22/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Δεν είναι απαραίτητη!

 

Πόσο μπορεί να δικαιολογηθεί η άγνοια ενός νέου υπουργού; Χτες στο κέντρο κράτησης της Μόριας στη Μυτιλήνη, ο Β. Κικίλιας άκουσε -πίσω από τα συρματοπλέγματα, βεβαίως- Σύρο να διαμαρτύρεται επειδή κρατείται παρ’ όλο που είναι πρόσφυγας. «Δεν έχει διαβατήριο, δεν μπορεί να αποδείξει ότι είναι Σύρος», απάντησε συνεργάτης του υπουργού και αυτός συμφώνησε. Και όμως: η επίδειξη εγγράφων, που δεν έχουν οι περισσότεροι πρόσφυγες, δεν είναι απαραίτητη για την αναγνώρισή τους. Υπάρχουν άλλες διαδικασίες ταυτοποίησης, αυτές ακριβώς που έχουν καθήκον να εφαρμόζουν οι υπηρεσίες Πρώτης Υποδοχής. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου, μόνο μια κινητή μονάδα Πρώτης Υποδοχής (υπο)λειτουργεί στο Αιγαίο με τις τεράστιες ανάγκες κι έτσι οι πρόσφυγες καταλήγουν στα κέντρα κράτησης.

 

Δ.Αγγ.

 

„ Στο εδώλιο

 

Με τις κατηγορίες για συνωμοσία, απάτη και ανακριβή δήλωση κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης. Η υπόθεση αφορά την ποινική υπόθεση των αξιογράφων, για την οποία κατηγορούνται και οι Ανδρέας Βγενόπουλος και Ευθύμιος Μπουλούτας, όπως επίσης και η Λαϊκή Τράπεζα ως νομικό πρόσωπο. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 11 Αυγούστου. Ο δικηγόρος του κ. Ορφανίδη υποστήριξε ότι ο πελάτης του ταξίδεψε από τις ΗΠΑ για να αποδείξει την αθωότητά του. Αυτός ο ισχυρισμός όμως δεν ήταν αρκετός για να πείσει τους συγκεντρωμένους κατόχους αξιογράφων έξω από το δικαστήριο οι οποίοι και τον προπηλάκισαν.

 

Α. Φάν.

 

„ Για να περνά η ώρα…

 

Να μην εκπλήσσεται ο κόσμος όταν βλέπει τους βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ να διαφωνούν ή και να αλληλοκατηγορούνται, όπως καθημερινά συμβαίνει στις πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές ή και στα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη σε δηλώσεις της (Real FM, Παραπολιτικά, Αθήνα 9,84) έβαλε τα πράγματα στη θέση τους: «Η κυβέρνηση, που έχει συλλογική εικόνα, είναι ενιαία. Κι όταν λέμε ενιαία, εννοούμε ενιαία. Δεν υπάρχει παρέκκλιση», είπε η εκπρόσωπος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι βουλευτές λένε και καμιά κουβέντα παραπάνω για να περνάει η ώρα. Αλλιώς, τι νόημα έχει ο διάλογος στα τηλεπαράθυρα;

 

ΜΠ.Α.

 

„ Σιωπή

 

Ούτε κουβέντα δεν είπε το ΠΑΣΟΚ για την προσπάθεια πλήρους αποδόμησης του Ανδρέα Παπανδρέου, στην οποία επιδόθηκε ο Αντώνης Σαμαράς μέσω του άρθρου-ωδή κατά του λαϊκισμού στην «Καθημερινή της Κυριακής». Στην ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη παρίσταναν ότι δεν είδαν, δεν άκουσαν και δεν διάβασαν το σκληρά αντιπασοκικό πόνημα του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι δεν επιθυμούν να ανοίξουν τέτοιου είδους συζήτηση, την οποία κατέτασσαν στη λογική της «παρελθοντολογίας». Μα καλά, ούτε τον ιδρυτή της παράταξης δεν νιώθουν την ανάγκη να υπερασπιστούν στο σημερινό ΠΑΣΟΚ; Τόσο πολύ τούς έχει απορροφήσει η μάχη για τη σωτηρία της πατρίδας;

 

Δ.Κ.

