23/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

«Υπάρχει και καθαρός αθλητισμός»

 

Αγαπητέ Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παπούλια: Γνωρίζετε ότι η ιερή μας φλόγα που για αιώνες δίδαξε πανανθρώπινες αξίες σήμερα έχει γίνει σύμβολο κερδοσκοπίας από ντόπιους και ξένους νεκροθάφτες του ολυμπισμού μας. Με στατιστικές, το 95% των σύγχρονων αθλητών δηλώνουν «παρών» στον μονόδρομο εξευτελισμού κάθε ανθρώπινης αξιοπρέπειας ποτίζοντας τα κορμιά τους με θανατηφόρες ουσίες. Φιλοδοξία τους τα οικονομικά οφέλη, πολιτική-επαγγελματική αναρρίχηση και εφήμερη δόξα. Τα ζητούμενα παγκόσμια ρεκόρ από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα καρτέλ στοιχημάτων μαύρου χρήματος ωθούν ανεπιτυχώς τα σωματικά ταλέντα να κολυμπήσουν γρηγορότερα από τα δελφίνια, να πετάξουν ψηλότερα από τον αετό και να ξεπεράσουν τρέχοντας τη λεοπάρδαλη! Στα βάθρα ανεβαίνουν τα πιο «έξυπνα φάρμακα», τα οποία στέλνουν στον θάνατο χιλιάδες (αθλητές πειραματόζωα) και άλλους τόσους με χρόνιες αναπηρίες – τερατογενέσεις και αλλαγές… φύλων! Γεγονότα που προσβάλλουν βάναυσα τον πολιτισμό μας και προκαλούν απύθμενο παγκόσμιο αποτροπιασμό. Παρ’ όλα αυτά, η χρυσή παρακαταθήκη που άφησαν ξοπίσω τους οι πρόγονοί μας δεν συγκινεί δυστυχώς την πλειονότητα των εμπλεκόμενων νεοελλήνων περί του αθλητισμού. Παράγοντες πολιτικοί και αθλητικογράφοι (εκτός εξαιρέσεων), παρά τους συνεχείς ομαδικούς διασυρμούς μας περί ντόπινγκ στις τελευταίες Ολυμπιάδες, επιμένουν να προσκυνούν και να προβάλλουν υπέρμετρα έναν σάπιο εμπορικό αθλητισμό που φέρει τη βία και τα ψεύτικα είδωλα, που είναι προς αποφυγή για τα νέα παιδιά.

 

Ωστόσο τα ιδεώδη μας πρέπει να τα διαφυλάξουμε. Στην αντικρινή όχθη της κοινωνικής αυτής ασχήμιας (έστω και χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας) πάντα υπάρχει η ποιότητα από εργάτες του αγνού αθλητισμού τον οποίο ο ελληνικός λαός επικροτεί. Η αξιόλογη Διεύθυνση Φυσικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας εκθειάζει επιτυχώς τα θέματα οικογενειακού αθλητισμού – διά βίου άθλησης με υγιή συναγωνισμό. Θέματα που έχω και εγώ την τιμή να διδάσκω ανιδιοτελώς για 6η συνεχή χρονιά ανά την Ελλάδα με τιμητική άδεια μέσα από την 45χρονη εμπειρία μου σε αγώνες υπερ-αποστάσεων. Οι μαθητές μας γνωρίζουν για τα καλά τους μη εμπορικούς και μη φυγόπονους ρομαντικούς αθλητές μας. Αυτούς που με το ταλέντο ψυχής και τα δικά τους εγκεφαλικά ναρκωτικά όπως είναι οι ενδορφίνες – ντοπαμίνη – αδρεναλίνη κάνουν στη ζωή τα ακατόρθωτα κατορθωτά. Αυτούς που σε πολυήμερους συνεχόμενους ατομικούς αγώνες υπέρ αντοχής με δικά τους έξοδα επιζητούν να ξεπεράσουν μονάχα τα δικά τους όρια.

