israel-thema

28/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ισραήλ αντιμέτωπο με το αδιέξοδο που δημιούργησε

Η προσδοκία ότι οι Παλαιστίνιοι θα εξεγείρονταν κατά της Χαμάς διαψεύστηκε παταγωδώς, αντίθετα το Τελ Αβίβ έζησε το Σάββατο μία από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές συγκεντρώσεις του.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

Μια από τις μεγαλύτερες αντιπολεμικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων γνώρισε το Σάββατο το Τελ Αβίβ. Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πολιτική της χώρας τους ζητώντας ειρήνη στη Γάζα. Η φωτογραφία διακινήθηκε από την οργάνωση »Μαχητές για την Ειρήνη», εκ των διοργανωτών της διαδήλωσης

«Καθώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι βυθιζόμαστε σε αυτήν την απύθμενη άβυσσο του πολέμου και της ατέρμονης εκδίκησης, τα κορμιά και οι ψυχές μας λεηλατούνται (…) Με κατατρώει η σκέψη ότι Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι της Γάζας δεν θα βρούμε ποτέ γαλήνη, επειδή η δική μας, η ισραηλινή κυβέρνηση και η δική τους κυβέρνηση, της Χαμάς, δεν νοιάζονται για τους πολίτες τους. Εχουν εμμονή με την εξουσία, τον πόλεμο και την εκδίκηση»…

 

Ο τραγικός απολογισμός των 20 ημερών των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας -με τους νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά να ξεπερνούν πλέον τους 1.030 (!)- αλλά και οι διπλωματικές εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου αποτελούν ίσως την πιο βάσιμη απόδειξη των όσων γράφει στο άρθρο της στην εφημερίδα «Haaretz» η Ισραηλινή καθηγήτρια πανεπιστημίου δρ Τζούλια Σάιτιν, κάτοικος του νότιου Ισραήλ και μέλος της ακτιβιστικής οργάνωσης Other Voice, που προωθεί την ειρηνική επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης.

 

Επιστροφή στον θάνατο

 

Επειτα από ένα Σαββατοκύριακο ολιγόωρων ανθρωπιστικών εκεχειριών, η Χαμάς και το Τελ Αβίβ άρχισαν από χθες το μεσημέρι να επιδίδονται όχι μόνο σε νέες εχθροπραξίες -με ημερήσιο απολογισμό νεκρών 10 Παλαιστίνιους κι έναν (43ο στο σύνολο) Ισραηλινό στρατιώτη- και σε μια επικοινωνιακού τύπου «μάχη εντυπώσεων», με αντικείμενο μια νέα 24ωρη κατάπαυση του πυρός. Επισήμως, ζητούμενο είναι η αρωγή των οργανώσεων του ΟΗΕ στο ασύλληπτο σε μέγεθος ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται εδώ και τρεις εβδομάδες πια στη Γάζα…

 

Την 24ωρη παράταση είχαν ήδη ζητήσει οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Κατάρ και Τουρκίας, σε έκτακτη συνάντησή τους, στο Παρίσι. Την ανακοίνωσε αρχικά χθες το πρωί το Ισραήλ, γρήγορα ωστόσο την ανακάλεσε, επικαλούμενο νέες επιθέσεις με ρουκέτες της Χαμάς. Η ισλαμική παλαιστινιακή οργάνωση της Γάζας την είχε ήδη εν τω μεταξύ απορρίψει, για να την επαναφέρει όμως λίγο αργότερα στο τραπέζι ως δική της πρωτοβουλία, «σε απάντηση της παρέμβασης του ΟΗΕ», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της, «και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του λαού μας και τη συγκυρία τού Αϊντ ελ-Φιρτ», της μεγάλης μουσουλμανικής γιορτής που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού.

 

Το απόγευμα, ήταν η σειρά του Ισραήλ να απορρίψει την παράταση μέσω ενός μπαράζ συνεντεύξεων του Μπενιαμίν Νετανιάχου σε αμερικανικά ΜΜΕ. «Η Χαμάς δεν τηρεί ούτε καν την εκεχειρία που προτείνει η ίδια», δήλωσε στο CNN ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Και συνεχίζοντας τον επικοινωνιακό χειρισμό της τραγωδίας -με «περάσματα» από τα τηλεοπτικά παράθυρα των NBC, CBS και FoxNews- ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησής του παραμένει η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.

 

Εστρεψε δε τα φραστικά πυρά του κατά του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, που έχει αναλάβει τον ρόλο του βασικού μεσολαβητή, κομίζοντας άδοξα πρόταση για επταήμερη εκεχειρία. «Μοναδική επιλογή είναι η ειρηνευτική πρωτοβουλία με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου», τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, την ώρα που αξιωματούχοι της κυβέρνησής του απαξίωναν την πρόταση Κέρι, χαρακτηρίζοντάς την ανωνύμως σε εγχώρια ΜΜΕ λίγο-πολύ υπαγορευμένη από το Κατάρ και την Τουρκία: τους απευθείας συνομιλητές της Χαμάς.

