22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παιγνίδι των ε-λυγμών

Ψυχρός πόλεμος αλληλοκατηγοριών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας -με τις ΗΠΑ να κάνουν δεύτερη φωνή.
      Pin It

Του Γιώργου Τσιάρα

 

 Ενας πατέρας με την κόρη του κοιτούν τα λουλούδια που άφησαν περαστική έξω από το σπίτι μιας οικογένειας που ξεκληρίστηκε σπό την κατάρριψη του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Αρκετά μακρυά από αυτές τις ανθρώπινες εικόνες, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία και Ουκρανία, ξαναζεσταίνουν τον ψυχρό πόλεμο REUTERS/Mischa Rapmund


Ενας πατέρας με την κόρη του κοιτούν τα λουλούδια που άφησαν περαστική έξω από το σπίτι μιας οικογένειας που ξεκληρίστηκε σπό την κατάρριψη του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών.
Αρκετά μακρυά από αυτές τις ανθρώπινες εικόνες, Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία και Ουκρανία, ξαναζεσταίνουν τον ψυχρό πόλεμο
REUTERS/Mischa Rapmund

Ενώ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση ο ψυχρός πόλεμος δηλώσεων, το ειδικό τρένο–ψυγείο που μεταφέρει 282 από τα συνολικά 298 θύματα της συντριβής της πτήσης ΜΗ17 έφτασε επιτέλους στο Χάρκοβο, πόλη που ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις. Εκεί οι σοροί θα εξεταστούν και θα αναγνωριστούν και στη συνέχεια θα μεταφερθούν στο Αμστερνταμ για να παραδοθούν στους συγγενείς τους.

 

Η αναχώρηση του τρένου καθυστέρησε, καθώς οι ρωσόφωνοι αντάρτες ζητούσαν να συνοδεύεται από διεθνείς εμπειρογνώμονες και όχι από ουκρανικές δυνάμεις. Επίσης, έγινε γνωστό ότι τα δύο μαύρα κουτιά του Boeing 777 θα δοθούν από τους αυτονομιστές στην κυβέρνηση της Μαλαισίας, ώστε να προχωρήσει η έρευνα. Το Κίεβο, βέβαια, έσπευσε να προειδοποιήσει –πάντα στο πλαίσιο της προπαγάνδας- ότι οι φιλορώσοι τις τελευταίες ημέρες αλλοίωσαν τα περιεχόμενα των μαύρων κουτιών, κάτι που βεβαίως δεν είναι δυνατόν να ισχύει: ιδίως τη στιγμή που σημειώνονται πολύνεκρες μάχες με τεθωρακισμένα και βαρύ πυροβολικό στο κέντρο του πολιορκημένου Ντονέτσκ, μια μεγαλούπολη ενός εκατομμυρίου κατοίκων που έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα, χωρίς να συγκινείται κανείς από τους κατά τα άλλα υπερευαίσθητους δυτικούς «σωτήρες».

 

Αντεπίθεση Μόσχας

 

Επιστρέφοντας στο παιχνίδι των αλληλοκατηγοριών, χτες το πρωί ήταν η σειρά της Μόσχας να περάσει στην αντεπίθεση, καταγγέλλοντας ευθέως το Κίεβο: σύμφωνα με τον στρατηγό Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, λίγο πριν από την πτώση του αεροσκάφους τα ρωσικά ραντάρ κατέγραψαν να το ακολουθεί σε πολύ μικρή απόσταση ουκρανικό μαχητικό. «Καταγράψαμε την πτήση ενός ουκρανικού αεροσκάφος Su-25 στην κατεύθυνση του μαλαισιανού Boeing το οποίο βρισκόταν σε μια απόσταση 3 έως 5 χιλιομέτρων. Το Su-25 μπορεί να φτάσει σε ύψος 10.000 μέτρων. Διαθέτει πυραύλους αέρος-αέρος οι οποίοι έχουν βεληνεκές έως και 12 χλμ. και εγγυώνται την καταστροφή οποιουδήποτε στόχου σε απόσταση έως και 5 χλμ.», δήλωσε ο στρατηγός σε συνέντευξη Τύπου.

