Της Βίκυς Καπετανοπούλου

Μετά από περισσότερο από δύο εβδομάδες, τα Ηνωμένα Εθνη αποφάσισαν να ερευνήσουν τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα. Μάλλον ελάχιστα καθησυχασμένοι από την εξέλιξη οι μικροί Παλαιστίνιοι της φωτογραφίας σπεύδουν να απομακρυνθούν από τις υπό βομβαρδισμό περιοχές στιβαγμένοι στο πορτ-μπαγκάζ κάποιου αυτοκινήτου
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa
Διεθνή έρευνα για «ενδεχόμενη» διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας αποφάσισε χθες, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, προκαλώντας την οργισμένη και προσβλητική αντίδραση του Τελ Αβίβ, που θεωρεί το 47μελές σώμα «προκατειλημμένο» εναντίον του. «Αντε να χαθείτε!» έσπευσε να «τιτιβίσει» στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε το ψήφισμα «παρωδία που πρέπει να καταδικαστεί από όλο τον έντιμο κόσμο», καλώντας τον ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνα κατά της Χαμάς «η οποία τοποθετεί συστοιχίες πυραύλων δίπλα σε παιδικές χαρές, κατοικίες και τζαμιά».
Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία
Η πρόταση κατατέθηκε από την παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που διατηρεί θέση παρατηρητή στον οργανισμό, και πέρασε με 29 ψήφους υπέρ (κυρίως αραβικών και αναπτυσσόμενων κρατών), 1 ψήφο κατά (εννοείται των ΗΠΑ) και 17 αποχές (ανάμεσά τους εννέα χώρες της Ε.Ε. και η Ιαπωνία). Το ψήφισμα καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών» του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, «κυρίως κατά την τελευταία στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ [...] που περιλαμβάνει δυσανάλογες επιθέσεις χωρίς διακρίσεις [...] οι οποίες ενδέχεται να συνιστούν διεθνή εγκλήματα».
Προβλέπει επίσης την άμεση αποστολή ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής, που θα διερευνήσει αυτές τις παραβιάσεις, προκειμένου «να τερματιστεί η ατιμωρησία και να διασφαλιστεί πως όσοι είναι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν». Ζητά ακόμη να τεθούν οι Παλαιστίνιοι «υπό άμεση διεθνή προστασία», κάνοντας έκκληση να σταματήσουν οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και οι επιθέσεις εναντίον αμάχων συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών πολιτών.
Η συνεργασία του Ισραήλ θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, αφού στο πρόσφατο παρελθόν απείχε από τις εργασίες του συμβουλίου επί 20 μήνες, απορρίπτοντας αντίστοιχη έρευνα σχετικά με τη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα το 2008-2009, που είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι στοχοποιούσε εσκεμμένα Παλαιστίνιους αμάχους.
Με διπλωματική, πλην όμως σαφέστατη γλώσσα, η Υπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ναβί Πιλάι, είχε προειδοποιήσει νωρίτερα χθες το Τελ Αβίβ για τις σοβαρότατες ευθύνες του έναντι της Συνθήκης της Γενεύης. «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να έχει παραβιαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο με τρόπο που θα μπορούσε να συνιστά εγκλήματα πολέμου», επισήμανε, παραθέτοντας συγκεκριμένα παραδείγματα τυφλών στρατιωτικών χτυπημάτων του Ισραήλ κατά αμάχων, όπως τα πλήγματα κατά κέντρου αποκατάστασης ΑμεΑ στην Μπέιτ Λάχια στις 13 Ιουλίου, με θύματα τουλάχιστον δύο ανάπηρες γυναίκες, η «σοκαριστική» -όπως είπε- δολοφονία των τεσσάρων αγοριών στην παραλία της Γάζας στις 16 Ιουλίου, ο βομβαρδισμός σπιτιών στη συνοικία Σουτζάγια στις 20 Ιουλίου, που προκάλεσε -μεταξύ άλλων- τον θάνατο επτά μελών της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους τέσσερις γυναίκες και δύο παιδιά, αλλά και η επίθεση κατά του νοσοκομείου «Αλ Ακσα» στο Ντέιρ Αλ Μπάλαχ στις 21 Ιουλίου, με πέντε ασθενείς νεκρούς και γιατρούς μεταξύ των τραυματιών. Η Πιλάι καταδίκασε παράλληλα και τα χτυπήματα «χωρίς διακρίσεις σε κατοικημένες περιοχές από τη Χαμάς και άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις».
