27/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Καρπούζι ή πεπόνι;

      Pin It
Της Καίτης Βλάχου
*Ζουμερή γλυκάδα και άρωμα
Με μια κατακόκκινη καρδιά, ζουμερή και ζαχαρένια, ανακαλεί ξένοιαστα παιδικά καλοκαίρια, παιχνίδια παρά θίν’ αλός, μέρες που δεν έλεγαν να νυχτώσουν. Πιο ώριμο το δεύτερο, όπως φανερώνει το αρχαίο του όνομα (πέπων = ώριμος), χαρίζει το άρωμά του και λάμπει σαν τον ήλιο χρυσαφένιο και ακαταμάχητο. Δεν ξέρω ποιο προτιμάτε από τα δύο, αυτή η… κόντρα πάντως είναι σίγουρα η γλυκύτερη απ’ όλες.

[email protected]

……………………………………………………

 

Εκτός μενού

Το πεπόνι στο Ναυτικό

 

Στην ταινία «Η Αλίκη στο Ναυτικό» υπάρχει μια νυχτερινή σκηνή με δύο ναυτάκια -τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα… λάθος, αυτό είναι από άλλη ταινία- σε διπλανές κουκέτες.
-Ε, ψιτ, συνάδελφε, κοιμάσαι; ρωτάει ο πρώτος ψιθυριστά, καθότι έχει σημάνει σιωπητήριο.
-Οχι, απαντάει ο δεύτερος.
Αυτός που ρώτησε, αναστενάζει και λέει ότι έχει χάσει τον ύπνο του, σφόδρα ερωτευμένος γαρ με του καπετάνιου την κόρη. Τώρα είναι η σειρά του δεύτερου ν’ αναστενάξει.
-Κ’ εσύ ερωτευμένος είσαι;
-Οχι, έφαγα πολύ πεπόνι…
Απ’ αυτή την απλή, εκ πρώτης όψεως, σκηνή μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα κοινωνικοπολιτικά συμπεράσματα.
1ον: Το σιτηρέσιο του ελληνικού στρατεύματος, και δη του ενδόξου Ναυτικού, προβλέπει για βραδινό -από την εποχή της εθνικής μας Αλίκης ακόμη- προσούτο με πεπόνι. Συνοδεύουν συνήθως ένα μοσχάτο ντ’ Αστι.
2ον: Τα επακόλουθα της εκδήλωσης έρωτος και της υπέρμετρης κατανάλωσης πέπονος προσομοιάζουν.
3ον: Καλό είναι ν’ αποφεύγουμε κάθε… βαρύ πεπόνι γιατί προκαλεί δυσπεψία (βλέπε και «τελείως αχώνευτος αυτός ο τύπος»).
4ον αλλά εξίσου σημαντικό: Το πεπόνι παγώνει, το παγόνι δεν πεπόνι…

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Σαλάτα με καρπούζι,  γαρίδες και φέτα

ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό καρπούζι (καθαρισμένο)
250 γραμμ. γαρίδες
150 γραμμ. φέτα
μερικά φύλλα ρόκας
2 κουταλιές λάδι
1-2 κουταλιές καβουρντισμένους σπόρους (κολοκυθόσπορους, ηλιόσπορους)
αλάτι, πιπέρι
ντρέσινγκ:
4 κουταλιές λάδι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 κουταλιά ζάχαρη

 

EΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε το καρπούζι, αφαιρούμε τους σπόρους και το κόβουμε σε μεγάλους κύβους. Το βάζουμε σε πιατέλα. Σκορπίζουμε τα φύλλα ρόκας και τρίβουμε από πάνω τη φέτα. Ρίχνουμε πιπέρι. Καθαρίζουμε τις γαρίδες, βάζουμε τις 2 κουταλιές λάδι σε τηγάνι και τις τηγανίζουμε 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Τις βγάζουμε, τις αλατίζουμε και όταν κρυώσουν τις προσθέτουμε στη σαλάτα μαζί με τους σπόρους. Χτυπάμε τα υλικά για το ντρέσινγκ, περιχύνουμε τη σαλάτα και σερβίρουμε.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Γλυκό πεπόνι

ΥΛΙΚΑ
2 1/2 κιλά πεπόνι (σφιχτό, λίγο άγουρο και καθαρισμένο)
2.200 γραμμ. ζάχαρη
1 λίτρο νερό
1 μπαστουνάκι βανίλια
χυμό 1 λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε νερό. Κόβουμε το πεπόνι σε μεγάλες μπουκιές, τις βάζουμε σε μεταλλικό σουρωτήρι και τις βυθίζουμε στο νερό για 4 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις βουτάμε σε παγωμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις βάζουμε σε κατσαρόλα. Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε το 1 λίτρο νερό με τη ζάχαρη και φτιάχνουμε πηχτό σιρόπι (από την ώρα του βρασμού μετράμε περίπου 10-12 λεπτά). Το ρίχνουμε πάνω στο πεπόνι. Υστερα από 5 ώρες βράζουμε το γλυκό για 10 λεπτά και το αφήνουμε 8 ώρες να «ξεκουραστεί». Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Στο τέλος, πριν το κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δροσερό ποτό με καρπούζι

ΥΛΙΚΑ
2 κιλά καρπούζι (καθαρισμένο)
2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 βανίλια (σκόνη)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπλέντερ βάζουμε το καθαρισμένο και ξεσποριασμένο καρπούζι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον χυμό και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν πολύ καλά και στο τέλος βάζουμε το γιαούρτι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πάρουμε ένα αφρώδες μείγμα. Σερβίρουμε σε παγωμένα ψηλά ποτήρια.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Γρανίτα πεπόνι

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό πεπόνι (καθαρισμένο)
400 γραμμ. ζάχαρη
300 γραμμ. νερό.
3 κουταλιές χυμό λεμονιού
4 φύλλα ζελατίνας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μπλέντερ πολτοποιούμε το πεπόνι. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 5 λεπτά, προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνας (που έχουμε μουσκέψει σε κρύο νερό και στραγγίξει). Βράζουμε 2 λεπτά ακόμη και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε τον πολτό πεπονιού. Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε το μείγμα σε μεταλλικό σκεύος στην κατάψυξη. Σερβίρουμε σε ψηλά ποτήρια με λίγο παγωμένο νερό και χοντρά καλαμάκια.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Πανακότα με πεπόνι

ΥΛΙΚΑ
1 λίτρο γάλα
150 γραμμ. ζάχαρη
8 γραμμ. φύλλα ζελατίνας
600 γραμμ. πεπόνι (καθαρισμένο)
300 ml γλυκό λευκό κρασί
φύλλα μέντας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το γάλα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύουμε να λιώσει και το κατεβάζουμε από τη φωτιά χωρίς να το αφήσουμε να βράσει. Προσθέτουμε τη ζελατίνα (που έχουμε μουλιάσει σε κρύο νερό για 10 λεπτά και στραγγίσει) και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να «σταθεί» για λίγο και να κρυώσει. Το μοιράζουμε σε γυάλινα μπολ και τα βάζουμε στο ψυγείο. Κόβουμε το πεπόνι σε κομμάτια, το βάζουμε σε μπλέντερ, ρίχνουμε το κρασί και χτυπάμε. Το αφήνουμε στο ψυγείο ή καλύτερα στην κατάψυξη να ψιλοπαγώσει. Σερβίρουμε την πανακότα με τη μους πεπόνι και μερικά φύλλα μέντας.

Scroll to top