοπά όχι μόνο πυκνοκατοικημένες γειτονιές, αλλά και κατάμεστες ιατρικές εγκαταστάσεις. Στο στόχαστρό της μπήκε χθες και το νοσοκομείο «Αλ Ακσα» στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλαχ, που εξυπηρετεί περί τα 200.000 άτομα. Χωρίς την παραμικρή προειδοποίηση, οβίδες ισραηλινών τανκς έπληξαν μεταξύ άλλων τον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται η μονάδα εντατικής θεραπείας και τα χειρουργεία, προκαλώντας τον θάνατο 5 νοσηλευομένων και τον τραυματισμό άλλων 70 ανθρώπων, ανάμεσά τους περίπου 30 γιατροί, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. «Οι ασθενείς τραυματίστηκαν στα κρεβάτια τους. Πρόκειται για έγκλημα. Είναι το τέταρτο νοσοκομείο που δέχεται επίθεση», κατήγγειλε στην «Guardian» ο γενικός διευθυντής Μέντχατ Αμπάς.

 

Σοκαρισμένο, το εναπομείναν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό προσπαθούσε όπως όπως να δώσει τις πρώτες βοήθειες στους ζωντανούς, κάνοντας παράλληλα έκκληση στον Ερυθρό Σταυρό να συνδράμει στην απέλπιδα εκκένωση του κτιρίου – μια κατ’ ουσίαν ανέφικτη απόπειρα, αφού δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές καταφύγιο από τους όλμους και τους πυραύλους. Οπως μετέδωσε μάλιστα το BBC, οι ίδιοι οι Ισραηλινοί είχαν ζητήσει από τους κατοίκους γειτονικών περιοχών να μετακινηθούν στο Ντέιρ αλ Μπάλαχ για αυτοπροστασία… Ο στρατός ισχυρίζεται ότι κοντά στο «Αλ Ακσα» είχαν αποθηκευτεί αντιαρματικές ρουκέτες της Χαμάς, οι οποίες καταστράφηκαν «επιτυχώς». «Προκαλώ οποιονδήποτε από τη διεθνή κοινότητα να το αποδείξει. Δεν υπάρχουν όπλα στο νοσοκομείο μας. [...] Είναι επαγγελματίες ψεύτες και δολοφόνοι», ξέσπασε ο διευθυντής στο -ανεπιθύμητο για το Τελ Αβίβ- αραβικό δίκτυο Al Jazeera.

 

Ο βαρύς φόρος αίματος στις τάξεις των Παλαιστινίων αυξάνεται δυσανάλογα κάθε μέρα. Πάνω από 570 έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 8 Ιουλίου, οι περισσότεροι άμαχοι. Στα αθώα θύματα συγκαταλέγονται τουλάχιστον 100 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.350, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν ότι από επιθέσεις μαχητικών αεροσκαφών έχουν ξεκληριστεί φαμίλιες ολόκληρες, που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Η οικογένεια Αμπού Τζαμά στο Χαν Γιούνις απώλεσε 28 μέλη της, ενώ 10 συγγενείς από την οικογένεια Σέγιαμ σκοτώθηκαν στη Ράφα. Ανηλεείς βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στο Μπέιτ Χανούν, το Ζεϊτούν αλλά και τη μαρτυρική συνοικία Σουτζάγια, που υπέστη το Σαββατοκύριακο την πιο αιματηρή επίθεση από την έναρξη της σύρραξης, με τουλάχιστον 72 κατοίκους της νεκρούς, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι γυναικόπαιδα. Ανατριχίλα προκάλεσε βίντεο Παλαιστίνιων ακτιβιστών, το οποίο δείχνει διασώστες και πολίτες να δέχονται πυρά από ελεύθερο σκοπευτή, την ώρα που ψάχνουν στα χαλάσματα της Σουτζάγια για επιζώντες. Ενας νεαρός πέφτει λαβωμένος στο χέρι, για να δεχτεί άλλα δύο τελειωτικά χτυπήματα από σφαίρες και να πεθάνει αβοήθητος…

 

Με φρενήρεις ρυθμούς οι περισσότεροι τραυματίες διακομίζονται στο κεντρικό νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Αναφορές για χρήση απαγορευμένου λευκού φωσφόρου από τον ισραηλινό στρατό δεν επιβεβαιώνονται προς το παρόν από το ιατρικό προσωπικό. Τα νεκροτομεία ξεχειλίζουν, ενώ ο ΟΗΕ έχει αρχίσει πλέον να ξεμένει από εφόδια, καθώς στα 61 σχολεία και καταφύγιά του φιλοξενεί πλέον πάνω από 85.000 εκτοπισμένους, που έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 400% μέσα στις τελευταίες τέσσερις μέρες. Ο Ερυθρός Σταυρός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η Action Aid -μεταξύ άλλων ανθρωπιστικών οργανώσεων που δίνουν τη δική τους μάχη στη Γάζα- καλούν μάταια το Ισραήλ να σεβαστεί το ιατρικό προσωπικό και να σταματήσει τη στοχοποίηση παγιδευμένων αμάχων και νοσοκομείων.

 

Scroll to top