24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι βόμβες ένωσαν τους Παλαιστίνιους

Η ΟΑΠ τάχθηκε υπέρ των όρων που έθεσε η Χαμάς - Μια ενδεχόμενη αυθόρμητη τρίτη ιντιφάντα τρομάζει το Ισραήλ.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Παλαιστίνιος προέδρος Μαχμούντ Αμπάς, κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Ραμάλα. Οι δύο άνδρες, με διαφορετικό τρόπο και χωρίς να έχουν αντίστοιχες προθέσεις επέφεραν χτυπήματα στην πολιτική του Νετανιάχου. Ο Αμπάς συντασσόμενος με τους όρους που έθεσε η Χαμάς για εκεχειρία και ο Κέρι αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να επαναληφθούν οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ REUTERS/Abbas Momani/Pool

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Παλαιστίνιος προέδρος Μαχμούντ Αμπάς, κατά τις χθεσινές συνομιλίες τους στη Ραμάλα.
Οι δύο άνδρες, με διαφορετικό τρόπο και χωρίς να έχουν αντίστοιχες προθέσεις επέφεραν χτυπήματα στην πολιτική του Νετανιάχου.
Ο Αμπάς συντασσόμενος με τους όρους που έθεσε η Χαμάς για εκεχειρία και ο Κέρι αρνήθηκε να μεσολαβήσει για να επαναληφθούν οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Τελ Αβίβ
REUTERS/Abbas Momani/Pool

Τους όρους που θέτει η Χαμάς για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες υιοθέτησαν η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε μια επίδειξη ενότητας των Παλαιστινίων. Αν και αρχικά ο πρόεδρος Αμπάς είχε αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο που προώθησε το Κάιρο και απέρριψε ως απαράδεκτο η ισλαμική οργάνωση στη Γάζα, τώρα η ηγεσία της ΟΑΠ κάνει πολιτική στροφή, υπό την πίεση και της λαϊκής οργής στη Δυτική Οχθη, και θέτουν στο τραπέζι την άρση του αποκλεισμού της Γάζας ως λυδία λίθο για μια συμφωνία.

 

Παραβίασαν τους νόμους

 

«Θα διωχθούν όλοι αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον του λαού μας, όσος χρόνος και αν χρειαστεί. Οι ισραηλινές δυνάμεις παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και την ανθρώπινη ηθική στη Γάζα. Είμαστε γεμάτοι οργή και δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρήσουμε ποτέ. Κανένας σε αυτό τον κόσμο δεν θα ζήσει με ειρήνη και σταθερότητα όσο τα παιδιά της Ιερουσαλήμ, της Γάζας και της Δυτικής Οχθης και όλα τα παιδιά των Παλαιστινίων παντού δεν έχουν ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο πρόεδρος Αμπάς, λίγο μετά την πολύωρη συνεδρίαση της παλαιστινιακής ηγεσίας στη Ραμάλα, που κάλεσε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να πραγματοποιήσουν διαδηλώσεις αλληλεγγύης προς τη Γάζα και την αντίσταση. Αμέσως μετά, νεαρός Παλαιστίνιος, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση κοντά στη Βηθλεέμ, σκοτώθηκε από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων. Η λαϊκή δυσφορία και η οργή διογκώνεται στα κατεχόμενα εδάφη και, σε περίπτωση που συνεχιστούν για πολύ ακόμη η ισραηλινή επίθεση και οι θάνατοι αμάχων, μπορεί να ξεσπάσει μια αυθόρμητη τρίτη ιντιφάντα με απρόβλεπτες συνέπειες για το Ισραήλ.

 

Ο γ.γ. της εκτελεστικής επιτροπής της ΟΑΠ, Γιασέρ Αμπεντ Ράμπο, υποστήριξε σε συνάντησή του με Δυτικούς διπλωμάτες ότι «χωρίς την άρση του αποκλεισμού της Γάζας δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη και σταθερότητα. Οι όροι της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ για την κατάπαυση του πυρός αντιπροσωπεύουν τη συλλογική θέληση των Παλαιστινίων και την εθνική ενότητα». Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η, Χάναν Ασράουι, στέλεχος της ΟΑΠ, η οποία τόνισε πως «ο πόλεμος που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ δεν είναι για αυτοάμυνα. Είναι ένας πόλεμος ενάντια σε έναν ανυπεράσπιστο λαό, όμηρο και υπό κατοχή. Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά της Γάζας συνιστά πράξη κρατικής τρομοκρατίας και προμελετημένο έγκλημα πολέμου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ισραηλινής ατιμωρησίας, όπως συμβαίνει και με την επέκταση των ισραηλινών οικισμών στη Δυτική Οχθη και την παράνομη προσάρτηση της Ιερουσαλήμ».

