24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κοινή γραμμή ψάχνουν Σαμαράς και Βενιζέλος

Στη σκιά της κρίσης που έχει δημιουργήσει η αντιπαράθεση Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των απολύσεων συναντώνται σήμερα οι πρόεδροι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης • Στην κορυφή των θεμάτων που θα συζητήσουν είναι τα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν.
      Pin It

Της Αλίκης Μάτση

 

Μεσούσης της κυβερνητικής κρίσης που έχει δημιουργηθεί με την αντιπαράθεση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αξιολόγησης και των απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων, συναντώνται σήμερα ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Ωστόσο, κορυφαίο θέμα στη συνάντηση των δύο ανδρών είναι τα προαπαιτούμενα, τα οποία η κυβέρνηση πρέπει να έχει ψηφίσει έως τον Οκτώβριο, οπότε και η επόμενη, σύνθετη αξιολόγηση από την τρόικα.

 

Δεύτερο θέμα, η συμφωνία για το πρόσωπο του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ε.Ε., καθώς οι προθεσμίες στενεύουν.

 

Διά της σιωπής…

 

Βεβαίως, στη συνάντηση θα συζητηθεί και η αντιπαράθεση μεταξύ Μητσοτάκη και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Διοικητικής μεταρρύθμισης διά της… σιωπής της, παρότι η προχθεσινή επίθεση του κ. Μητσοτάκη έβαλε στο στόχαστρο κυρίως τον Ευάγγ. Βενιζέλο.

 

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ο υπουργός είχε υπενθυμίσει πως όταν το 2011 επιχειρήσαμε να διαπραγματευτούμε, πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ (το «χαράτσι» της ΔΕΗ). Χθες επανήλθε και, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, δικαιολόγησε το κυβερνητικό μπάχαλο ως περίπου φυσικό, καθώς κυβερνούν «δυο παραδοσιακά πολιτικοί εχθροί». Δεν υπαναχώρησε πάντως γραμμή από τη θέση του περί εκπλήρωσης της μνημονιακής υποχρέωσης να απολυθούν έως το τέλος του έτους 6.500 ακόμη δημόσιοι υπάλληλοι, φροντίζοντας μάλιστα να υπενθυμίσει ότι και το ΠΑΣΟΚ είχε ψηφίσει τη σχετική διάταξη. Αποσυνέδεσε, ωστόσο, τις απολύσεις από την αξιολόγηση.

 

Το ερώτημα είναι πώς Σαμαράς και Βενιζέλος θα βρουν σήμερα κοινή συνισταμένη επί του θέματος, καθώς στην προχθεσινή ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ αφήνονταν αιχμές και για τον σημερινό πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας πως «εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη περνούσε την αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα».

 

Το «γαλάζιο» στρατόπεδο εκτιμά πως πιθανώς ο κυβερνητικός εταίρος, βλέποντας ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εκλογών τους επόμενους μήνες, επιχειρεί και θα επιχειρεί τους επόμενους μήνες να παίρνει αποστάσεις από τα κυβερνητικά πεπραγμένα, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για θέματα που αφορούν μεγάλες μάζες ψηφοφόρων, όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι.

 

Συντονισμός

 

Ως τότε όμως οι Σαμαράς και Βενιζέλος πρέπει να χαράξουν κοινή γραμμή και να συντονίσουν και τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες για την ψήφιση μιας ακόμη σειράς σκληρών μνημονιακών μέτρων.

 

Ως αύριο Παρασκευή είναι πολύ πιθανό -ενδεχομένως και σήμερα- να κατατεθεί το νομοσχέδιο–σκούπα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται θέματα όπως τα επικουρικά ταμεία, οι φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ. Οι πληροφορίες θέλουν οι διατάξεις για τον αιγιαλό να συνοψίζονται τελικά σε μία, στο πνεύμα της χθεσινης δήλωσης του υπουργού Γ. Μανιάτη.

 

Αγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής αν στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα περιληφθούν τελικά και διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων ή θα κατατεθεί άλλο αυτοτελές νομοσχέδιο. Σε ό,τι αφορά το θέμα του επιτρόπου, οι διαρροές από το μέγαρο Μαξίμου παίζουν μεταξύ τριών ονομάτων: της νυν Μαρίας Δαμανάκη και των πρώην υπουργών Ντόρας Μπακογιάννη και Κωστή Χατζηδάκη. Από χθες ακούγεται και το όνομα της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη.

 

Scroll to top