25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πράξι… τέλειο έγκλημα

Αστυνομικός και αρχαιοπώλης σε σπείρα αρχαιοκαπήλων.
      Pin It

Του Μάνου Τσαλδάρη

 

Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας, που είχε στην κατοχή του αντίγραφο αγάλματος του Πραξιτέλη χρηματικής αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ και στο οποίο διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο ένας αρχιφύλακας του τμήματος Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε προχθές από τους αξιωματικούς της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.

 

Συνολικά συνελήφθησαν εννέα άτομα, με πλέον σημαντικότερα, εκτός από τον αρχιφύλακα που υπηρετούσε στο τμήμα Αρχαιοκαπηλίας είκοσι χρόνια, μια 52χρονη αρχαιοπώλη με κατάστημα επί της οδού οδού Πανδρόσου στο Μοναστηράκι, η οποία και θεωρείται η ηγετική μορφή του εγκληματικού δικτύου, και ένας 70χρονος συλλέκτης, πρώην ιδιοκτήτης ξενοδοχείου επί της πλατείας Συντάγματος, στο σπίτι του οποίου και βρέθηκε το σπάνιο αντίγραφο του Πραξιτέλη.

 

Σε βάρος των εννέα συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της υπεξαίρεσης μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων, που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, καθώς επίσης και παραβάσεων της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράβαση των νόμων περί καταχραστών του Δημοσίου. Παράλληλα αναζητούνται ως συνεργοί ακόμη έξι άτομα.

 

Ο ρόλος του αστυνομικού, όπως ανέφεραν αξιωματικοί από τους «Αδιάφθορους», ήταν να φροντίζει να μη γίνονται έλεγχοι στο κατάστημα της 52χρονης, να παρέχει πληροφορίες και όποτε χρειαζόταν να «συνοδεύει» τα αρχαία κατά τη μεταφορά τους. Το μοναδικής αρχαιολογικής και ιστορικής αξίας αγαλματίδιο έχει ύψος 65 εκατοστά, αναπαριστά σχεδόν γυμνή ανδρική νεανική μορφή, που φορά διαγωνίως δέρμα λυγκός και φέρει χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου. Θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο καθώς αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του «χιασμού» (contrapposto) των κλασικών χρόνων. Χρονολογείται στην ελληνορωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας π.Χ.) και εκτιμάται ότι είναι αντίγραφο του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη, το οποίο προέρχεται από την Αρκαδία.

 

Αυτή την περίοδο, όπως προέκυψε από τις έρευνες, η συμμορία -που διέθετε και ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή- ετοιμαζόταν για έρευνες στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου και είχε εντοπίσει αρχαία.

 

Scroll to top