israel-thema

23/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βομβάρδισαν και την εκεχειρία

Κάθε πιθανότητα ειρήνευσης τορπίλισε ο Νετανιάχου, που ζητάει τα «κλειδιά» της Γάζας στο χέρι, με εγγυήτρια την Αίγυπτο.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Palestinians inspect a cemetery which police said was damaged in Israeli shelling, in Gaza CityΠαρά τις διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και παρά τον αποτροπιασμό που αρχίζει να προκαλείται στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τις εικόνες των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων και τα πλήγματα που καταφέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά νοσοκομείων και σχολείων, ο πόλεμος συνεχίστηκε και χθες, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας. Στο επίκεντρο των χθεσινών σφοδρών βομβαρδισμών στη Γάζα βρέθηκε και πάλι η μαρτυρική Σουτζάγια, όπου την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 72 άμαχοι. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε 190 στόχους στη Γάζα, εκ των οποίων οι 100 στη Σουτζάγια.

 

Συνολικά 625 Παλαιστίνιοι και 27 Ισραηλινοί στρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους, 4.000 Παλαιστίνιοι και σχεδόν 100 Ισραηλινοί ένστολοι τραυματίστηκαν από την αρχή της επιχείρησης «Προστατευτική Παρυφή», ενώ δύο Ισραηλινοί πολίτες σκοτώθηκαν από τις ρουκέτες της Χαμάς.

 

Νεκρός ο όμηρος

 

Ενας Ισραηλινός στρατιώτης, που η Χαμάς ισχυρίζεται ότι έχει συλληφθεί όμηρος, είναι πιθανότατα νεκρός, σύμφωνα με εκτίμηση του ισραηλινού στρατού. Χθες έγιναν στο Ισραήλ οι κηδείες των στρατιωτικών που σκοτώθηκαν σε μάχες με τους Παλαιστίνιους και, προς το παρόν, οι πολίτες δείχνουν να στηρίζουν την επίθεση στη Γάζα, παρά τον αυξανόμενο -και μεγάλο για τα ισραηλινά δεδομένα- αριθμό των θυμάτων μεταξύ των ένστολων. Χθες, οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας. Είχε προηγηθεί ρίψη ρουκέτας πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «Μπεν Γκουριόν».

 

Η Παλαιστινιακή Αρχή προσπαθούσε χθες, όπως και οι Τζον Κέρι και Μπαν Κι Μουν, να πείσουν τις δύο πλευρές να κηρυχθεί άμεσα μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα προσωρινή κατάπαυση του πυρός για πέντε ημέρες, με ταυτόχρονη έναρξη διαπραγματεύσεων για μόνιμη εκεχειρία, πρόταση που απέρριψε το Τελ Αβίβ. «Δεν υπάρχει πραγματική επιλογή για κατάπαυση του πυρός αυτήν τη στιγμή. Αυτή η (στρατιωτική) επιχείρηση είναι αναπόφευκτη», δήλωσε η υπουργός Δικαιοσύνης  του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι, και υποστήριξε ότι «λόγω των όρων που θέτει η Χαμάς, δεν είναι κοντά η εκεχειρία. Οι όροι της δεν γίνονται δεκτοί ούτε από τους Αιγύπτιους ούτε από τους Αμερικανούς, ούτε καν από την Παλαιστινιακή Αρχή, και είμαι βέβαιη ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί ούτε από τη δική μας πλευρά».

 

Οι όροι της Χαμάς

 

Η Χαμάς ζητάει -μεταξύ άλλων- την άρση του αποκλεισμού της Γάζας και την απελευθέρωση των 1.000 Παλαιστινίων πολιτών που συνελήφθησαν τον τελευταίο μήνα από τις ισραηλινές αρχές στη Δυτική Οχθη και εξακολουθούν να κρατούνται. Κανένα από αυτά τα θέματα δεν αντιμετωπίζεται από το αιγυπτιακό σχέδιο εκεχειρίας που απέρριψε η Χαμάς πριν από μία εβδομάδα και αποδέχτηκαν το Ισραήλ, ο Αραβικός Σύνδεσμος και η Παλαιστινιακή Αρχή. Η άρνηση της Χαμάς να ενδώσει σε ένα σχέδιο για το οποίο ούτε καν εκλήθη να το διαπραγματευτεί, αλλά της παρουσιάστηκε εκ των υστέρων, όταν όλοι οι άλλοι είχαν συμφωνήσει, έδωσε στο Ισραήλ την αφορμή να εξαπολύσει τη χερσαία επίθεση κατά της Γάζας.

 

Τώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, προσπαθούν στο Κάιρο να βρουν κοινά σημεία με όλες τις πλευρές και να προωθήσουν μια διπλωματική λύση που ακόμη δεν είναι «ώριμη», καθώς ούτε η Χαμάς ούτε το Ισραήλ θέλουν να επιστρέψουν στην κατάσταση που επικρατούσε πριν αρχίσει η εκατέρωθεν βροχή ρουκετών και βομβαρδισμών. Για τη Χαμάς είναι σαφές ότι δεν θα υπογράψει καμία συμφωνία αν δεν αρθεί, ή έστω ελαφρυνθεί ουσιαστικά, το εμπάργκο που έχει επιβάλει μονομερώς το Ισραήλ στη Γάζα και το οποίο στραγγαλίζει την κοινωνία και την οικονομία των εγκλωβισμένων Παλαιστινίων. Επίσης, η Χαμάς θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ το άνοιγμα τουλάχιστον μιας μεθοριακής διάβασης, πιθανότατα της Ράφα, ώστε να επικοινωνούν οι Παλαιστίνιοι με τον έξω κόσμο.

 

Για το Ισραήλ, στόχος είναι όχι μόνο η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων και η κατεδάφιση των τούνελ, αλλά και η αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας. Το Τελ Αβίβ πιέζει ώστε η μετά την εκεχειρία κατάσταση να του δίνει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επαναληφθούν σε λίγους μήνες, ή και σε έναν χρόνο, οι επιθέσεις με ρουκέτες προς το έδαφός του. Προτείνουν να αναλάβουν οι Αιγύπτιοι τον έλεγχο τόσο στο εσωτερικό της Γάζας, που θα επαληθεύει ότι δεν υπάρχουν τούνελ και ρουκέτες, όσο και στα σύνορα, για να διασφαλίζουν ότι δεν περνούν προς τη Γάζα όπλα και εφόδια. Συμπληρωματικά, προτείνουν να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή τον έλεγχο του συνοριακού περάσματος της Ράφα, από την πλευρά της Γάζας, αντικαθιστώντας τους άντρες της Χαμάς.

 

Στην ουσία, το μόνο που ζητάνε οι Ισραηλινοί από τη Χαμάς είναι να τους παραδώσει τα «κλειδιά» της Γάζας και να εγγυηθεί η Αίγυπτος για την κατάσταση ασφαλείας στο έδαφος. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ακροδεξιός υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, φέρεται να πρότεινε σε σύσκεψη στελεχών του κόμματός του ότι μόνος τρόπος να σταματήσουν οι παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες, είναι να δολοφονηθεί ο ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ, που ζει μόνιμα στην Ντόχα του Κατάρ.

 

Scroll to top