
Σβήνουν οι ελπίδες για άμεση ειρήνευση στη Γάζα και τα παιδιά της φωτογραφίας θα υποχρεωθούν να περάσουν πολλές μέρες ακόμα στην αγωνία και τον φόβο -νυν υπέρ πάντων ο αγώνας του Ισραήλ να «καταστρέψει τις σύραγγες»
Του Νικόλα Ζηργάνου
Απίθανη βλέπει μια οριστική συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα μέσα στις επόμενες ημέρες ο Γιαακόβ Πέρι, υπουργός επιστημών του Ισραήλ και πρώην αρχηγός της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ, o οποίος υποστήριξε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να καταστρέψουν τις σήραγγες στη μεθόριο με τη Γάζα.
Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στο Κάιρο ανέφεραν ότι υπάρχει και μια παράλληλη πρωτοβουλία για κήρυξη μιας ανθρωπιστικού χαρακτήρα ολιγοήμερης αναστολής των εχθροπραξιών για να απεγκλωβιστούν οι τραυματίες από τα συντρίμμια και να παρασχεθούν στους άμαχους τρόφιμα και φάρμακα. Αυτή η πρόταση, αν τελικά γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ, θα έδινε στους Παλαιστίνιους και την ευκαιρία να γιορτάσουν το τέλος του Ραμαζανιού και το Αΐντ ελ Φετρ (Μπαϊράμι), που αποτελεί και τη σημαντικότερη μουσουλμανική γιορτή. Ομως, «ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση», ο Γιαακόβ Πέρι τόνισε ότι «το Ισραήλ θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στις σήραγγες».
Χωρίς αποτελέσματα
Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι και του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν συνεχίζεται χωρίς ακόμη να υπάρχουν απτά αποτελέσματα. Μοναδική αλλαγή στη σκακιέρα, η χθεσινή άρση της προειδοποίησης που είχαν εκδώσει αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές αεροπορικής ασφαλείας προς τις αεροπορικές εταιρείες, να αποφεύγουν τις πτήσεις προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, «Μπεν Γκουριόν».
Οι όροι που θέτουν οι Παλαιστίνιοι για να γίνει μόνιμη εκεχειρία στη Γάζα έχουν διατυπωθεί γραπτώς και παραδοθεί επισήμως στους Αμερικανούς μεσολαβητές, την Τουρκία, το Κατάρ και τον Αραβικό Σύνδεσμο και έχουν μεταφερθεί στο Κάιρο και το Τελ Αβίβ.
Οι Παλαιστίνιοι ζητούν:
*Να αρθεί ο αποκλεισμός της Γάζας, να ανοίξουν τα σύνορα σε ανθρώπους και προϊόντα.
*Να ανοίξει ο μεθοριακός σταθμός της Ράφα από και προς την Αίγυπτο σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Αρχή και την κυβέρνηση του Καΐρου.
*Να αφεθούν ελεύθεροι οι πλέον των 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Οχθη. Πολλοί από τους συλληφθέντες ήταν κρατούμενοι στο παρελθόν και είχαν αφεθεί ελεύθεροι σε ανταλλαγή για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.
*Να επιτραπεί στους ψαράδες της Γάζας να ψαρεύουν σε απόσταση έως και 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές.
Από την πλευρά του το Ισραήλ, δεν δέχεται αυτούς τους όρους και αφήνει να διαρρεύσει ότι -πέραν του αιγυπτιακού σχεδίου- θα ήταν διατεθειμένο να υποχωρήσει στα εξής:
*Να ανοίξουν τα σύνορα στη Γάζα μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους.
*Να πληρώνει η Παλαιστινιακή Αρχή τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων στη Γάζα (οι οποίοι δεν έχουν καταβληθεί τους τελευταίους τέσσερις μήνες).
*Να επεκταθεί η ζώνη αλιείας (όχι όμως στα 12 μίλια).
*Να προχωρήσει το έργο του εργοστασίου αφαλάτωσης στη Γάζα.
Είναι σαφές ότι οι θέσεις των δύο πλευρών απέχουν πολύ και είναι δύσκολο να γεφυρωθούν, καθώς το Ισραήλ ουσιαστικά απορρίπτει το βασικό αίτημα της πλήρους άρσης του εμπάργκο που έχει επιβάλει μονομερώς στη Γάζα και στραγγαλίζει την οικονομία και την κοινωνία, ενώ αυτά που προσφέρει το Τελ Αβίβ είναι κάτι περισσότερο από το τίποτα.
Σενάριο συμφωνίας
Ενα σενάριο επαλήθευσης της συμφωνίας, που είναι στο αμερικανικό τραπέζι ως σκέψη, αν και εφόσον επιτευχθεί, είναι να κυρωθεί με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών, στο πρότυπο της απόφασης που έληξε τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το 2006. Σύμφωνα με αυτό, την επαλήθευση της συμφωνίας θα την έχει πολυεθνική δύναμη που θα επιτηρεί τα σύνορα της Γάζας, με τους Αιγύπτιους -και ίσως τον Αραβικό Σύνδεσμο- να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα θέματα ασφαλείας.
Την πολιτική συμφωνία θα πλαισιώνει μεγάλο πακέτο οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση της περιοχής, με χώρες δωρητές και τεχνική υποστήριξη από τον ΟΗΕ. Ωστόσο, όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου, με τους διπλωμάτες και τους πολιτικούς να συζητούν και να παζαρεύουν στα πολυτελή ξενοδοχεία και τους αμάχους να πεθαίνουν στα συντρίμμια.
………………………………………………………………………………………………………………………………
Δύο νεκροί διαδηλωτές στην πορεία προς την Ιερουσαλήμ
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι από την κατεχόμενη Δυτική Οχθη πραγματοποίησαν χθες το βράδυ μαχητική διαδήλωση, σε μια προσπάθεια να φτάσουν από τη Ραμάλα στην ανατολική Ιερουσαλήμ και το ιερό τέμενος Αλ Ακσα. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες τούς σταμάτησαν στο οδόφραγμα της Καλάντια, στην είσοδο της πόλης, ανοίγοντας πυρ στο ψαχνό με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δύο διαδηλωτές και να τραυματιστούν 50 ακόμη – ενώ ταραχές αναφέρθηκαν τη νύχτα και σε άλλες γειτονιές της Ιερουσαλήμ.