 

„ Σημαιοφόροι

 

Ερώτηση για την επιλογή του υπουργείου Ναυτιλίας να προχωρήσει ξανά στην πρόσληψη δοκίμων σημαιοφόρων στο Λιμενικό Σώμα, με διαγωνιστικές διαδικασίες που έχουν στο παρελθόν καταγγελθεί ως παράτυπες, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, Ν. Σμυραλένιος, Δ. Γάκης, Μ. Διακάκη και Α. Καλογεράκη. Το θέμα είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» με σχετικό δημοσίευμα το οποίο είχε προκαλέσει εισαγγελική παρέμβαση. Κι ενώ ο υπουργός Ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτης, είχε δηλώσει ότι θα προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστής Ακαδημίας Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, με εισαγωγή μέσω πανελληνίων, τελικά επαναφέρει τη διενέργεια ενός διαγωνισμού που έχει καταγγελθεί ως διαβλητός.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

„ Για τον Πειραιά

 

Συνάντηση με τον Γ. Μώραλη θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου για τα θέματα του Πειραιά. Ο νέος δήμαρχος έχει πάρει ήδη θέση για το λιμάνι (να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο ο ΟΛΠ), για τα δικαστήρια (να μη μετακομίσουν) και για μία σειρά από άλλα προβλήματα που άπτονται των επιλογών της κυβέρνησης. Θέμα είναι και ο Ολυμπιακός, που ανακοίνωσε ότι θα παίξει με την τουρκική Φενέρ για τη Γάζα, αλλά και αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να θεωρηθεί ένα επιπλέον πρόβλημα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Δήμο του Πειραιά.

 

ΜΠ.Α.

 

„ Σπρέι

 

Στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, υπάρχει ένα που προκαλεί μια μικρή περιέργεια. Πρόκειται για τη «λήψη απόφασης για τη δωρεάν παραχώρηση 137 κουτιών (με 6 τεμ. σπρέι έκαστο), ήτοι 822 σπρέι συνολικά, στην Δ/νση Αστυνομίας Αθηνών». Δεδομένου ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι γνωστή για τη δημιουργία γκράφιτι, έχει κάποιο ενδιαφέρον πώς και κυρίως πού ακριβώς θα χρησιμοποιήσει αυτά τα σπρέι!

 

Α.Ψ.

 

„ Ερώτημα

 

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας, κ. Φούχτελ, έρχεται την Πέμπτη στην Κρήτη και θα συναντηθεί με εκπροσώπους των επιμελητηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να προετοιμαστεί η ελληνογερμανική συνεργασία τον Μάρτιο του 2015. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι: Γιατί οι υποψήφιοι συνδαιτυμόνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του νεοαποικιακού γερμανικού εκπροσώπου της Μέρκελ στην Ελλάδα δεν είχαν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα αυτή την επιλογή; Διότι μια τέτοια συνεργασία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, που βαθαίνει την εξάρτηση της Ελλάδας, μετατοπιζόμενη από το κεντρικό πολιτικό επίπεδο και το οικονομικό κατευθείαν στο κοινωνικό, μέσω του νευραλγικού θεσμού της αυτοδιοίκησης.

 

Παν.Γεωργ.

