22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ηταν όλοι τους ευτυχισμένοι!

Κι όμως έγινε και αυτό. Η Ευρωπαία επίτροπος, Σεσίλια Μάλμστρομ, στην επίσκεψή της στο Κέντρο Κράτησης στη Μόρια τα βρήκε όλα... εντάξει δίνοντας έτσι χαρά και στους δύο υπουργούς που τη συνόδευαν.
      Pin It

ΛΕΣΒΟΣ Της Ανθής Παζιάνου

 

Πολύ πιο… «ευτυχισμένους» είδε τους μετανάστες του κέντρου κράτησης στη Λέσβο η Ευρωπαία επίτροπος που, όπως δήλωσε, έρχεται για «πέμπτη ή έκτη φορά στην Ελλάδα» με βασικό της μέλημα να επιβεβαιώσει ότι τηρείται η μεταναστευτική πολιτική.

 

«Ολοι λένε ότι τους φέρονται πολύ καλά» έσπευσε να προσθέσει στις δηλώσεις της. Το τι συμβαίνει όμως στις δημοτικές κατασκηνώσεις (ΠΙΚΠΑ), όπου Λιμενικό και Αστυνομία εναποθέτουν μετανάστες κατά 150 τη φορά και την ευθύνη τους αναλαμβάνουν αποκλειστικά εθελοντές του «Χωριού τού Ολοι μαζί», δεν έγινε καν αντικείμενο συζήτησης.

 

Τα… «καλά» της φόρεσε χτες η Λέσβος, προκειμένου να υποδεχτεί τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά το ίδιο έπραξαν και οι υπουργοί, προκειμένου να ξεναγήσουν την Ευρωπαία επίτροπο για εσωτερικές υποθέσεις, Σεσίλια Μάλμστρομ, στο Κέντρο Κράτησης Μεταναστών στη Μόρια.

 

Επί τη ευκαιρία, μπόρεσαν και οι δημοσιογράφοι να μπουν ένα βήμα πιο μέσα στο κέντρο, από όπου είναι αποκλεισμένοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν πρωτοάνοιξε.

 

Ωστόσο, η περιήγηση των Μέσων Ενημέρωσης κράτησε έως την ξενάγηση της κ. Μάλμστρομ στο νέο, μεγάλο, αλλά άδειο Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών, το οποίο δεν διευκρινίστηκε πότε θα εγκαινιαστεί. Στη συνάντηση της επιτρόπου και των υπουργών με τους πρόσφυγες που κρατούνται, οι εκπρόσωποι της πολιτείας έκαναν δηλώσεις στην υπηρεσιακή τους κάμερα, αποκλείοντας τα Μέσα Ενημέρωσης για άλλη μια φορά.

 

Τα καθαρά και καινούργια περιφραγμένα δωμάτια με… κλιματιστικό ήταν η μία όψη του νομίσματος, γιατί η άλλη, με τις καταγγελίες μεταναστών όταν φεύγουν από το κέντρο κράτησης ή τις εικόνες ντροπής στο λιμάνι της Μυτιλήνης και του βόθρου που ξεχειλίζει στις δημοτικές κατασκηνώσεις, κρύφτηκε κάτω απ' το χαλί.

 

Δηλώσεις Κικίλια

 

«Είμαστε φιλόξενη χώρα και ζητάμε από εσάς να κάνετε υπομονή σεβόμενοι τους κανόνες μας» ήταν το πρώτο πράγμα που είπε, με το χαμόγελο στα χείλη, στους έγκλειστους μετανάστες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης. Ο κ. Κικίλιας δεν αρκέστηκε να επισκεφτεί στο μονοήμερο ταξίδι του στη Λέσβο μόνο μία φορά το Κέντρο Κράτησης στη Μόρια. Πήγε μία φορά μόνος του το πρωί και μία το απόγευμα, μαζί με τον υπουργό Μ. Βαρβιτσιώτη και την κ. Μάλμστρομ.

 

«Ευχαριστούμε την κ. Μάλμστρομ για την επίσκεψη. Είμαστε υπέρμαχοι των συνεργασιών. Την ώρα που αυξάνονται οι ροές από τα θαλάσσια σύνορα, εμείς παρουσιάζουμε ανθρωπιστικό έργο, με γιατρούς και ψυχοκοινωνική στήριξη,» πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

 

«Η εικόνα που σήμερα αντικρίζουμε στη διαχείριση των προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών στη Μυτιλήνη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από έναν χρόνο. Σε αυτό έχει βοηθήσει πολύ η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και βέβαια η καλή συνεργασία ανάμεσα στο Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία. Αυτό που χρειαζόμαστε και ζητάμε αυτή τη στιγμή είναι περισσότερα κονδύλια, τα οποία θα διοχετευτούν όχι μόνο για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας και υποδοχής μεταναστών και προσφύγων» δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

 

Η κ. Μάλμστρομ, πάντως, επισήμανε ότι «έχουν ήδη δοθεί αρκετά λεφτά!»

 

Και, πράγματι, το νέο κέντρο κράτησης, που κανείς δεν λέει πότε θα λειτουργήσει, είναι αρκετά μεγάλο ως δομή, με μικρό χώρο προαυλισμού κατ’ άτομο και αρκετό συρματόπλεγμα, δίνοντας την αίσθηση, όπως είπαν και οι «Γιατροί του Κόσμου», ότι… όσοι έρθουν «για να μείνουν θα μείνουν αρκετά».

 

Scroll to top