23/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η περίφημη συλλογή «Legend» του θρυλικού Μπομπ Μάρλεϊ

Καλοκαίρι με ρέγκε

      Pin It

Της Ματούλας Κουστένη

 

Mας αρέσει δεν μας αρέσει, καλοκαίρι χωρίς ρέγκε δεν βγαίνει. Κι επειδή ρέγκε χωρίς Μπομπ Μάρλεϊ δεν νοείται, ήρθε η στιγμή μιας σημαντικής κυκλοφορίας που μόλις πριν από λίγο καιρό συμπλήρωσε 30 χρόνια. Η περίφημη συλλογή «Legend» -όνομα και πράγμα- του Τζαμαϊκανού καλλιτέχνη απεικονίζει την αξιοσημείωτη ζωή και τη δισκογραφική καριέρα ενός από τους πιο σημαντικούς ρέγκε καλλιτέχνες. Πρώτη φορά αυτός ο ιστορικός δίσκος κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου 1984 κι ενώ είχαν ήδη συμπληρωθεί τρία χρόνια από τον θάνατο του Μπομπ Μάρλεϊ (11 Μαΐου 1981). Σήμερα έχοντας χαράξει τη δική της πορεία στη μουσική σφαίρα, η εμβληματική αυτή συλλογή όχι μόνο αποτελεί την τέλεια εισαγωγή στη μουσική του χαρισματικού Τζαμαϊκανού αλλά παραμένει και ο δίσκος που ώς σήμερα βγάζει ασπροπρόσωπο το μουσικό αυτό είδος. Αυτό σε νούμερα μεταφράζεται σε 15 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και περισσότερα από 27 εκατομμύρια παγκοσμίως.

 

Και τι δεν υπάρχει σε αυτή τη συλλογή: δύο σπάνιες, εναλλακτικές εκδοχές των κομματιών «Easy Skanking» και «Punky Reggae Party», που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στο «θησαυροφυλάκιο» του Mάρλεϊ, και φυσικά τα πλέον κλασικά κομμάτια, όπως το «Three Little Birds», το «Get Up Stand Up», το «One Love/People Get Ready», το «No Woman No Cry» και το «I Shot The Sheriff», που έγινε αργότερα ένα No 1 hit για τον Eric Clapton, καθώς και τα «Jamming», «Exodus», «Redemption Song» και «Is This Love».

 

Ασφαλώς από την επετειακή έκδοση (και αυτή του cd και του Blu-Ray) δεν λείπει ένα καλοφτιαγμένο βιβλιαράκι 28 σελίδων στο οποίο θα κρυφοκοιτάξετε λεπτομερείς σημειώσεις, σπάνιες φωτογραφίες και κουβέντες ανθρώπων του χώρου που εκτιμούν την προσφορά του Μάρλεϊ στη μουσική. Μεταξύ αυτών ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, ο Στίβι Γουόντερ και ο Κρίστοφερ Φάρλεϊ, συγγραφέας του Before the Legend. Ωστόσο, το πιο φάνκι, Το Legend 30th Anniversary Edition, είναι επίσης διαθέσιμο σε τρίχρωμο βινίλιο (κίτρινο, πράσινο και κόκκινο) και τυπωμένο σε ένα διπλό gatefold LP που επιτρέπει υψηλής πιστότητας ήχο που πλησιάζει πιο κοντά στην αυθεντική «πηγή».

 

Scroll to top