Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Μία από τις χειρότερες εβδομάδες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας ήταν η περασμένη, με τρεις διαδοχικές πολύνεκρες τραγωδίες σε Ουκρανία, Ταϊβάν και Μάλι.
Στην περιοχή όπου συνετρίβη το μοιραίο αεροσκάφος MD83 της Air Algerie, που εκτελούσε την πτήση ΜΗ 5017 στο βόρειο Μάλι, τα συντρίμμια του οποίου εντόπισε νωρίτερα γαλλικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος παρακολούθησης Reaper, έφτασαν χθες τα ξημερώματα οι πρώτοι 100 Γάλλοι στρατιώτες, ενώ, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δεν υπάρχουν επιζώντες. Διευκρίνισε πάντως πως «βρέθηκε ήδη ένα μαύρο κουτί, το οποίο θα εξεταστεί το ταχύτερο δυνατόν». Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι το πιθανότερο είναι να κατέπεσε λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, άφησε ωστόσο ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL δήλωσε ότι «το αεροσκάφος συνετρίβη τη στιγμή που κατέπεσε στο έδαφος», προσθέτοντας ότι «καμία εκδοχή δεν μπορεί να αποκλειστεί επί του παρόντος, καθώς δεν έχουν εξαχθεί όλα τα πορίσματα της έρευνας». Κατηγορηματικός ο υπουργός Μεταφορών Κουβιγέ σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, απέρριψε «εξ αρχής την πιθανότητα να ερρίφθησαν πυρά από το έδαφος, θεωρώντας την εξαιρετικά απίθανη, αν όχι αδύνατη» ως αιτία της συντριβής του.
Πάντως δύο στοιχεία αναδεικνύουν ως πιθανότερο το σενάριο η συντριβή να οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες:
Πρώτον, ότι το ισπανικό πλήρωμα είχε στείλει σήμα ότι αλλάζει πορεία «εξαιτίας ιδιαίτερα δύσκολων μετεωρολογικών συνθηκών» και δεύτερον, ότι οι πρώτες εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων δείχνουν πως το αεροσκάφος κομματιάστηκε κατά την πρόσκρουσή του στο έδαφος και όχι ενώ βρισκόταν εν πτήσει, δεχόμενο επίγεια πυρά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή όπου συνετρίβη το αεροπλάνο με τους 116 επιβαίνοντες, εκ των οποίων πενήντα ένας Γάλλοι υπήκοοι, βρίσκεται πολύ κοντά στο Γκόσι, μια πόλη που αποτέλεσε το επίκεντρο των πρόσφατων σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων του Μάλι και των νομάδων Τουαρέγκ. Τέλος, οι συγγενείς των θυμάτων οι οποίοι συνέρρευσαν στο αεροδρόμιο της Ουαγκαντούγκου, δήλωσαν εξοργισμένοι καθώς, πέραν της ανακοίνωσης ότι δεν υπάρχουν επιζώντες της πτήσης, οι εκπρόσωποι των αερογραμμών της Αλγερίας αρνήθηκαν να τους συναντήσουν!