Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Προτελευταία συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) η χθεσινή, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Είπε λοιπόν το συμβούλιο να το «γιορτάσει» με τον τρόπο που γνωρίζει καλύτερα: με πρόστιμα και συστάσεις. Κατ' αρχάς επέβαλε πρόστιμο 20 χιλιάδων ευρώ στο Mega Channel για χαμηλή ποιότητα προγράμματος και λανθασμένη σήμανση. Αυτό αφορούσε την επανάληψη της εκπομπής «Singles» σε ακατάλληλη ώρα, στις 5 και μισή το απόγευμα, που την παρακολουθούν και ανήλικα παιδιά, στις 29 Απριλίου 2013. Πρόστιμο 30 χιλιάδων ευρώ καταλογίστηκε και στον ΑΝΤ1, για εκμετάλλευση δεισιδαιμονιών και προκαταλήψεων σε επαναλαμβανόμενη προβολή αστροπροβλέψεων (στις 28/2 και 6, 7, 9, 18, 19/3/14). Είναι αυτά τα ταρό που παρουσιάζει το κανάλι, η… ισχυρή ενόραση και η… αναζήτηση ενός τρίτου προσώπου. Κάποιοι, βλέπετε, όχι μόνο τα παρακολουθούν, αλλά τα πιστεύουν και τηλεφωνούν κιόλας. Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβλήθηκε και στο «Ράδιο Επικοινωνία 94,1» του Δήμου Ηρακλείου για ελλιπή υποβολή ροής προγράμματος -αντί για 24ωρο πρόγραμμα, οι υπεύθυνοι του σταθμού έστειλαν μόλις τις 19 ώρες. Τα προβλήματα εκεί, βέβαια, είναι πολύ σημαντικότερα από μια απλή ροή προγράμματος…

 

Είχαμε και διάφορες συστάσεις, μικρότερου… βεληνεκούς. Στο «Μακεδονία TV» για λανθασμένη σήμανση σε ξένη ταινία, στον ρ/σ «Pepper 96,6» για μη ενημέρωση των ακροατών για το κόστος των γραπτών μηνυμάτων SMS, στο «Blue Sky» για μη προβολή λογοτύπου του σταθμού, στον ρ/σ «Ρυθμός 94,9» για μία τηλεφωνική φάρσα που έκανε ο Δημήτρης Ουγγαρέζος – σε μία ταβέρνα είχαν τηλεφωνήσει από τον σταθμό και τους είπαν πως θα πήγαινε ο πρωθυπουργός, αναστατώνοντάς τους. Επίσης απορρίφθηκε η αίτηση μεταβολής του Nickelodeon για τη μετατροπή του σε μη ενημερωτικό σταθμό. Ενώ το συμβούλιο έκανε δεκτή την αίτηση θεραπείας των εργαζομένων του STAR Fm νομού Θεσσαλονίκης για αυτοδιαχείριση (είχε απορριφθεί η πρώτη αίτησή τους).

 

Σύσταση είχαμε και στον ΑΝΤ1 για παραβίαση πολιτικής πολυφωνίας σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε το κόμμα κατά 17,1% στο πρόγραμμά του.

 

[email protected]

 

……………………………………………………..

 

Από τη χούντα στη δημοκρατία

 

Συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας και η δημόσια τηλεόραση ανασύρει από το πολύτιμο Αρχείο δύο επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ «Η Μεγάλη Αλλαγή», τα οποία και θα μεταδώσει απόψε και αύριο (Ν ΕΝΑ, 20.00). Πρόκειται για τα επεισόδια στα οποία καταγράφονται τα γεγονότα που οδήγησαν στη σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας, την εθνική τραγωδία της Κύπρου και την επάνοδο στη δημοκρατική ομαλότητα.

 

Για τα γεγονότα της περιόδου καταθέτουν τις μαρτυρίες και την άποψή τους οι Πέτρος Μολυβιάτης, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Λεωνίδας Κύρκος, Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Γρηγόρης Φαράκος, Κωστής Στεφανόπουλος, Αχιλλέας Καραμανλής, Ευάγγελος Αβέρωφ, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Απόστολος Κακλαμάνης, Νίκος Παππάς, Στέφανος Στεφανόπουλος, Γεώργιος Μαύρος, Κώστας Χρυσοστάλης, Παναγιώτης Λαμπρίας και Αναστάσιος Πεπονής.

 

Στα ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται τα γεγονότα που ακολούθησαν την επιβολή της δικτατορίας, η αποτυχημένη απόπειρα του Αλέξανδρου Παναγούλη κατά του δικτάτορα, ο αγώνας των Ελλήνων να αντισταθούν και να απαλλαγούν από τον «γύψο» που επέβαλαν στη χώρα οι επίορκοι στρατιωτικοί οι οποίοι κατέλαβαν την εξουσία με τη βία των όπλων. Την ίδια ώρα, η κατάσταση στην Κύπρο επιδεινώνεται δραματικά, με την απειλή τουρκικής επέμβασης να αυξάνει καθημερινά. Παράλληλα, καταγράφεται η πορεία από τη μεγαλειώδη εξέγερση της νεολαίας, μέχρι το Πολυτεχνείο, την κυριαρχία του Δημήτρη Ιωαννίδη και τελικά την ανατροπή της δικτατορίας, την πρόσκληση του Κ. Καραμανλή από το Παρίσι και την απαρχή της Μεταπολίτευσης.

 

Scroll to top