 

Παράλληλα, ο Καρταπόλοφ υπογράμμισε ότι «δεν εντοπίστηκε η εκτόξευση πυραύλων από το έδαφος σε οποιοδήποτε σημείο κοντά στην πορεία του Boeing» και προκάλεσε τις ΗΠΑ να δώσουν στη δημοσιότητα δορυφορικές φωτογραφίες, «εάν έχουν τέτοιες»! Τόνισε μάλιστα με νόημα ότι πάνω από την περιοχή της κατάρριψης περνούσε την κρίσιμη ώρα κατασκοπευτικός δορυφόρος των ΗΠΑ, ενώ υποστήριξε ακόμη πως η Ρωσία δεν παρέδωσε κανένα σύστημα αντιαεροπορικών πυραύλων Buk Μ-1 ή «οποιαδήποτε άλλα όπλα» στους αυτονομιστές – αμφισβητώντας ευθέως τις καταγγελίες του Κιέβου και πολλών δυτικών κυβερνήσεων και ΜΜΕ, που έβγαλαν πόρισμα πριν από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες.

 

Λίγες ώρες αργότερα, τη σκυτάλη των αλληλοκατηγοριών πήρε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δήλωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει άμεση ευθύνη «να αναγκάσει τους αυτονομιστές να σταματήσουν να εμποδίζουν τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας» – προειδοποιώντας τη Μόσχα με περαιτέρω διεθνή απομόνωση και νέες οικονομικές κυρώσεις. «Τι ακριβώς προσπαθούν να κρύψουν;» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορώντας τους αυτονομιστές για φαλκίδευση στοιχείων και μετακίνηση των σορών των θυμάτων από το σημείο της συντριβής, ενώ έκανε λόγο και για «προσβολή» προς τις οικογένειες των θυμάτων. Πάντως ο Ομπάμα απέφυγε ξανά να παρουσιάσει κάποιο νέο στοιχείο για την ενοχή των αυτονομιστών, παρά τις «διαρροές» προς φιλικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ διαθέτουν «αποδείξεις» για την ενεργό συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένων Ρώσων στρατιωτικών στην εκτόξευση του μοιραίου πυραύλου: σε αντίθεση με τα πρώτα 24ωρα, τώρα οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές δεν διαθέτουν τελικά την απαραίτητη εκπαίδευση για να χειριστούν τέτοια εξελιγμένα οπλικά συστήματα.

 

Το νέο «επιχείρημα» επανέλαβε και ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας – ότι δεν έχει πια αμφιβολία πως το αεροσκάφος το έριξαν «επαγγελματίες»: «Είναι σαφές ότι το σύστημα αυτό δεν θα μπορούσαν να το λειτουργήσουν μεθυσμένοι φιλορώσοι τρομοκράτες. Υπήρχαν επαγγελματίες», είπε ο Αρσένι Γιάτσενιουκ. «Ο Πούτιν θα πρέπει να καταλάβει ότι έχει κάνει ήδη αρκετά. Αυτή δεν είναι μια σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Είναι μια διεθνής σύγκρουση. Η Ρωσία βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά, στην πλευρά του διαβόλου», κατέληξε ο φιλοπόλεμος Ουκρανός εθνικιστής-«προτεζέ» της Ουάσινγκτον.

 

Εκκληση Πούτιν

 

Ο Πούτιν, από τη μεριά του, με νέα δήλωση αρκέστηκε να απευθύνει έκκληση προς τους αυτονομιστές να επιτρέψουν την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων στον χώρο της συντριβής, αλλά και προς το Κίεβο να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις.

 

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των διεθνών εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας» είπε ο Πούτιν, επαναλαμβάνοντας ότι το κακό δεν θα είχε συμβεί εάν η ουκρανική κυβέρνηση δεν είχε τερματίσει την εκεχειρία και δεν είχε επαναλάβει τις επιχειρήσεις. Δεν απέφυγε όμως να ρίξει ένα… καρφί προς την Ουάσινγκτον και το Κίεβο, τονίζοντας ότι «κανείς δεν πρέπει -και δεν έχει το δικαίωμα- να χρησιμοποιήσει αυτήν την τραγωδία για την επίτευξη εγωιστικών πολιτικών στόχων»…

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισμα, το οποίο απαιτεί «ασφαλή, πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση» των ερευνητών στην περιοχή όπου συνετρίβη το Boeing 777 της Malaysia Airlines. Το Σ.Α. του ΟΗΕ απαιτεί από τις ένοπλες ομάδες στην περιοχή να σεβαστούν την απόφαση, την οποία ψήφισε και η Ρωσία, έπειτα από κάποιες επιμέρους «διορθώσεις» στο κείμενο.

 

Scroll to top