Neofitou-Averof

24/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Επίθεση κατά τραπεζών από το ΔΗΣΥ

O πρόεδρος του κόμματος υποστηρίζει πως δεν λειτουργεί τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο αυτήν την περίοδο.
      Pin It

Λευκωσία – Ανταπόκριση Άκης Φάντης

«Λειτουργεί ή όχι αυτή την περίοδο τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο; Η απάντηση μου είναι όχι», δήλωσε σήμερα (Πέμπτη) στο πλαίσιο της εφ` όλης της ύλης διάσκεψης Τύπου στα γραφεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Νεοφύτου εηαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον των τραπεζών, αναφέροντας ότι σήμερα τα τραπεζικά ιδρύματα στην Κύπρο λειτουργούν όχι ως τράπεζες αλλά ως οργανισμοί για είσπραξη δανείων.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε ότι «ένα τραπεζικό σύστημα είναι αυτό που παίρνει καταθέσεις, που παραχωρεί δάνεια, που παραχωρεί διευκολύνσεις, που προσφέρει λογικά δανειστικά επιτόκια για να κινείται η αγορά και η οικονομία, έχει χρόνους αποπληρωμής λογικούς για να μπορούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αντεπεξέρχονται, έχει παράλληλα τους σωστούς μηχανισμούς και εργαλεία να κυνηγήσει τον κακό δανειολήπτη και την ίδια ώρα να έχει και την κοινωνική και οικονομική ευαισθησία να διαχωρίσει τους κακούς από τους βιώσιμους δανειολήπτες και για όσους κρίνονται βιώσιμοι να αναδιαρθρώσει με λογικό τρόπο και με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες την αποπληρωμή των δανείων, προσθέτοντας ότι «απ` όλα αυτά δεν έχουμε σχεδόν κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά του τραπεζικού συστήματος να λειτουργεί σήμερα στην Κύπρο». Άρα, πρόσθεσε, η εκλαϊκευμένη προσέγγιση ότι τα ψηλά ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι εξαιτίας της μη ύπαρξης του νόμου περί εκποιήσεων είναι ένα μέρος του προβλήματος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα υψηλά επιτόκια σκοτώνουν τις προοπτικές ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, βυθίζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, αυξάνουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και οδηγούν το χρηματοπιστωτικό τομέα και την οικονομία σε ένα φαύλο κύκλο που δεν έχει τελειωμό. Αναφέροντας ότι πολίτες, Κύπριοι αλλά και ξένοι που εμπιστεύτηκαν την Κύπρο, έχασαν καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα, ο κ. Νεοφύτου είπε πως «ναι, πρέπει να δώσουμε το εργαλείο στις τράπεζες για να κυνηγήσουν τους κακούς δανειολήπτες αλλά πρέπει την ίδια ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτό το εργαλείο δεν θα χρησιμοποιηθεί ασύδοτα και με τον κίνδυνο η κοινωνία που έχασε καταθέσεις, μετοχές και αξιόγραφα να μείνει και άκληρη».

 

efsyn.gr

Scroll to top