maurogiannis

22/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Μαυρογιάννης: «Δύσκολες αλλά μονόδρομος οι συνομιλίες»

Ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς φάνηκε να αποδέχεται το ρόλο των συνομιλιών ως τη μόνη λύση σε ομιλία του σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής 40 χρόνια μετά.
      Pin It

Ανταπόκριση από Λευκωσία: Άκης Φάντης

«Τα πράγματα στο τραπέζι των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι δύσκολα, ωστόσο δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας και σε καμία περίπτωση δεν μας επιτρέπεται να αδρανήσουμε», τόνισε ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας σε εκδήλωση του Κινήματος Οικολόγων για καταδίκη του πραξικοπήματος και της εισβολής.

Ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για την πορεία των συνομιλιών, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι «μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα, ωστόσο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ενδιαφέρονται για το μέλλον του τόπου μας και έχουν ως όραμά τους τη λύση» και συμπλήρωσε ότι «το να εκφράζονται αγωνίες, επιφυλάξεις και προβληματισμοί είναι απολύτως φυσιολογικό και θεμιτό».

Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε την πεποίθηση ότι «δεν μας επιτρέπεται η αδράνεια, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειες και δεν πρέπει να αφήσουμε πέτρα την οποία να μην σηκώσουμε για να πετύχουμε τη λύση». Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία σαράντα χρόνια είναι τιτάνια και αδιάκοπη, διαβεβαιώνοντας ότι «η δική μας πλευρά δεν αποδέχεται τους όποιους συμβιβασμούς, ωστόσο την ίδια ώρα έχει υπόψη της και δεν έχει αυταπάτες ότι επειδή το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αυτό από μόνο του είναι πειστικό». Για το αναβαθμισμένο διεθνές ενδιαφέρον και τις συγκυρίες αυτή τη δεδομένη στιγμή, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι βοηθητικές, ωστόσο υπογράμμισε ότι όλα αυτά δεν μεταφράζονται σε κάτι συγκεκριμένο και δεν διοχετεύονται στο τραπέζι των συνομιλιών.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίσκεψη του Τζο Μπάιτεν στο νησί, λέγοντας ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος προσπάθησε να πετύχει κάτι στο θέμα της Αμμοχώστου και προσέκρουσε στην πλήρη άρνηση της Τουρκίας, η οποία δεν έχει τη βούληση που απαιτείται. Ωστόσο σημείωσε ότι δόθηκαν ισχυρά μηνύματα από τον Αμερικανό αξιωματούχο μεταξύ άλλων για την μόνη αναγνωρισμένη κυβέρνηση στο νησί, για την κατοχή και για το ότι η Κύπρος είναι στρατηγικός εταίρος.

Ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής ανέφερε ότι «η ιδιότητά μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. μας έχει καταστήσει λίγο πιο δυνατούς και μας έχει βοηθήσει στο να επιβιώσουμε και πλέον δεν είναι νοητή η διάλυσή μας χωρίς τη δική μας συγκατάθεση». Πρόσθεσε ότι «έχουμε τα όπλα για να είμαστε διεκδικητικοί και προσπαθούμε να συμφιλιώσουμε αρχές και παραμέτρους του Κυπριακού και οδυνηρές παραχωρήσεις που έγιναν στο παρελθόν» και έφερε ως παράδειγμα τη συμφωνία επί Μακαρίου για διζωνικότητα και δικοινοτικότητα, λέγοντας ότι σήμερα μπορεί να διατυπώνονται διάφορες επικρίσεις, όμως με τα δεδομένα της τότε εποχής ήμασταν στην άκρη της απελπισίας, όπως είπε, και θέλαμε τη διασφάλιση του ελάχιστου.

Ο κ. Μαυρογιάννης, απαντώντας σε διάφορες επικρίσεις και προσεγγίσεις που κατά καιρούς ακούγονται, είπε ότι δεν μπορούμε να ξεκινούμε τη διαπραγμάτευση από μηδενική βάση και πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας ότι διάφορα πράγματα έχουν ήδη ενσωματωθεί σε ψηφίσματα του ΣΑ και αυτά είναι η μεγαλύτερή μας ασπίδα. Επέκρινε την Άγκυρα για την εμμονή της  να ζητά μόνιμες παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο και να επιμένει σε νομιμοποίηση μιας σειράς πραγμάτων που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, διαβεβαιώνοντας ότι αυτά από εμάς δεν μπορεί και δεν θα γίνουν αποδεκτά.

efsyn.gr

Scroll to top