25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Τι φοβάται η κυβέρνηση και αντιδρά σπασμωδικά

Για τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου, γεγονός που καθιστά σχεδόν βέβαιη την προσφυγή σε εκλογές.
      Pin It

Του Φώτη Παπούλια

 

«Πύργο της Βαβέλ θυμίζει η κυβέρνηση» σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία παρακολουθούν το κυβερνητικό αλαλούμ των τελευταίων ημερών.

 

Οι συχνές παλινωδίες, τα υπουργικά «ήξεις αφήξεις» και οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις υπουργών, το κακοστημένο παιχνίδι των διαφωνιών μεταξύ Α. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλου και η συνήθης συμφωνία μετά τις συναντήσεις τους, καθώς και οι εκατέρωθεν εγκλήσεις για το ποιος επιδιώκει να εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητος» δημιουργούν τη βεβαιότητα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι «πλέον έχει χαθεί κάθε έλεγχος και η κυβέρνηση απλώς… τρέχει τις τελευταίες εκκρεμότητες προς τους δανειστές της».

 

Η αναδίπλωσή της στο θέμα των αιγιαλών, μετά την ισχυρή πίεση και τις πρωτοβουλίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, αναμένεται να επαναληφθεί για τα θέματα του νομοσχεδίου για την ιδιωτική πολεοδόμηση, τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τα δάση (έχει ήδη προαναγγελθεί δημόσια διαβούλευση με φορείς και κόμματα την Τρίτη 29 Ιουλίου στο ξενοδοχείο «Τιτάνια») και εκτιμάται ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί σε άτακτη υποχώρηση.

 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι «όσοι νόμιζαν ότι στα θερινά τμήματα η κυβέρνηση θα έκανε περίπατο διαψεύστηκαν οικτρά» και προβλέπουν πως το «συγκρουσιακό κλίμα εντός της κυβέρνησης θα εντείνεται όσο θα οξύνονται οι αντιθέσεις των δύο εταίρων και ο ΣΥΡΙΖΑ θα τοποθετεί την ατζέντα των πολιτικών γεγονότων», όσο και αν οι συγκυβερνώντες επιχειρούν με τουλάχιστον άκομψα επιχειρήματα να πείσουν τους πολίτες για την… έξοδο από την κρίση και το τέλος των μνημονίων.

 

Χαρακτηριστικό του κυβερνητικού αλαλούμ ήταν οι χθεσινές διαψεύσεις επί διαψεύσεων των δηλώσεων του πρωθυπουργού στους δημοσιογράφους σχετικά με το αν είναι δυνατή η ανεύρεση των 180 βουλευτών για την εκλογή ΠτΔ από την παρούσα Βουλή. Το «πιστεύω» του Α. Σαμαρά έγινε αργότερα «ελπίζω», αλλαγή γραμμής η οποία σχολιάστηκε από κοινοβουλευτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με την ερώτηση «είναι δύσκολο για τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί ότι ο σχεδιασμός του αυτός αποδεικνύεται ατυχής;»

 

Για τα στελέχη του κόμματος αποτελεί σχεδόν κοινή πεποίθηση ότι ο «προεδρικός αριθμός 180» εξαιρετικά δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, γεγονός που καθιστά την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές σχεδόν βέβαιη, παρά την πρόταση του προέδρου της Βουλής για συνέδριο συσπείρωσης της Ν.Δ. το φθινόπωρο. «Με τεχνικές που παραπέμπουν στο παρελθόν, δύσκολα κλείνουν πληγές, ειδικά όταν η κοινωνία βρίσκεται απέναντί σου» σχολίαζαν έμπειρα περί τα των κομματικών διαδικασιών στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Από την άλλη πλευρά, τους προκαλεί εντύπωση το μέτωπο που άνοιξε μεταξύ κυβέρνησης και Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η σπουδή της κυβερνητικού εκπροσώπου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Κ. Παπούλια για την υποχώρηση της δημοκρατίας και την ποιότητα του κοινοβουλευτισμού -επί της ουσίας τού έκανε «παρατήρηση» ότι δεν πρέπει να ταυτίζει το μνημόνιο με τη χούντα- ερμηνεύεται από κοινοβουλευτικά στελέχη του κόμματος ως απόδειξη «ενός διαρκούς εκνευρισμού, ο οποίος οδηγεί σε πρωτοφανείς για την πολιτική ιστορία του τόπου παρεμβάσεις».

 

Το ερώτημα για αρκετά στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι «τι φοβάται η κυβέρνηση» και η απάντηση είναι σαφής: «Αυτό που η κυβέρνηση φοβάται είναι η συνεχώς διογκούμενη κοινωνική κατακραυγή και η διαμορφωμένη πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση». Και αυτό ακριβώς προκαλεί τις σπασμωδικές αντιδράσεις της.

 

Scroll to top