«Ενα παιδί σκοτώνεται στη Γάζα κάθε ώρα τις τελευταίες δύο μέρες», δήλωσε συγκλονισμένος ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA), προσθέτοντας πως έχουν ξεκληριστεί σύσσωμες τουλάχιστον πέντε οικογένειες -συνολικά 36 άνθρωποι- μέσα σε διάστημα λίγων 24ωρων. «Οι άμαχοι στη Γάζα δεν βρίσκουν πουθενά ασφαλές καταφύγιο, καθώς το 44% των εδαφών έχει κηρυχθεί “νεκρή” ζώνη από τον ισραηλινό στρατό. [...] Οικογένειες παίρνουν τη σπαραξικάρδια απόφαση να χωριστούν σε διαφορετικές τοποθεσίες –μάνα και γιος σε ένα μέρος, πατέρας και κόρη σε άλλο, ελπίζοντας να μεγιστοποιήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης τουλάχιστον ορισμένων μελών», είπε χαρακτηριστικά.
Η αδυσώπητη ισραηλινή επέμβαση, όμως, ολοένα και εντείνεται, παρά την εκατόμβη των Παλαιστινίων αμάχων και τα απανωτά κύματα εσωτερικών προσφύγων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, οι νεκροί έχουν ανέλθει σε 693, ανάμεσά τους 166 παιδιά, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 4.520, μεταξύ των οποίων 1.213 ανήλικοι. Οι εκτοπισμένοι ξεπερνούν επισήμως τις 130.000, κάθε μέρα όμως δεκάδες νέες οικογένειες ξεσπιτώνονται χωρίς καμία έξοδο διαφυγής. Εκατοντάδες παγιδευμένοι, μερικοί με λευκές σημαίες στα χέρια, επιχείρησαν χθες να φύγουν από την κόλαση του Χαν Γιούνις, που σφυροκοπείται ανελέητα, όπως και το Μπέιτ Χανούν. Επειτα από αίτημα για ολιγόωρη κατάπαυση του πυρός, ο Ερυθρός Σταυρός κατάφερε να εισέλθει στις δύο περιοχές, καθώς και στην ισοπεδωμένη Σουτζάγια για να απεγκλωβίσει γυναικόπαιδα και να περισυλλέξει νέα θύματα. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για πυρά ελεύθερων σκοπευτών κατά αμάχων που κρατούσαν λευκές σημαίες, και βολές από τανκς κοντά σε ασθενοφόρα.
Εκκένωσαν τα σχολεία
«Αυτό δεν είναι πόλεμος, είναι αφανισμός. Κάποτε ονειρευόμουν να γίνω γιατρός. Σήμερα είμαι άστεγος. Πρέπει να φυλάγονται για το τι θα απογίνω μετά…», ξέσπασε ο 17χρονος Χάμεντ Αϊμαν από την Μπέιτ Χανούν. Ο ΟΗΕ, ωστόσο, αναγκάστηκε χθες να εκκενώσει δύο από τα σχολεία του, όπου έχουν καταφύγει εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, καθώς εντοπίστηκαν εκεί ρουκέτες και οπλισμός. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και ισλαμιστών μαχητών δόθηκαν και στο βομβαρδισμένο -εκτός λειτουργίας πλέον- νοσοκομείο «Αλ Ουάφα». Σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, μέσα στις 16 μέρες των στρατιωτικών επιχειρήσεων 475 σπίτια έχουν ισοπεδωθεί, 2.644 έχουν υποστεί ζημιές, ενώ 46 σχολεία, 56 τζαμιά και 7 νοσοκομεία έχουν καταστραφεί σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από τους βομβαρδισμούς.