27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διακοπή ζωής

      Pin It

Του Γιώργου Σταματόπουλου

 

Τι έχει αλλάξει στη νοοτροπία των ανθρώπων, ουδείς μπορεί να γνωρίζει όποια ιστορική περίοδο κι αν εξετάσει. Ισχυρίζονται μερικοί ότι η δομή των κοινωνικών συνθηκών επηρεάζει ή διαμορφώνει τη νοοτροπία ή τον ψυχισμό του ανθρώπου. Ηρεμες εποχές; Ηρεμοι άνθρωποι. Ταραγμένες εποχές; Ταραγμένοι άνθρωποι, σύμφωνα με τον ισχυρισμό.

 

Πώς γίνεται εντούτοις μες στην ειρήνη της ηρεμίας να συγκλονίζεται η ανθρωπότητα από άγρια, φρικαλέα εγκλήματα και πώς επίσης συμβαίνει μες στον τυφώνα της ταραχής να λάμπουν πράξεις που δοξάζουν το ανθρώπινο είδος;

 

Αλλά και στην ηρεμία και στην ταραχή οι άνθρωποι παραμένουν οι ίδιοι και ας λένε άλλα οι ευατοφιλόσοφοι και οι λογής λογολογούντες.

 

Ετσι κι αλλιώς, ο λόγος έχει χάσει τον λόγο του· άλλοι μιλούν γι’ αυτόν: πολιτικοί, ψυχαναλυτές, δημοσιογράφοι, καθηγητές. Αυτό είναι μια βεβήλωση του λόγου, ο οποίος πολλές φορές προτιμά τη σιωπή, όταν δεν μπορεί να ονοματίσει τη φρίκη ή όταν αντιλαμβάνεται ότι και για την ψυχή εφηύραμε γιατρούς, άρα θεωρήθηκε ότι η ψυχή μπορεί και αρρωσταίνει. Κι έτσι φτιάξαμε ψυχιατρεία-φυλακές, ψυχιατρεία-κολαστήρια, κλινικές-βασανιστήρια. Τόση εξουσία, τόσα βάσανα για κάτι άυλο. Ακόμη κι αν είχε ύλη θα συνέβαινε ό,τι και με τον λόγο: άλλοι θα μιλούσαν γι’ αυτήν, ψυχολόγοι π.χ., ψυχαναλυτές, ψυχίατροι. Και θα ΄λεγαν (λένε!) όχι λόγια της ψυχής, αλλά φθόγγους της επιστήμης τους μπερδεύοντας το αίμα με τα νεύρα και τους νοϊκούς νευρώνες.

 

Τι να λένε όλοι αυτοί με την κίνηση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα στην 56χρονη στα Χανιά που ζούσε με μηχανική υποστήριξη και μία ώρα μετά τη διακοπή έχασε τη ζωή της; Ασφαλώς η τοπική ΔΕΗ γνώριζε τις ειδικές, κρίσιμες συνθήκες της ζωής της χαμένης γυναίκας. Ποιο χέρι και με ποιου εντολή κατέβασε τον διακόπτη παροχής ρεύματος; Είναι δυνατόν να γνώριζαν και να προέβησαν σ’ αυτήν τη δολοφονία; Δεν όφειλαν να ενημερώσουν ότι πρόκειται να κόψουν το ρεύμα; Τώρα θυμήθηκαν ότι οι υπάλληλοι της ΔΕΗ πρέπει να κάνουν καλά τη δουλειά τους; Τώρα που η κρίση μαστίζει τα νοικοκυριά και αδυνατούν να πληρώσουν; Και μάλιστα την ώρα που ειδικά για τους βαριά ασθενείς υπάρχει Κώδικας Προμήθειας που απαγορεύει τη διακοπή ρεύματος για οποιονδήποτε λόγο; Ευάλωτοι καταναλωτές θεωρούνται όσοι εμπίπτουν σ’ αυτή τη διάταξη του κώδικα, η 56χρονη όμως δεν είχε ενημερωθεί από τη ΔΕΗ ώστε να πληρώνει κοινωνικό τιμολόγιο, παρ’ ότι η τοπική ΔΕΗ γνώριζε την κατάστασή της από το 2004, όπως καταγγέλλεται.

 

Λοιπόν, τίποτε δεν έχουν να πουν όλοι αυτοί οι ειδικοί του λόγου και της ψυχής, ίσως γιατί χάνουν τα όποια λόγια μπροστά στην εξωφρενική αδράνεια του κρατικού μηχανισμού, στην ανεπάρκεια των υπαλλήλων, στην ασυνεννοησία και την κρατική αναλγησία που έχει ποτίσει πολλούς υπαλλήλους του κράτους.

 

[email protected]

 

Scroll to top