27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλίμα τρίτης Ιντιφάντα στην Παλαιστίνη

Φόβος, οργή, θρήνος και πολιτικό αδιέξοδο εναλλάσσονται στην Παλαιστίνη, με την ένταση να μεταφέρεται και στη Δυτική Οχθη.
      Pin It

Παλαιστίνοι περιμένουν την προσευχή της Παρασκευής στο τζαμί του αλ-Φαρούκ το οποίο βομναρδίστηκε από το Ισραήλ. Κάθε μαζική σύναξη Παλαιστίνων τρομάζει τους Ισραηλινούς που φοβούνται το ενδεχόμενο ενός μαζικού ξεσπάσματος μιας τρίτης Ιντιφάντα στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Ο μακάβριος απολογισμός ολοένα και μεγαλώνει. Μέσα στις 18 ημέρες επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, η παλαιστινιακή πλευρά μετρά τουλάχιστον 822 νεκρούς και πάνω από 4.500 τραυματίες, στη συντριπτική πλειονότητά τους άμαχοι -όπως τα γυναικόπαιδα που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό του σχολείου του ΟΗΕ στην Μπέιτ Χανούν, το οποίο θεωρούνταν μέχρι προχθές ασφαλές καταφύγιο για εκατοντάδες εκτοπισμένους…

 

Στη ματωμένη αυτή λίστα προστέθηκαν χθες άλλα 27 θύματα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, μεταξύ αυτών μία έγκυος, ένα στέλεχος της -συμμάχου τής Χαμάς- οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» και ο γιος του. Στον αντίποδα, η ισραηλινή πλευρά ανακοίνωσε ότι χθες σκοτώθηκε ένας έφεδρος στη Γάζα, ανεβάζοντας σε 33 τις απώλειες στις τάξεις του στρατού. Από την έναρξη των επιχειρήσεων έχουν σκοτωθεί συνολικά τρεις Ισραηλινοί πολίτες.

 

Σειρήνες στο Τελ Αβίβ

 

Χθες, οι σειρήνες ήχησαν και πάλι στο Τελ Αβίβ, καθώς νέο κύμα ρουκετών εκτοξεύτηκε από τις θέσεις της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Τρεις από αυτές είχαν κατεύθυνση το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, με προφανή στόχο να «πληγεί» η επανέναρξη των διεθνών πτήσεων, έπειτα από ημέρες ανασφάλειας. Οι περισσότερες ρουκέτες αναχαιτίστηκαν από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ. Μία έπληξε ένα κτίριο στο νότιο λιμάνι της Ασκελόν, χωρίς να αναφερθούν τραυματίες.

 

Ομως, στις ανησυχίες των Ισραηλινών προστέθηκε από χθες ακόμη μία. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ είχαν τεθεί από νωρίς σε επιφυλακή για τον κίνδυνο εκτεταμένων επεισοδίων με το πέρας της μουσουλμανικής προσευχής της Παρασκευής. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο. Μόλις την προηγούμενη βραδιά, πλήθος Παλαιστίνιων διαδηλωτών είχε οργανώσει διαδήλωση διαμαρτυρίας από τη Ραμάλα προς την Ιερουσαλήμ. Μια πορεία που σε παλμό και συμμετοχή θύμιζε την πρώτη και δεύτερη Ιντιφάντα…

 

Και αυτή η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα. Ενας διαδηλωτής έπεσε νεκρός από τα πυρά Ισραηλινών στρατιωτών, άλλοι 200 τραυματίστηκαν -οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση- ενώ έγιναν πάνω από 20 συλλήψεις. Με το ξημέρωμα, γινόταν πια εμφανές ότι το κλίμα έντασης παγιώνεται και στη Δυτική Οχθη. Μέσα στις τελευταίες ώρες, σκοτώθηκαν εκεί άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι: τέσσερις από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών κι ένας από ένοπλο Εβραίο έποικο, στα περίχωρα της Ναμπλούς. Χθες το απόγευμα, το δορυφορικό δίκτυο Al-Aqsa μετέδιδε μήνυμα εκπροσώπου της Χαμάς στους Παλαιστίνιους της Δυτικής Οχθης να ξεσηκωθούν για τα αδέλφια τους στη Λωρίδα της Γάζας, αρχίζοντας όλοι μαζί ενωμένοι μια τρίτη Ιντιφάντα!

 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα διαρκούς εναλλαγής θρήνου και οργής, από τη μία, φόβου και αίσθησης πολιτικο-στρατιωτικού αδιεξόδου, από την άλλη, η διεθνής κοινότητα προσπαθεί τώρα να σύρει λίγο πιο γρήγορα τα πόδια της για την, μερική έστω, αποκλιμάκωση της κρίσης.

 

Κατά πληροφορίες των New York Times, αυτή θα μπορούσε να αρχίσει να εφαρμόζεται από αύριο, Κυριακή, παραμονή δηλαδή του τέλους του Ραμαζανιού και της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής του Αϊντ ελ-Φετρ. Αφενός για να μπορέσουν οι οργανώσεις του ΟΗΕ να παράσχουν βοήθεια -ιατροφαρμακευτική και επισιτιστική- στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας, απαλύνοντας στο μέτρο του δυνατού το ασύλληπτο σε μέγεθος ανθρωπιστικό δράμα. Αφετέρου, για να διερευνηθούν -με διεθνή μεσολάβηση- οι πιθανότητες μιας πιο μακροπρόθεσμης διευθέτησης της κρίσης. Ομως, όπως παρατηρεί και ο αναλυτής Γκάνεμ Νουζεϊμέχ στο Reuters, «η Γάζα έχει πλέον μετατραπεί σε μία σκηνή που διαμορφώνονται και δοκιμάζονται οι νέες συμμαχίες του αραβικού κόσμου. Κι αυτό επηρεάζει σαφώς τις πιθανότητες μιας βιώσιμης εκεχειρίας».

 

Ημέρα της Κουντς

 

Το ένα στρατόπεδο, αναφέρει, είναι το νέο καθεστώς της Αιγύπτου, η Ιορδανία, τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία. Το άλλο περιλαμβάνει το Κατάρ, την Τουρκία, το Σουδάν και το Ιράν, όπου χθες πλήθη διαδηλωτών μετείχαν στην «Ημέρα της Κουντς» (Ιερουσαλήμ), με συγκεντρώσεις σε περισσότερες από 700 πόλεις και κοινά συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων και κατά του Ισραήλ και της Αμερικής. «Πιέστε τις κυβερνήσεις σας να μποϊκοτάρουν αυτό το καθεστώς (του Ισραήλ)», προέτρεψε τους απανταχού μουσουλμάνους ο αγιατολάχ Χαταμί, στο κήρυγμα της Παρασκευής στην Τεχεράνη. «Εναντίον του θα πρέπει όλοι σας να ενώσετε τα χέρια»…

 

Scroll to top