24/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναζητώντας το «Cape Ray»

Από τα Χανιά ξεκινούν αύριο 32 ακτιβιστές και τρία σκάφη, μεταφέροντας μήνυμα αντίστασης ενάντια στα χημικά.
      Pin It

Ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, Βαγγέλης Πισσίας, ανέφερε πως «δεν πάμε για να απειλήσουμε κανέναν. Εκείνοι απειλούν τις ζωές μας και πάμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε και να σπάσουμε το πέπλο σιωπής που έχουν επιβάλει»

ΚΡΗΤΗ Του Μάριου Διονέλλη

 

Την Παρασκευή το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν από τα Χανιά τα σκάφη που θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν το «Cape Ray» στο πλαίσιο πλωτής διαμαρτυρίας για τη διαδικασία της υδρόλυσης των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.

 

Συνολικά, 32 ακτιβιστές από την Ελλάδα και την Ιταλία πρόκειται να συμμετάσχουν στην αποστολή, η οποία έχει στόχο να κάνει σε όλο τον κόσμο γνωστή την αντίδραση των λαών της Μεσογείου για το επικίνδυνο πείραμα που συντελείται στα ανοιχτά της Κρήτης.

 

Συνολικά, θα αναχωρήσουν τρία σκάφη, δύο ιστιοφόρα από την Κρήτη και το «Αγιος Νικόλαος», της πρωτοβουλίας «Ενα Καράβι για τη Γάζα».

 

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε πως πρόθεση των διοργανωτών είναι «να σταλεί ένα σαφές μήνυμα για την προστασία της ζωής μας και της θάλασσας της Μεσογείου», ενώ ο καθηγητής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Βαγγέλης Πισσίας ανέφερε πως πρόθεση των συμμετεχόντων δεν είναι κάποιου είδους «εμπλοκή» με τα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το «Cape Ray».

 

«Η δική μας επιχείρηση δεν έχει πολεμικό χαρακτήρα και δεν πάμε για να απειλήσουμε κανέναν. Εκείνοι απειλούν τις ζωές μας και πάμε εκεί για να διαμαρτυρηθούμε και να σπάσουμε το πέπλο σιωπής που έχουν επιβάλει», τόνισε ο κ. Πισσίας.

 

Από την πλευρά των Χανίων, τα μέλη του ανοιχτού συντονιστικού διοργανώνουν αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου σήμερα στα Χανιά, ενώ ήδη έχουν απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες της περιοχής να βρεθούν στο παλιό λιμάνι το πρωί της Παρασκευής και να δηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους.

 

Επίσης, υπάρχει και κάλεσμα προς όλους τους ιδιοκτήτες αλιευτικών, φουσκωτών και λοιπών πλωτών μέσων της περιοχής να συνοδεύσουν τα τρία σκάφη της αποστολής μέχρι τη νησίδα Θοδωρού, στα ανοιχτά του κόλπου των Χανίων.

 

Στα τρία σκάφη που θα συμμετάσχουν στη διαμαρτυρία θα επιβιβαστούν εκπρόσωποι φορέων, που συμμετέχουν στο Παγκρήτιο Συντονιστικό κατά των Χημικών, εκπρόσωποι του αντίστοιχου συντονιστικού από την Καλαβρία της νότιας Ιταλίας, ακτιβιστές–μέλη της Πρωτοβουλίας «Ενα καράβι για τη Γάζα» και δημοσιογράφοι.

 

Οπως είναι ήδη γνωστό, η διαδικασία της υδρόλυσης έχει ήδη ξεκινήσει, χωρίς όμως το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, που έχει αναλάβει την επιχείρηση, να δίνει διευκρινίσεις για την ακριβή θέση του πλοίου που μεταφέρει τα επικίνδυνα χημικά, ενώ τόσο το ίδιο το «Cape Ray» όσο και τα πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν πλέουν με σβηστούς ασυρμάτους, ώστε να μην μπορούν να εντοπιστούν.

 

Οι ακτιβιστές που θα ξεκινήσουν από την Κρήτη θα επιχειρήσουν να βρουν το «Cape Ray» και να διαμαρτυρηθούν όσο γίνεται πλησιέστερα σε αυτό.

 

Scroll to top