 

Οι τυφλοί μαραθωνοδρόμοι μας που καλύπτουν τα 42.195 μ. με τον συνοδό τους, οι δρομείς που τρέχουν εκατοντάδες χλμ. σε ιστορικούς μας αγώνες όπως ο Φειδιππίδειος Δρόμος Αθήνα – Σπάρτη – Αθήνα 480 χλμ. και τα μεγάλα τρίαθλα 36ωρης συνεχούς δράσης Iron-man και Ultra-man (κολύμπι – ποδηλασία – τρέξιμο) είναι ορισμένες από τις υπερβάσεις ζωής για ένα κλαρί αγριελιάς κατά τον τερματισμό τους! Για τους μαθητές μας είναι πηγή έμπνευσης και μπολιάζονται με περίσσια δύναμη και αισιοδοξία. Μαθαίνουν κοντολογίς πως ο αθλητισμός δεν είναι μοναχά ρεκόρ και μετάλλια που επιδιώκει ο κακοήθης όγκος του πρωταθλητισμού. Είναι πρωτίστως μαθήματα ζωής για πνευματική–ψυχοσωματική υγεία, αλληλεγγύη, μα πάνω από όλα αξιοπρέπεια. Για τα παραπάνω, κύριε Πρόεδρε, ακόμα μια φορά, σας παρακαλώ θερμά, με κάθε σεβασμό, να είστε πιο προσεκτικός και μην καλείτε στο προεδρικό μέγαρο προς βράβευση και μάλιστα με την παρουσία των ΜΜΕ αθλητές που ήδη έχουν τιμωρηθεί για ανομίες περί ναρκωτικών-αναβολικών ουσιών. Αθλητές με διετή αποκλεισμό από θεσμικά όργανα όπως είναι το ΕΣΚΑΝ και ο ΣΕΓΑΣ. Μη δίνουμε βήμα να επιβραβεύονται άνομα συμφέροντα θανατηφόρων ουσιών. Μην ενθαρρύνουμε τους αθλητές να κάνουν σειρά παραβάσεων γνωρίζοντας ότι μετά από κάθε τιμωρία τους θα μπαίνουν και πάλι στο προεδρικό μέγαρο, τη στιγμή που η αποστολή και το μεγαλείο του Ολυμπισμού μας είναι το «ευ αγωνίζεσθαι», «νους υγιής εν σώματι υγιή».

 

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι δυσκολεύει την ιερή και επίμονη κοινή προσπάθειά μας που έχει να κάνει με το υπέρτατο αγαθό της υγείας των μαθητών μας. Σας υπενθυμίζω πως οι άξιοι παιδαγωγοί μας με παροτρύνουν να μιλώ ακόμα περισσότερο για τις αρνητικές συνέπειες του ντόπινγκ και έχουν γνώση για τις παρανομίες αθλητών οι οποίες δεν εμπνέουν τους μαθητές μας. Στις 1/4/2014 σας είχα στείλει παρόμοια συστημένη επιστολή μου (υπ’ αριθμόν RE612694474GR) όπου σας ζητούσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων σας να μου απαντήσετε (δεν απαντήσατε) αν αξίζει τον κόπο, και είναι εφικτό, ανάμεσα στις λαοπρόβλητες βραβεύσεις σας σε αθλητές που αθέτησαν τον όρκο του Ολυμπισμού μας, να συνεχίσω να προβάλλω τα ιδεώδη μας στους μαθητές με επίκεντρο την ιερή μας δάδα. Είναι το λάβαρο του πολιτισμού μας που πάντα φέρω μαζί μου στα σχολειά, μια και είχα την ευλογία να μεταφέρω τη φλόγα για τους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Ευελπιστώ τη φορά αυτή σε απάντησή σας.

 

Ευχαριστώ την «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη φιλοξενία και σ’ αυτήν καταθέτω ονόματα από τις άστοχες αυτές βραβεύσεις της επίσημης πολιτείας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Τάσος Σταθόπουλος, ερασιτέχνης τριαθλητής ultra-man, Βίλια Αττικής

 

[email protected]

 

Scroll to top