Pin It

Νέα στοιχεία για κρούσματα παραβατικότητας εις βάρος του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) έδωσε στη δημοσιοτητα χθες το μεσημέρι η διοίκηση του Οργανισμού.

 

Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν μεταξύ άλλων δύο περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης και παράνομης χρήσης βιβλιαρίων υγείας:

 

Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιήθηκε εν αγνοία το βιβλιάριο υγείας ασφαλισμένης από «άγνωστο» άτομο και εκδόθηκαν 48 συνταγές, με 102 εμβαλάγια ενός σκευάσματος με δραστική για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 1/2014. Η συνταγογράφηση διενεργήθηκε από 32 γιατρούς και οι συνταγές εκτελέστηκαν από 35 φαρμακεία σε περιοχές Θεσσαλίας, Στ. Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας. Η ασφαλισμένη δεν ελάμβανε το σκεύασμα και δεν έπασχε από τις αναγραφόμενες στις συνταγές παθήσεις.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, ασφαλισμένος-νεφροπαθής χρησιμοποιούσε περισσότερα του ενός βιβλιάρια υγείας για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και άλλων φαρμάκων, οι ενδείξεις των οποίων δεν άπτονται των παθήσεών του, για χρονικό διάστημα από 1/2013 έως 2/2014. Οι συνταγές έχουν εκδοθεί από 15 γιατρούς της Αττικής και η διαφορά κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, σε σχέση με την αναγκαία φαρμακευτική αγωγή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τον ιατρικό φάκελο και τον θεράποντα νεφρολόγο γιατρό, προσεγγίζει τα 148.000 ευρώ.

 

Η Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που συλλέγει τα στοιχεία διερευνά κι ένα σύνολο καταγγελιών ασφαλισμένων για υπερχρεώσεις κατά τη νοσηλεία τους σε ιδιωτικές κλινικές. Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, έχουν καταλογιστεί από την Υπηρεσία Ελέγχου για επιστροφή σε επτά ασφαλισμένους 80.000 ευρώ για καταχρηστικές χρεώσεις σε νοσηλείες και ειδικότερα σε ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών.

 

Ντα.Β.

 

Scroll to top