Της Χριστίνας Πάντζου
Τουλάχιστον 82 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε δυο βομβιστικές επιθέσεις σε πολυσύχναστους δρόμους της πόλης Καντούνα της βόρειας Νιγηρίας. Παρότι κανείς δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη και οι δύο φέρουν τη χαρακτηριστική σφραγίδα του τρόπου δράσης της τρομοκρατικής ισλαμιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.
Η πρώτη βόμβα εξερράγη στην κεντρική πλατεία Μουρτάλα Μουχαμέντ, όπου εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν κήρυγμα του μετριοπαθούς κληρικού Νταχίρου Μπάουχι. Ο κληρικός, σφοδρός επικριτής της ακραίας σαλαφιστικής ιδεολογίας της Μπόκο Χαράμ, διέφυγε σώος από την επίθεση του βομβιστή αυτοκτονίας που στοίχισε τη ζωή σε 32 ανθρώπους, σύμφωνα με τα σωστικά συνεργεία.
Στόχος, ο πρώην πρόεδρος
Η δεύτερη έκρηξη έγινε 90 λεπτά αργότερα στην αγορά Κάουο της Καντούνα και είχε στόχο αυτοκινητοπομπή του πρώην προέδρου και ηγέτη της αντιπολίτευσης Μουχαμάντου Μπουχάρι, που στις εκλογές του 2011 υπήρξε αντίπαλος του προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν. Ο Μπουχάρι κατάφερε επίσης να διαφύγει σώος από το μακελειό που σκότωσε 50 άτομα, σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις του Ερυθρού Σταυρού.
Οι επιθέσεις είναι πανομοιότυπες με τις δεκάδες που έχουν εξαπολύσει οι αντάρτες της Μπόκο Χαράμ τους τελευταίους τρεις μήνες. Η οργάνωση, που από το 2009 διεξάγει έναν αιματηρό πόλεμο για την επιβολή ισλαμικού κράτους στη Νιγηρία (της οποίας το 50% του πληθυσμού είναι χριστιανοί), μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ανέλαβε εναντίον της η κυβέρνηση πέρσι τον Μάιο έχει εντείνει την τρομοκρατική της δράση, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο πολιτικούς και θρησκευτικούς αντιπάλους αλλά και τον άμαχο πληθυσμό.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος έχουν σκοτώσει περισσότερους από 3.000 ανθρώπους. Το Σαββατοκύριακο λεηλάτησαν τον οικισμό Νταμπόα και παρακείμενα χωριά, σκοτώνοντας τουλάχιστον 100 άτομα. Σύμφωνα με επιζώντες, οι αντάρτες επιτέθηκαν με αντιαρματικά βλήματα, εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες μέσα στα σπίτια, εκτέλεσαν εν ψυχρώ κατοίκους την ώρα που επιχειρούσαν να διαφύγουν και παρέδωσαν τα χωριά στις φλόγες.
Η κυβέρνηση μοιάζει ανίκανη να αντιμετωπίσει την ισλαμιστική απειλή και συχνά οι δυνάμεις του στρατού (ο μεγαλύτερος της Δυτικής Αφρικής) εγκαταλείπουν στην τύχη τους ολόκληρα χωριά λίγο πριν από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ. Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης η είδηση που μετέδωσε το BBC ότι στρατιώτες έχουν αρχίσει να λιποτακτούν φοβούμενοι την αγριότητα των ισλαμιστών.