 

Με δεδομένη πλέον την κοινή στάση όλων των παλαιστινιακών οργανώσεων, οι συνομιλίες που διεξάγονται για την κατάπαυση του πυρός λαμβάνουν νέα τροπή. Είναι πλέον φανερό ότι δεν μπορεί να επιστρέψει η περιοχή στην κατάσταση που ήταν πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών και πως δεν θα υπάρξει ειρήνη αν δεν βρεθεί συμβιβασμός που θα προβλέπει την άρση του εμπάργκο, ή έστω την ουσιαστική ελάφρυνση και παράλληλα τη διάνοιξη έστω και μίας συνοριακής διάβασης από και προς τη Γάζα. Οι προσπάθειες, πάντως, που κάνουν ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, για να σταματήσουν οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, χωρίς ακόμη να υπάρχει συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Χθες, ο Κέρι δήλωσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά» και οι Αιγύπτιοι δείχνουν πιο ελαστικοί στο να συμπεριλάβουν μέσα στο πλαίσιο της πρότασής τους και τα αιτήματα των Παλαιστινίων.

 

Στο Ισραήλ, κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος αυτήν τη στιγμή να συζητήσει σοβαρά για μια εκεχειρία που θα τεθεί σε εφαρμογή αύριο, καθώς η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμη χρόνο για να ολοκληρώσουν τους στόχους της επιχείρησης κατά της Γάζας. Αν και η κοινή γνώμη στηρίζει ακόμη την κυβέρνηση, η τάση αυτή μπορεί να ανατραπεί, αν αυξηθούν κι άλλο τα θύματα που έχει ο ισραηλινός στρατός. Συνολικά έχουν σκοτωθεί 32 ένστολοι (οι τρεις χθες), με πάνω από 100 τραυματίες, ενώ από την παλαιστινιακή πλευρά τα θύματα έχουν φτάσει τους 693 νεκρούς και τους 4.500 τραυματίες. Χθες, σκοτώθηκε από πύραυλο της Χαμάς κι ένας Ταϊλανδός οικονομικός μετανάστης.

 

Πενήντα Ισραηλινοί πολίτες που κλήθηκαν από την εφεδρεία αρνήθηκαν να καταταγούν για υπηρεσία στη Δυτική Οχθη, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης, αρνούμενοι να λάβουν μέρος στην καταστολή των Παλαιστινίων κατοίκων. Οι έφεδροι αντιρρησίες κατήγγειλαν επίσης τη «στρατιωτικοποίηση της ισραηλινής κοινωνίας».

 

Ομως, το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε το Ισραήλ, ήταν η απόφαση των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών να συμμορφωθούν με την προτροπή της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και να αναστείλουν τις πτήσεις από και προς το Ισραήλ. Ακολούθησαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές και διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας. Η απόφαση -που είναι προσωρινή και αναθεωρείται κάθε 24 ώρες- ελήφθη υπό το βάρος της κατάρριψης του μαλαισιανού τζετ πάνω από την Ουκρανία και μετά τη ρίψη ρουκέτας από τη Χαμάς πολύ κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «Μπεν Γκουριόν».

 

Αναστολή των πτήσεων

 

Η αναστολή των διεθνών πτήσεων έκανε έστω και για λίγο να αισθανθεί το Ισραήλ τι σημαίνει να είσαι (έστω και εν μέρει) αποκλεισμένος από τον έξω κόσμο, αλλά είχε και σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Πολιτικά ήταν ένα -ακόμη- πλήγμα για τον Νετανιάχου, ο οποίος ζήτησε από τον Τζον Κέρι να πιέσει την Ουάσινγκτον να αλλάξει η απόφαση, χωρίς όμως να βρει την παραμικρή ανταπόκριση από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών. Ο Κέρι δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν αναμιγνύεται σε θέματα ασφαλείας ανεξάρτητων Αρχών και αρνήθηκε να παρέμβει. Ισως, η Ουάσινγκτον «βγάζει δόντια» πιέζοντας και το Τελ Αβίβ να κάνει παραχωρήσεις, καθώς οι Αμερικανοί, οι οποίοι επιδιώκουν άμεση κατάπαυση του πυρός, συναντούν στις συνομιλίες τη συνήθη ισραηλινή αδιαλλαξία.

 

Εκπρόσωπος της Χαμάς χαρακτήρισε την αναστολή των διεθνών πτήσεων προς το Ισραήλ «μεγάλη νίκη για την αντίσταση και το αποκορύφωμα της αποτυχίας για το Ισραήλ».

 

Scroll to top