Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας χιλιάδες άνθρωποι στην Γάζα βγήκαν από σπίτια και καταφύγια, για να ανασύρουν κι άλλες σορούς κάτω από τα ερείπια και να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις περιουσίες τους, ενώ η κατάπαυση του πυρός αποκάλυψε και το μέγεθος της καταστροφής από τους βομβαρδισμούς.
Η ένοπλη πτέρυγα του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς ανέλαβε απόψε την ευθύνη για την εκτόξευση επτά ρουκετών εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων δύο οι οποίες εκτοξεύθηκαν εναντίον του Τελ Αβίβ, απορρίπτοντας de facto την παράταση της ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που έληγε στις 20:00.
Οι ρουκέτες, η ευθύνη για τη ρίψη των οποίων αναλήφθηκε με δύο χωριστές ανακοινώσεις της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ, είχαν στόχο τη Νασάλ Οζ, στο νότιο Ισραήλ (οι 5) και το Τελ Αβίβ (οι υπόλοιπες δύο).
Την ίδια ώρα, το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησης του Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει έως το βράδυ της Κυριακής την ανθρωπιστική εκεχειρία, όπως δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Το συμβούλιο [ασφαλείας] ενέκρινε το αίτημα του ΟΗΕ για μια ανθρωπιστική εκεχειρία η οποία θα ισχύσει έως τα μεσάνυκτα της Κυριακής», δήλωσε το στέλεχος αυτό της ισραηλινής κυβέρνησης υπό τον όρο της τήρησης της ανωνυμίας του.
Ωστόσο το Γερμανικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδουν ότι η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε ταυτόχρονα ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας, για να καταστρέψουν τα δίκτυα υπόγειων στοών της Χαμάς.
Αναζήτηση στα ερείπια την ώρα της εκεχειρίας
Το πρωί, Ισραήλ και Χαμάς αποδέχθηκαν την πρόταση του ΟΗΕ και επτά χωρών να σταματήσουν τις επιθέσεις για 12 ώρες, αλλά λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία άλλα 18 μέλη της ίδιας οικογένειας- μεταξύ αυτών και πολλά παιδιά- σκοτώθηκαν στη Χαν Γιουνίς, στο λότο της Λωρίδας της Γάζας. Η οικογένεια αλ Νατζάρ είχε καταφύγει εκεί για να γλυτώσει από τους βομβαρδισμούς σε κοντινό χωριό. Ετσι, μαζί με τις δεκάδες σορούς που ανασύρθηκαν από τα ερείπια, οι νεκροί μετά από 19 ημέρες ισραηλινών βομβαρδισμών, ξεπερνούν πλέον τους 1.000, οι τραυματίες τις 6.000 και οι πρόσφυγες που έχουν ζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, τις 160.000.
Αναμένεται η συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας
Στο Παρίσι, οι υπουργοί Εξωτερικών επτά χωρών (ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Τουρκίας και Κατάρ) είχαν ζητήσει από τις δυο πλευρές να παρατείνουν την εκεχειρία.
Στην Γάζα, από τον βορρά μέχρι τον νότο βλέπει κανείς μόνο εικόνες καταστροφής, ειδικά στις περιοχές όπου έγιναν στόχοι των σφοδρότερων βομβαρδισμών όπως η Σουτζάγια κοντά στην Πόλεη της Γάζας, η Μπειτ Χανούν και γύρω από την Χαν Γιουνις. Ολοκληρα οικοδομικά τετράγωνα έχουν ισοπεδωθεί, δρόμοι έχουν κλείσει από τα συντρίμμια, τεράστιες οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και υδροδότησης. Με τα ασθενοφόρα να μαζεύουν σορούς και τα κάρα φορτωμένα με είδη πρώτης ανάγκης να μπλοκάρουν τους δρόμους, σε κατάσταση σοκ οι κάτοικοι, προσπάθησαν να βρουν τα υπάρχοντα τους, να αναζητήσουν συγγενείς και να βρουν προμήθειες για τον εφιάλτη που φοβούνται ότι θα ακολουθήσει.
Στο Μπειτ Χανούν, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τα τανκ φαίνονταν στο βάθος καθώς άνδρες και γυναίκες έψαχνα τα ερείπια, φορτώνοντας ό,τι μπορούσαν – κουβέρτες, μικροέπιπλα, ρούχα- με τα χέρια, με ταξί, φορτηγά και κάρα για να εγκαταλείψουν πάλι την πόλη τους.
Εικόνες απόλυτης καταστροφής στις γειτονιές του Μπειτ Χανούν (Πηγή: Reuters)
Σε κοντινό νοσοκομείο, 6 ασθενείς και 33 μέλη του προσωπικού πέρασαν την νύχτα εγκλωβισμένοι στο ακτινολογικό τμήμα. Μια οβίδα, είπαν οι γιατροί έπληξε τον δεύτερο όροφο και η πρόσοψη δέχθηκε μπαράζ πυρών. Δυο ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού έγιναν στόχος επίθεσης στην ίδια περιοχή σκοτώναν έναν νοσοκόμο και τραυματίζοντας τρεις. Πάνω από 85 σοροί είχαν ανασυρθεί μέχρι νωρίς το απόγευμα- και άμαχοι και μαχητές της Χαμάς.
Το Ισραήλ από την άλλη ανακοίνωσε ότι οι νεκροί στρατιώτες έχουν φθάσει τους 40, με τον υπουργό Άμυνας, σε δηλώσεις του την Παρασκευή, να αφήνει να εννοηθεί ότι η επιχείρηση θα διευρυνθεί: «Στο τέλος -είπε- η Χαμάς θα υποχρεωθεί να το σκεφτεί πολύ καλά εάν αξίζει να μας προκαλέσει πάλι στο μέλλον».
Σύμφωνα με τον Στρατό μέχρι τώρα έχουν ανακαλυφθεί 31 τούνελ στη Γάζακαι έχουν καταστραφεί τα μισά. Η κυβέρνηση, γράφει ο Guardian, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι η Λωρίδα της Γάζας θα πρέπει να γίνει «αποστρατικοποιημένη ζώνη» ως όρος για να αποδεχθεί μόνιμη εκεχειρία, έτσι ώστε η Χαμάς να μην μπορεί να εξοπλιστεί ξανά. Αυτός ο πόλεμος είναι ο τρίτος που βιώνουν οι κάτοικοι της Γάζας μέσα σε μια πενταετία.
Διαδηλώσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις
Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων διοργανώθηκαν σήμερα στο Λονδίνο και στο Παρίσι, παρά την απαγόρευση των αρχών.
Σχετικά θέματα:
- Απορρίφθηκε από το Ισραήλ η πρόταση για εκεχειρία
- Η εκεχειρία χάθηκε στις σήραγγες
- Εν μέσω εκατόμβης νεκρών βρίσκει πολιτειακούς άρχοντες το Ιράκ
- Αρχισαν να σκοτώνουν και υπαλλήλους του ΟΗΕ
efsyn.gr