23/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιστορικά ντοκουμέντα

Eγκαινιάζεται αύριο η έκθεση με έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το ’.
      Pin It

Eγκαινιάζεται αύριο η έκθεση με έντυπα, φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το ’74

 

Την ειδική έκθεση της Βουλής για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα εγκαινιάζει αύριο Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014 στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 

Στην αίθουσα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» εντός του Μεγάρου του Κοινοβουλίου έχουν ήδη τοποθετηθεί σε ειδικές προθήκες ιστορικά ντοκουμέντα, με τα οποία επιχειρείται η παρουσίαση του πρώτου έτους που ακολούθησε την τραγωδία της Κύπρου και την κατάρρευση της δικτατορίας, στις 24 Ιουλίου 1974. Ανάμεσά τους, τα επίσημα συνταγματικά και νομοθετικά κείμενα, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και οι σελίδες των περιοδικών, τα φωτογραφικά και κινηματογραφικά τεκμήρια της εποχής, τα πρωτότυπα έγγραφα και τα άλλου είδους πολιτικά τεκμήρια, όπως αφίσες, κομματικές προκηρύξεις, ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου 1974 και του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό.

 

Παράλληλα, στο Περιστύλιο της Βουλής, παρουσιάζεται και η πνευματική και πολιτιστική δημιουργία της εποχής, «στην οποία σημαντική θέση κατέχουν οι μαζικές μουσικές συναυλίες, οι πρωτοποριακές παραστάσεις και εικαστικές εκθέσεις, η πλούσια κινηματογραφική παραγωγή και η εκδοτική έκρηξη που όλα μαζί συνθέτουν το κλίμα ελευθερίας και ενθουσιασμού που κυριάρχησε στον τομέα της πνευματικής δημιουργίας».

 

Την έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Η Δημοκρατία δικαίω ουδέποτε κατελύθη, 40 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας», προετοίμασαν η Βιβλιοθήκη της Βουλής και το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την επιστημονική εποπτεία επιτροπής ειδικών, και θα λειτουργήσει για το κοινό με οργανωμένες ξεναγήσεις από τον Σεπτέμβριο.

 

Χ. Ιωάννου

 

Scroll to top