ebola-ios

27/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

KOΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Νιγηρία για τον ιό Έμπολα

Τουλάχιστον 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής. Υπό αστυνομική φύλαξη τέθηκε ένα νοσοκομείο στη Σιέρα Λεόνε, στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα έπειτα από διαδηλώσεις που πραγματοποίησαν κάτοικοι.
      Pin It

Η αστυνομία φρουρεί από χθες Σάββατο ένα νοσοκομείο στη Σιέρα Λεόνε στο οποίο νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον ιό Έμπολα, μία ημέρα αφού χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς την κλινική μετά τις καταγγελίες μιας πρώην νοσοκόμας ότι ο θανατηφόρος ιός δεν είναι πραγματικός, αλλά εφευρέθηκε για «κανιβαλιστικές τελετουργίες» που πραγματοποιούνται εκεί.

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος και ένα 9χρονο αγόρι τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα αστυνομικού.

Ο πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Έρνεστ Μπάι Κορόμα επεσήμανε χθες Σάββατο ότι η κυβέρνηση σκοπεύει «να ενισχύσει τις δραστηριότητες και τις επεμβάσεις για να περιοριστεί η επιδημία και να σταματήσει η εξάπλωσή της», με στόχο να εξαλειφθεί σε διάστημα 60 με 90 ημερών.

Στη Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε τουλάχιστον 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον αιμορραγικό πυρετό που σε μεγάλο μέρος οφείλεται στον ιό Έμπολα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ενώ τα κρούσματα φτάνουν σχεδόν τα 1.100.

Και ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται. Ένας Λιβεριανός που πέθανε στο Λάγκος της Νιγηρίας βρέθηκε θετικός στον ιό την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Οι αρχές στο Λάγκος κήρυξαν όλα τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Νιγηρίας σε κατάσταση συναγερμού σε μια προσπάθεια να προληφθεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού.

Ο κίνδυνος να υπάρξει ένα ξέσπασμα της ασθένειας στην οικονομική πρωτεύουσα της Νιγηρίας, μια μεγαλούπολη 20 εκατ. κατοίκων, στην οποία οι υγειονομικές υποδομές και το σύστημα υγείας είναι σε κακή κατάσταση και έχουν ανεπαρκή χρηματοδότηση αποτελεί μια τεράστια πρόκληση, προειδοποιούν ειδικοί.

Ο Έμπολα σκοτώνει έως και το 90% όσων προσβάλει, αν και το ποσοστό αυτό στην επιδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέρχεται στο 60%.

Η Ουάσινγκτον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την εξέλιξη της επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα, η οποία στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα στη Νιγηρία για πρώτη φορά, και προσφέρει τη βοήθειά της σε αφρικανικές κυβερνήσεις και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες επιχειρούν επί του πεδίου, δήλωσε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

«Η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να κινητοποιεί διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες για να βοηθήσει τις χώρες οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του ιού Έμπολα», είπε ο Γουίλ Στίβενς, εκπρόσωπος της διεύθυνσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αφρική.

Ο ΠΟΥ έχει σημειώσει στο παρελθόν ότι οι κακές υποδομές στον τομέα της υγείας και η έλλειψη προσωπικού δυσχεραίνουν τις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας στη Σιέρα Λεόνε. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης του πληθυσμού προς τους γιατρούς, με πολλούς ανθρώπους να πιστεύουν περισσότερο στην παραδοσιακή ιατρική.

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Scroll to top