25/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εν μέσω εκατόμβης νεκρών βρίσκει πολιτειακούς άρχοντες το Ιράκ

Ενώ το Κοινοβούλιο ψήφιζε τον πρόεδρο της χώρας, σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου που μετέφερε φυλακισμένους, σκοτώνοντας 52 κρατούμενους και 9 αστυνομικούς.
      Pin It

Της Χριστίνας Πάντζου

 

Ενώ οι επιθέσεις των τζιχαντιστών συνεχίζουν να προκαλούν εκατόμβη νεκρών, το ιρακινό Κοινοβούλιο εξέλεξε τον Κούρδο μετριοπαθή πολιτικό και πρώην πρωθυπουργό του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Φουάντ Μασούμ, πρόεδρο της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ο σουνίτης Σαλίμ αλ Τζουμπόρι.

 

Πλέον, απομένει η εκλογή του πρωθυπουργού (σιίτη σύμφωνα με την άτυπη συμφωνία που ισχύει μετά την αμερικανική εισβολή του 2003), ώστε να ξεπεραστεί η ακυβερνησία που παραλύει το Ιράκ μετά τις εκλογές του περασμένου Απριλίου και να υπάρξει μια ηγεσία ικανή να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη απειλή των ριζοσπαστών ισλαμιστών που απειλούν να φτάσουν στη Βαγδάτη. Μια «απειλή υπαρξιακή», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την επίσκεψή του στο Ιράκ ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, αν οι πολιτικοί δεν ξεπεράσουν τις διαφορές τους.

 

Αυτή η εκλογή αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη, καθώς ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι δεν κρύβει τη φιλοδοξία του να παραμείνει στο αξίωμα παρά τις πιέσεις σουνιτών, Κούρδων, ακόμη και μερίδας σιιτών, να παραιτηθεί, τη στιγμή που το Ισλαμικό Κράτος επελαύνει καταλαμβάνοντας σημαντικές εκτάσεις στα βόρεια και δυτικά της χώρας.

 

Ενώ το Κοινοβούλιο ψήφιζε τον πρόεδρο της χώρας σημειώθηκε βομβιστική επίθεση κατά λεωφορείου που μετέφερε φυλακισμένους σκοτώνοντας 52 κρατούμενους και 9 αστυνομικούς. Στη Μαχμουντίγια, νότια της Βαγδάτης, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός σκότωσε 4 ανθρώπους ενώ αντάρτες απήγαγαν έξι πολίτες που ταξίδευαν από το Κιρκούκ. Λίγες μόλις ώρες μετά, δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν στο κέντρο της Βαγδάτης, σκοτώνοντας 15 άτομα. Περισσότεροι από 5.000 Ιρακινοί έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο το πρώτο εξάμηνο φέτος, ενώ οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους σκληραίνουν τη στάση τους φτάνοντας να ανατινάζουν ακόμη και ιερά μουσουλμανικά τεμένη, όπως τον τάφο του Προφήτη Ιωνά στη Μοσούλη, εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα απείλησαν να σκοτώσουν όσους χριστιανούς δεν ασπαστούν το Ισλάμ.

 

Τον γύρο του κόσμου έκανε χτες η καταγγελία της Ζακλίν Μπάντκοκ, αναπληρώτριας συντονίστριας ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στο Ιράκ, ότι «έχουμε αναφορές για επιβολή μιας οδηγίας προς όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες ηλικίας έως 49 ετών να υποβληθούν σε κλειτοριδεκτομή»… Μια τέτοια φάτουα από σουνίτες μαχητές θα μπορούσε να πλήξει 4 εκατ. γυναίκες και κορίτσια. Ωστόσο, ο «Guardian» αναφέρει πως ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα αποκαλύπτει ότι πιθανόν πρόκειται για περσινή φάτουα του Ισλαμικού Κράτους που αφορούσε τη Συρία. Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Λεϊλά Φαντέλ που ζει στην περιοχή, παρά την έρευνά της, δεν κατάφερε να διασταυρώσει την είδηση, ενώ εκπρόσωπος του Ισλαμικού Κράτους αρνήθηκε την ύπαρξη παρόμοιας εντολής, μιλώντας για «φήμες και προπαγάνδα». Επειτα από αυτό τον καταιγισμό διαψεύσεων, εκπρόσωπος του ΟΗΕ δήλωσε ότι «γίνεται προσπάθεια να επιβεβαιωθούν τα γεγονότα».

 

Scroll to top