 

„ «Νοικοκύρεμα»

 

Οι φήμες οργιάζουν και οι κοσμικές κυρίες στο Παρίσι τρέχουν να ραφτούν. Ισα που προλαβαίνουν μέχρι τις 12 Αυγούστου, οπότε -σύμφωνα με τη MidiLibre και βάσει ανώνυμων δηλώσεων Γάλλων Σοσιαλιστών στη σκανδαλοθηρική Daily Mail- ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρεται έτοιμος, ανήμερα των 60ών γενεθλίων του, να το πάρει το κορίτσι! Ποιο κορίτσι; Μα την τελευταία «πέτρα του σκανδάλου», τη 42χρονη ηθοποιό Ζιλί Γκαγιέ. Ο γάμος θα είναι, λέει, πολιτικός και θα γίνει σε στενό κύκλο. Εάν οι φήμες αληθεύουν, γρήγορα θα φανεί. Στο Ελιζέ πάντως, κάτι δεν έχουν καταλάβει. Αλλο είναι το «νοικοκύρεμα» που ζητά ο γαλλικός λαός…

 

Μ.Βεργ.

 

„Στο Μαίναλο

 

Ενα ελατόδασος καιγόταν χθες στο Μαίναλο, ενώ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούσαν να κατασβέσουν την πυρκαγιά. Το Μαίναλο είχε καεί ξανά το 2000. Στο Μαίναλο υπάρχουν και λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα, ενώ τώρα, χάρη στο νέο δασικό νομοσχέδιο που σήμερα το απόγευμα θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε καεί είτε μείνει όρθιο, το ελατόδασος κινδυνεύει ούτως ή άλλως να μετατραπεί σε γήπεδο γκολφ, ή λατομείο, ή βοσκότοπο, ή ό,τι άλλο επιφυλάξει η υπουργική απόφαση. Αλλωστε, στο εξής θα αρκούν απλές υπουργικές αποφάσεις -με βάση το θερινό νομοσχέδιο- για να εγκριθούν ιδιωτικά πολεοδομικά σχέδια, οικιστικές επεκτάσεις και αλλαγές στους χαρακτηρισμούς των δασών. Κρίμα μόνο στον ακούραστο αγώνα των πυροσβεστών!

 

Α.Ψ.

 

Τερτίπια

 

Μέσω της αρθρογραφίας του εξαπολύει τις νέες βολές του κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ο Μιχάλης Καρχιμάκης, στέλνοντας μήνυμα σε παράγοντες «εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ», που κατά την κρίση του «μεθοδεύουν τη διάλυση του Κινήματος διά της απορρόφησης σε θολά σχήματα με διάφορα τερτίπια». «Τα σχήματα παραλλαγής χωρίς περιεχόμενο και ελπίδα έχουν τελειώσει. Το ΠΑΣΟΚ δεν συνέρχεται με συγκολλήσεις κορυφής», υποστήριξε ο πρώην γραμματέας, συμπληρώνοντας ότι θα πρόκειται για «μεγάλη παραπλάνηση του κόσμου» αν η σχετική πρωτοβουλία για τη «δημοκρατική παράταξη» δεν συνοδευτεί από πολιτικές και συγκρούσεις που να υπηρετούν τους πολλούς «και τους πραγματικούς δημιουργούς». Καλά ακούγονται όλα αυτά, όμως, όπως λέει και η παροιμία, «στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα…».

 

Δ.Κ.

 

„ «Για την Πολιτική Αγωγή»

 

Καθώς ολοκληρώνεται ο φάκελος της ανάκρισης για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής και αναμένεται το βούλευμα, αυξάνονται οι ανάγκες της πολιτικής αγωγής απέναντι στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης «που έχει ακόμα στη διάθεσή της πολλαπλές πηγές χρηματοδότησης, παχυλές βουλευτικές αποζημιώσεις, δεκάδες δικηγόρους, πάνω από εκατό μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες», αναφέρει η «Πρωτοβουλία για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος». Ζητά οικονομική ενίσχυση για να δώσει με αξιώσεις τη δικαστική μάχη. Η ενίσχυση μπορεί να δοθεί μέσω του λογαριασμού της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ θυμάτων φασιστικής και ρατσιστικής βίας»: ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αρ.: 5032-072245-251, στο όνομα «ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ», IBAN: GR25 0172 0320 0050 3207 2245 251 (αιτιολογία: «Για την Πολιτική Αγωγή»).

 

Δ.Αγγ.

 

Scroll to top