27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μουσικό «no» στον αγωγό Tap από το Σαλέντο

Οι κάτοικοι φοβούνται ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιβαλλοντική ισορροπία και την τουριστική βιομηχανία, η οποία κατάφερε να μην ενδώσει έως τώρα σε πιέσεις για δημιουργία τεράστιων «οργανωμένων, τεχνητών χωριών προς τέρψη και κατανάλωση των τουριστών».
      Pin It

ΡΩΜΗ Του Θεόδωρου Ανδρεάδη Συγγελλάκη

 

9Οποιος πιστεύει ότι το καλοκαίρι είναι μόνον η περίοδος της ξενοιασιάς και της ιδιαίτερα περιορισμένης κοινωνικής στράτευσης, τελικά έχει λάθος.

 

Για να αλλάξει γνώμη, πρέπει να έρθει να δει όσα συμβαίνουν τις ημέρες αυτές στην περιοχή του Σαλέντο, από το λιμάνι του Πρίντεζι και μέχρι την περιοχή του Οτραντο, στην Κάτω Ιταλία. Με ένα τραγούδι στους ρυθμούς της ρέγκε μουσικής, κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί τουρίστες εκδηλώνουν την αντίθεσή τους στον αγωγό φυσικού αερίου Tap. Σύμφωνα με τα σχέδια που έχουν εκπονηθεί, θα πρέπει να καταλήξει σ’ αυτήν ακριβώς την περιοχή, στο θέρετρο Σαν Φόκα (του Αγίου Φωκά, δηλαδή).

 

Ο τίτλος του πιο πρόσφατου κομματιού είναι «Lu Salentu non vuole la Tap» (Το Σαλέντο δεν θέλει τον Tap) με ερμηνευτή τον καλλιτέχνη της ρέγκε Αντόνιο Πετράκι, γνωστό ως «Τρέμπλε Λου Προφεσόρε».

 

«Ούτε τώρα ούτε ποτέ, ούτε εδώ και ούτε και εκεί. Κοροϊδεύεις τους κατοίκους μας και λες ότι είναι η καλύτερη των ευκαιριών, αλλά το δίκιο ενός ισχυρού δεν είναι δυνατή πλάνη για εκείνους σαν και εμένα», λέει, μεταξύ των άλλων, το τραγούδι.

 

Τις τελευταίες ημέρες «παίζει» συνεχώς στις ντίσκο, στα ραδιόφωνα του Σαλέντο, σε όλες, σχεδόν, τις παραθαλάσσιες εγκαταστάσεις του.

 

Οι κάτοικοι και στην πλειονότητά τους οι οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας φοβούνται ότι ο αγωγός αυτός (ο οποίος θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και περνώντας από την Ελλάδα και την Αλβανία θα καταλήγει στο Σαν Φόκα) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην περιβαλλοντική ισορροπία και την τουριστική βιομηχανία, η οποία κατάφερε να μην ενδώσει έως τώρα σε πιέσεις για δημιουργία τεράστιων «οργανωμένων, τεχνητών χωριών προς τέρψη και κατανάλωση των τουριστών».

 

Πολλοί δημοτικοί παράγοντες, όπως και ψαράδες, υποστηρίζουν ότι οι μέχρι τώρα παρεμβάσεις, ήδη, με τις σχετικές δειγματοληψίες, ζημίωσαν τον βυθό της θάλασσας και την αλιεία.

 

Οι εκπρόσωποι του Τap στην Ιταλία απαντούν ότι οι φόβοι αυτοί διαψεύδονται από τις μέχρι τώρα μελέτες και τις εγγυήσεις τους και προσπαθούν να αλλάξουν όλο αυτό το αρνητικό κλίμα με παρεμβάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα: αποφάσισαν να μοιράσουν, όπως γράφει ο τοπικός Τύπος, πετσέτες θαλάσσης με το λογότυπο του αγωγού, να προσφέρουν χορηγία σε θερινά φεστιβάλ και να πληρώσουν τα έξοδα σε μικρά λεωφορεία που θα μεταφέρουν τους νέους προς και από διάφορες ντίσκο.

 

Υπήρξαν καλλιτέχνες, όμως, που δεν δέχτηκαν κανενός είδους οικονομική στήριξη: το δίδυμο των dj kai vj Βallarock, για παράδειγμα, αρνήθηκε να πάρει μέρος σε φεστιβάλ μπίρας, το οποίο αρχικά είχε δεχτεί τη χορηγία. Ο δε Δήμος του Λέτσε (της μεγαλύτερης πόλης της περιοχής) δεν δέχτηκε καμία κάλυψη εξόδων για θερινές εκδηλώσεις του.

 

Αναμένεται να εξακριβωθεί ποιο θα είναι το μέλλον του σχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό κόστος του αγγίζει τα σαράντα δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν ήδη ξοδευτεί τα δέκα.

 

Η περιφέρεια της Απουλίας, στην οποία ανήκει το Σαλέντο, έχει εκφράσει την αρνητική της άποψη, η οποία βαραίνει, αλλά δεν είναι δεσμευτική. Μέχρι το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση της Ρώμης, η οποία στο παρελθόν χαρακτήρισε το έργο «στρατηγικής σημασίας», θα πρέπει να τοποθετηθεί καθοριστικά σε ό,τι αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των εγκαταστάσεων του αγωγού.

 

Το τελευταίο τμήμα του Tap, από τον ιταλικό «Αγιο Φωκά» θα μετακομίσει κοντά στο Πρίντεζι, όπως ακούγεται τελευταία, ή μήπως, πολύ πιο μακριά, στις ακτές της Κροατίας;

 

Πριν από το τέλος του καλοκαιριού, πιθανότατα, θα έχουμε μια σαφή απάντηση. Στο μεταξύ, όμως, η «μουσική αντίσταση», με τον «Τρέμπλε Λου Προφεσόρε», τους Ballarock, τον Ντανιέλε Ντουράντε και το κομμάτι του «No Tap» (στους παραδοσιακούς ρυθμούς του χορού της «πίτσικα») πρόκειται σίγουρα να συνεχίσει να διαδίδεται, χάρη και στο ευχάριστο -αλλά όχι πάντα ξένοιαστο- καλοκαιρινό αεράκι του Σαλέντο…

 

Scroll to top