 

Βασικό σημείο προστριβής ήταν και παραμένει η αξίωση του Ισραήλ να του επιτραπεί η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εντός της Λωρίδας της Γάζας, εν προκειμένω για την καταστροφή του οπλισμού της Χαμάς κι όλων του υπόγειων τούνελ (χθες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε ένα που οδηγούσε κατευθείαν στην τραπεζαρία ενός κιμπούτς). Κατά την ηγεσία του Τελ Αβίβ, η πλήρης αποστρατιωτικοποίηση αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε άλλη παραχώρηση στα αιτήματα της παλαιστινιακής οργάνωσης, αρχής γενομένης με τη διεθνή χρηματοδότηση της ισοπεδωμένης και πάλι Γάζας και την άρση του εξοντωτικού ισραηλινού αποκλεισμού…

 

«Ο στόχος της “ανθρωπιστικής εκεχειρίας” του Σαββάτου -όπως κατ’ ευφημισμόν αποκλήθηκε η ανάπαυλα των μαχών- ήταν να δουν οι κάτοικοι της Γάζας και κυρίως η ηγεσία της Χαμάς το μέγεθος της καταστροφής που μπορούν να προκαλέσουν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού», σχολιάζει στη «Haaretz» ο Ισραηλινός αναλυτής Ζβι Μπαρέλ, σε ένα εξαιρετικά επικριτικό άρθρο του για την τακτική του Τελ Αβίβ.

 

«Η εκτίμηση ήταν ότι, μπροστά στη θέα όσων έχουν συμβεί στη Γάζα, η ηγεσία της Χαμάς θα χαμήλωνε τους τόνους και θα συμφωνούσε αμέσως στην αρχική αιγυπτιακή πρόταση ή σε μια μετριοπαθέστερη εκδοχή της, που θα καθοριζόταν μέσω διπλωματικών συνομιλιών. Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποια λογική βάση θα μπορούσε να έχει αυτή η θεώρηση», υπογραμμίζει ο Ισραηλινός αρθρογράφος.

 

«Οπως επίσης ακατανόητη είναι και η εκτίμηση (των Ισραηλινών) ότι ο λαός της Γάζας θα επαναστατούσε κατά της ηγεσίας της Χαμάς, ζητώντας της να σταματήσει τις εχθροπραξίες. Οι κάτοικοι της Γάζας δεν επαναστάτησαν κατά της Χαμάς στα οκτώ χρόνια του καθεστώτος της, ακόμη κι όταν ο αριθμός των νεκρών στην “Επιχείρηση Χυτό Μολύβι” (2008-2009) ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από τον σημερινό ή όταν ο ισραηλινός αποκλεισμός ήταν στο αποκορύφωμά του, προτού δηλαδή το λαθρεμπόριο μέσω των τούνελ αμβλύνει την οικονομική τους κακουχία»…

 

Βράζει η Δυτική Οχθη

 

Και τώρα; Ηδη, δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί διαδήλωσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Τελ Αβίβ, ζητώντας τον τερματισμό της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού. «Εάν η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχιστεί, λένε Παλαιστίνιοι, μπορεί να αποδειχθεί αδύνατο για το Ισραήλ και τον στηριζόμενο από τη Δύση Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να κρατήσουν κλειστό το “καπάκι” της οργής που βράζει (και) στη Δυτική Οχθη», όπου οι νεκροί μέσα σε μία εβδομάδα έχουν φτάσει τους 10, επισημαίνει το πρακτορείο Reuters σε χθεσινή ανταπόκρισή του από τη Ραμάλα, την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

 

«Είναι πρώιμο να χαρακτηρίζει κανείς όσα συμβαίνουν εδώ εξέγερση, παρ’ όλα αυτά οι Παλαιστίνιοι (της Δυτικής Οχθης) έχουν ξεπεράσει τον φόβο τους και τώρα ξαναπροσεγγίζουν τα ισραηλινά φυλάκια», παρατηρεί ο Παλαιστίνιος αναλυτής Χάνι αλ-Μάσρι. Κατά τον Ουαλίντ Σακρ ωστόσο, έναν 50χρονο ταξιτζή στη Ραμάλα, «η Ιντιφάντα του λαού έχει ήδη ξεκινήσει. Πέρα από τη φτώχεια και την ανεργία, δεν μας έχουν αφήσει άλλη επιλογή», λέει στον δημοσιογράφο Αό Σαουάφτα του Reuters. «Δεν υπάρχει πια χώρος για όσους μας λένε να περιμένουμε λίγο ακόμη. Ανθρωπέ μου, όσο περιμέναμε, δεν άλλαξε το παραμικρό!».

 

Scroll to top