25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Για τη Γάζα

 

Παρά τις βαριές κουβέντες που έχουν ανταλλάξει κατά καιρούς, χθες, πρώτη φορά, υπό τα βλέμματα πολλών παρευρισκομένων, οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν την ευκαιρία για ένα σύντομο τετ α τετ, στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης στη Βουλή για τα 40 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν κατά κύριο λόγο για τις τραγικές εξελίξεις στη Γάζα με αφορμή την επιστολή που έστειλε στον Ελληνα ΥΠΕΞ ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και για την πρωτοβουλία της Αιγύπτου ώστε να υπάρξει τερματισμός των βομβαρδισμών.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ 40 χρόνια

 

«Σαράντα χρόνια από τη Μεταπολίτευση, ο αδικαίωτος αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία, αληθινή Δημοκρατία συνεχίζεται», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Χαρακτηρίζει «χρεοκοπημένο το πολιτικό σκηνικό Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που κυβέρνησε αυτά τα σαράντα χρόνια» και σήμερα οδηγεί τους εργαζόμενους «σε μια πραγματική κόλαση επί της γης». Τη διαπίστωση πως «ο αγώνας συνεχίζεται για τη δικαίωση όλων των μεγάλων αιτημάτων» ακολουθεί η προτροπή ότι «το εργατικό και μαζικό κίνημα είναι η δύναμη που μπορεί να ρίξει κυβερνήσεις». Ωραία όλα αυτά, αλλά μήπως χρειάζεται και μια νέα συζήτηση στην Αριστερά, που θα ξεπερνάει αγκυλώσεις και καχυποψίες χρόνων;

 

Φ.Π.

 

„ Απέτυχαν

 

Ενα ρουσφέτι σε υπόδικους «άρχοντες» της τοπικής αυτοδιοίκησης επιχείρησαν να περάσουν χθες στη Βουλή δέκα βουλευτές της Ν.Δ., χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ενώ το ισχύον νομικό πλαίσιο προβλέπει ότι όποιος παραπέμπεται τελεσίδικα σε δίκη για κακούργημα θα εκπίπτει του αξιώματός του, με δύο τροπολογίες που κατέθεσαν ζητούσαν την κατάργηση της διάταξης (αρχικά) και την τροποποίησή της (στη συνέχεια) ώστε να αφορά μόνο όσους προφυλακίζονται. Το ζήτημα κατήγγειλε σε υψηλούς τόνους ο Σταύρος Κοντονής (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ μετά τις αντιδράσεις η αν. υπουργός Φ. Γεννηματά ανακοίνωσε ότι δεν θα κάνει δεκτή την τροπολογία.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ Στην «οδό απολυμένων»

 

Συγκίνηση χθες το βράδυ στην «οδό απολυμένων», έξω από το υπουργείο Οικονομικών, όπου το μουσικό σύνολο ΕΡΤopen πραγματοποίησε συναυλία υπό τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, στέλνοντας μήνυμα αγώνα και δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στην επέτειο για τη δημοκρατία. «Τα τραγούδια αυτά είναι πιο επίκαιρα από ποτέ. Σήμερα θρηνούμε για μια δημοκρατία που την έχουν τσαλαπατήσει και ευαγγελίζονται ότι υπάρχει. Δεν μας πήραν μόνο τις δουλειές μας. Μας πήραν τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Ας βγούμε στον δρόμο γιατί δεν μας αξίζει αυτή η ζωή!» ήταν τα λόγια της Ευαγγελίας Αλεξάκη, από τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

„ Περικοπές!

 

Εξοργισμένοι είναι οι Ιταλοί βουλευτές μετά την ανακοίνωση της προέδρου του σώματος ότι η αμοιβή τους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 240.000 ευρώ τον χρόνο. Η απόφαση να μπει «πλαφόν» στις βουλευτικές αποζημιώσεις ελήφθη βεβαίως χωρίς να ερωτηθούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι που επαναστάτησαν μέσα στην αίθουσα. «Μπράβο», «ευχαριστούμε πολύ», «καλά τα καταφέρατε» ήταν τα σαρκαστικά σχόλια, που συνοδεύονταν από φωνές και χειροκροτήματα. Η πρόεδρος όμως ήταν αμετακίνητη, χαρακτηρίζοντας το μέτρο «θετικό βήμα για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος». Οι βουλευτές στην Ιταλία είναι οι πλέον ακριβοπληρωμένοι πολιτικοί στην Ευρώπη: αμείβονται καλύτερα από τη Μέρκελ (201.000 ευρώ), τον Κάμερον (180.000 ευρώ) και τους πρωθυπουργούς της Νορβηγίας (152.000) και της Σουηδίας (203.000).

 

Ε.Π.

