25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στην Αλγερία τρίτωσε το (αεροπορικό) κακό

Η αμμοθύελλα της Σαχάρας πιθανολογείται ότι είναι η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους, που ερχόταν από την Ουαγκαντούγκου με 110 επιβάτες.
      Pin It

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει μέχρι στιγμής τα αίτια της χθεσινής συντριβής της πτήσης AH 5017 της Air Algerie, που εκτελούσε το δρομολόγιο Ουαγκαντούγκου-Αλγέρι, το ίχνος της οποίας εξαφανίστηκε χθες τα ξημερώματα από τα ραντάρ στο βόρειο Μάλι, επιφέροντας ένα ακόμη πλήγμα στην αεροπορική βιομηχανία, καθώς είναι η τρίτη συντριβή επιβατικού αεροσκάφους μέσα σε μία μόλις εβδομάδα. Τα συντρίμμια εντοπίστηκαν από δύο γαλλικά μαχητικά, 80 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Γκόσι.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, ότι εξετάζονται όλες οι πιθανές αιτίες της συντριβής. Διπλωμάτης από την πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, δήλωσε χθες ότι στο βόρειο τμήμα της χώρας, στη Σαχάρα, από το οποίο διήλθε το αεροπλάνο, εκείνη την ώρα επικρατούσε ισχυρότατη αμμοθύελλα.

 

Στο αεροσκάφος τύπου MD 83 και ηλικίας 18 ετών, το οποίο εκτελούσε πτήση τράνζιτ και είχε ναυλωθεί από την ιδιωτική ισπανική εταιρεία Swiftair, επέβαιναν 110 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα. Το ίχνος του χάθηκε χθες τα ξημερώματα, ενώ πετούσε πάνω από το Γκάο, στο βόρειο Μάλι, σχεδόν μία ώρα μετά την απογείωσή του από την πρωτεύουσα της Μπουρκίνα Φάσο. Μετέφερε 110 επιβάτες και τη συντριβή του επιβεβαίωσε χθες το πρωί στο Reuters αξιωματούχος της Πολιτικής Αεροπορίας της βορειοαφρικανικής χώρας.

 

Σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα των επιβατών, εκπρόσωπος της αλγερινής αεροπορικής εταιρείας είπε ότι, βάσει της λίστας, επέβαιναν 51 Γάλλοι, 24 κάτοικοι της Μπουρκίνα Φάσο, οκτώ Λιβανέζοι, τέσσερις Αλγερινοί, δύο Λουξεμβούργιοι, ένας Βέλγος, ένας Ελβετός, ένας Νιγηριανός, ένας Ουκρανός, ένας Καμερουνέζος και ένας Ρουμάνος, ενώ το εξαμελές πλήρωμα απαρτιζόταν από Ισπανούς.

 

Συνεργεία από την Μπουρκίνα Φάσο και τις γειτονικές χώρες κινούνται προς το σημείο της νέας τραγωδίας, ενώ μια ομάδα τοπικών αξιωματούχων βρίσκεται ήδη στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, προκειμένου να παράσχει όσες πληροφορίες διαθέτει στους συγγενείς των επιβατών. Να σημειωθεί πάντως ότι η κυβέρνηση του Μάλι ήρθε χθες σε προκαταρκτική συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους αντάρτες Τουαρέγκ, οι οποίοι προς στιγμήν «φωτογραφήθηκαν» χτες από αρκετά ΜΜΕ ως ύποπτοι για την πτώση του αεροσκάφους…

 

Scroll to top