Pin It

Και συνταγματικό και νόμιμο είναι το Σχέδιο Αθηνά, απεφάνθη το ΣτΕ, απορρίπτοντας κοινή προσφυγή του ΤΕΙ Αθήνας (και 6 καθηγητών του), της Επαγγελματικής Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

 

Το ίδιο το ΣτΕ, πριν από ένα χρόνο, είχε εγκρίνει τα 36 Προεδρικά Διατάγματα (23 για Πανεπιστήμια και 13 για ΤΕΙ) με τα οποία έγινε η αναδιάρθρωση του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης μέσω καταργήσεων, συγχωνεύσεων, μετονομασιών τμημάτων/Ιδρυμάτων.

 

Το ΤΕΙ της Αθήνας προσέφυγε στο ΣτΕ και ζήτησε να κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο το Σχέδιο Αθηνά, όπως και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα 95/2014 με το οποίο έγινε συγχώνευση τμημάτων. Χθες, το Γ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ’ αριθμ. 263/2014 απόφασή του απέρριψε την προσφυγή των τριών φορέων, αποφαινόμενο ότι η συγχώνευση, η κατάργηση, η μετονομασία Τμημάτων κ.λπ. με Προεδρικά Διατάγματα, «κατόπιν τεκμηριωμένης βάσει των κριτηρίων του νόμου 4009/2011 και με απλή γνώμη της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και του συμβουλίου του κάθε Ιδρύματος, μετά από γνώμη της συγκλήτου», δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος που προστατεύει την Παιδεία.

 

Να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο έχουν προσφύγει κι άλλα ανώτατα Ιδρύματα.

 

Scroll to top