 

„ Με Οικολόγους

 

Τις επαφές με τα κόμματα και τους φορείς στους οποίους έστειλε επιστολή για την Κεντροαριστερά και την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας συνεχίζει η ΔΗΜΑΡ. Χθες, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Αττικής Οικολογικής Απάντησης, που αποτελεί αυτοδιοικητικό σχήμα, με το οποίο είχε συνεργαστεί στις περιφερειακές εκλογές. Περιβαλλοντικό χρώμα είχε το ραντεβού και οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ επισήμαναν την αναγκαιότητα επίτευξης αειφόρου ανάπτυξης με περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική ισορροπία, ενώ οι Κώστας Διάκος, Γιώργος Παπαστεφάνου και Μανώλης Πούλιος από την Αττική Οικολογική Απάντηση προέβαλλαν την ανάγκη ενισχυμένου ρόλου της αυτοδιοίκησης και ανάδειξης του τοπικού στοιχείου στο νέο προοδευτικό σχέδιο διακυβέρνησης…

 

Δ.Κ.

 

„ Κοινό συνέδριο

 

Συνέδριο της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης αποφάσισε τον Οκτώβριο το ΠΑΣΟΚ, συνέδριο «πανστρατιάς» της Ν.Δ. το φθινόπωρο πρότεινε χθες ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, εξέχον στέλεχος της δεξιάς παράταξης. Μήπως λόγω συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, κοινού προγράμματος και στόχων να σκεφτούν σε Χαριλάου Τρικούπη και Συγγρού να συνδιοργανώσουν μαζί ένα ενιαίο συνέδριο αντί για δύο ξεχωριστά; Εξάλλου, και αδελφά κόμματα είναι πλέον και αγαπημένες οι ηγεσίες τους.

 

Δ.Κ.

 

„ Αποχώρησε

 

Προσωπικούς λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από τη σοσιαλιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε στη δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου του κόμματος Γ. Μιχελογιαννάκης. Αφού επισημαίνει ότι η «λειτουργία των τάσεων μόνο όφελος παρέχει, αφού εμπλουτίζουν τον διάλογο», τάσσεται «υπέρ της πλατιάς λαϊκής συμμαχίας όπως την έχει περιγράψει ο πρόεδρος» και δηλώνει το αυτονόητο πως θα είναι παρών «στις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις μου όπως και στην κατανόηση από την κοινωνία της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ». Μείον ένας από τη σοσιαλιστική τάση, ο οποίος μάλλον προς την προεδρική πλειοψηφία οδεύει.

 

Φ.Π.

 

Αυτός τα είπε!

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε αυτό που έχουν πει ξένοι έγκριτοι οικονομολόγοι και έχουν ομολογήσει αξιωματούχοι της Ε.Ε και του ΔΝΤ, ουδείς όμως Ελληνας πρωθυπουργός της μνημονιακής περιόδου τόλμησε να ξεστομίσει, έστω και μέσω επιλεκτικών… διαρροών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Ο Αντώνης Σαμαράς, που εξασκείται καθημερινά στο σκίσιμο των μνημονίων, δεν διανοήθηκε ποτέ μέχρι σήμερα να πει αυτό που είπε ο Ματέο Ρέντσι και να χρησιμοποιήσει την πραγματικότητα την οποία περιέγραψε ο Ιταλός πρωθυπουργός ως «όπλο» στη διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Προφανώς, αποτελεί λεπτομέρεια για την ελληνική κυβέρνηση ότι μέχρι το τέλος του 2011, οπότε και ανακοινώθηκε το PSI, οι ευρωπαϊκές τράπεζες –κατά κύριο λόγο γερμανικές και γαλλικές– είχαν ξεφορτωθεί το μισό χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατείχαν. Είναι επίσης… λεπτομέρεια ότι τα αποθεματικά των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων έγιναν καπνός λόγω του PSI.

 

Α.Σπ.

 

„ Τζόγος

 

Στα 5,5 με 6 δισ. ευρώ κυμαίνεται ο κύκλος εργασιών της παράνομης αγοράς τυχερών παιγνίων στην Ελλάδα, με 60.000-100.000 παράνομες παιχνιδομηχανές σε όλη την επικράτεια, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων, Ευγένιο Γιαννακόπουλο, ο οποίος τυγχάνει στενός φίλος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου. Οσον αφορά τον νόμιμο τζόγο, αυτός σημείωσε σημαντική μείωση το 2013, «καθώς ο παίκτης δεν πάει τόσο συχνά να παίξει και όταν παίζει, το κάνει με λιγότερα χρήματα», όπως είπε χθες ο ίδιος στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Τα μεικτά κέρδη των νόμιμων επιχειρήσεων τζόγου ανήλθαν για το 2013 σε 1,55 δισ. ευρώ και τα αντίστοιχα έσοδα του κράτους σε 455 εκατ. ευρώ.

 

Χ. ΙΩ.

 

Scroll to top