gaza-bomba

28/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά κατά της εκεχειρίας

Στον αέρα η πολυπόθητη εκεχειρία στη Γάζα, καθώς νέα αιματηρά γεγονότα δυσχεραίνουν την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός. Δέκα νεκροί, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά, από επίθεση σε δημόσιο κήπο .
      Pin It

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στη Γάζα με τον ισραηλινό στρατό να κατηγορεί – για άλλη μία φορά – τη Χαμάς. Μία μεγάλη έκρηξη σημειώθηκε σε δημόσιο κήπο, στη βόρεια πλευρά της Γάζας, με συνέπεια να βρουν το θάνατο 8 παιδιά και 2 ενήλικες, όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές των Παλαιστινίων. Άλλοι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την έκρηξη αυτή. Σύμφωνα με τους Παλαιστινίους, η έκρηξη προήλθε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή – ωστόσο ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει πως δεν πυροδοτήθηκε κανένας πύραυλος εναντίον του κήπου, αλλά πρόκειται για ρουκέτα της Χαμάς που χτύπησε λανθασμένο στόχο.

Την ίδια στιγμή, εναέρια επίθεση δέχθηκαν και οι εξωτερικές κλινικές του νοσοκομείου Σίφα στη Γάζα, με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να ρίχνουν ξανά την ευθύνη ο ένας στον άλλο. Οι Παλαιστίνιοι αναφέρουν πως ένα ισραηλινό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος εκτόξευσε έναν πύραυλο κατά της κλινικής. Από την επίθεση δεν υπήρχαν θύματα, αν και αρχικά παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για τρεις νεκρούς. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει (ξανά) πως δεν έβαλε κατά του νοσοκομείου αλλά πως πρόκειται για άλλη μία αστοχία ρουκέτας από τη Χαμάς. Παράλληλα, οι Παλαιστίνιοι σημειώνουν πως το νοσοκομείο χρησιμοποιείται ως καταφύγιο από χιλιάδες αμάχους που πρόσφατα εγκατέλειψαν τα σπίτια τους εξαιτίας των βομβαρδισμών.

Εξάλλου, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σήμερα το βράδυ σε συγκρούσεις μέσα ή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Από τους πέντε στρατιώτες, οι τέσσερις έχασαν τη ζωή τους από βλήμα όλμου που έπληξε την περιοχή του Εσκόλ, ενώ ένας έχασε τη ζωή του στη Γάζα. Από την έναρξη της επιχείρησης Προστατευμένη Παρυφή, την 8η Ιουλίου, έχουν σκοτωθεί 48 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις άμαχοι, δύο Ισραηλινοί πολίτες και ένας Ταϊλανδός εργάτης. Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό για τον ισραηλινό στρατό μετά τον πόλεμο εναντίον της λιβανέζικης Χεζμπολάχ το 2006. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε σχεδόν αμέσως η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σήμερα το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός απηύθυνε προειδοποίηση προς τους κατοίκους των περιοχών της Γάζας, Shujaiyeh, Zeitun και Jabalya, μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και μηνυμάτων, να εκκενώσουν άμεσα τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς το κέντρο της πόλης.

Άλλοι πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν απόψε στη Γάζα, από βομβαρδισμό των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Χαν Γιουνές, στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα, όπως έγινε γνωστό από παλαιστινιακές πηγές. Το νέο πλήγμα σημειώθηκε κοντά στο ισλαμικό πανεπιστήμιο της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 20. Από τους πέντε νεκρούς, οι τέσσερις ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας. Σύμφωνα με τον Άσραφ αλ Κούντρα, τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αρωγής της Γάζας, από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στις 8 Ιουλίου έχουν σκοτωθεί 1.067 Παλαιστίνιοι.

 

Νετανιάχου: «Δεν υπάρχει πιο δίκαιος πόλεμος από αυτόν»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπογράμμισε πως το Ισραήλ προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα. «Δεν υπάρχει πόλεμος πιο δίκαιος από αυτόν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου για να συμπληρώσει: «Απαιτείται ανδρεία και αποφασιστικότητα για να καταπολεμηθεί μια τρομοκρατική οργάνωση που επιδιώκει την καταστροφή μας. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια παρατεταμένη εκστρατεία», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση δεν θα ολοκληρωθεί πριν εξουδετερωθούν τα τούνελ που ξεκινούν από τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Στον αέρα η εκεχειρία

Όλα αυτά τα γεγονότα διαδραματίζονται ενώ υπάρχουν διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός. Όπως δήλωσε σήμερα (Δευτέρα) ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η «πολιτική βούληση» είναι αυτή που εμποδίζει τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα. «Είναι ζήτημα πολιτικής θέλησης. Πρέπει να επιδείξουν τον ανθρωπισμό τους ως ηγέτες, τόσο οι Ισραηλινοί όσο και οι Παλαιστίνιοι» είπε ο Μπαν σε δημοσιογράφους. Γιατί αυτοί οι ηγέτες κάνουν (με τις πράξεις τους) τους πολίτες τους να σκοτώνονται από άλλους; «Δεν είναι υπεύθυνο», είναι «ηθικά λάθος», συμπλήρωσε. Επιπλέον ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ κάλεσε εκ νέου το Ισραήλ και την οργάνωση Χαμάς να εφαρμόσουν μια «άμεση χωρίς όρους ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας. «Στο όνομα του ανθρωπισμού, η βία πρέπει να τερματιστεί» τόνισε ο Μπαν.

 

Έκκληση για παύση πυρός

Νωρίτερα σήμερα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στις συγκρούσεις στη Γάζα έχουν «εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον» για την έκκλησή του για την κήρυξη νέας 24ωρης ανθρωπιστικής εκεχειρίας, αλλά «δεν έχουν ακόμα συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής της». «Ο γενικός γραμματέας απευθύνει έκκληση στις πλευρές να ανανεώσουν μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επαναλαμβάνει το αίτημά του για μια διαρκή εκεχειρία που θα μπορούσε να λειάνει το έδαφος για την έναρξη εκτενών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπός του σε μια ανακοίνωση.

Ωστόσο, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε την έκκληση που απηύθυνε το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την άμεση κήρυξη μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας στη Γάζα, σημειώνοντας ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαχητών της Χαμάς αλλά παραμελεί την ασφάλεια του Ισραήλ. Η ανακοίνωση από το Συμβούλιο «σχετίζεται με τις ανάγκες μιας δολοφονικής τρομοκρατικής ομάδας που επιτίθεται εναντίον των Ισραηλινών πολιτών και δεν έχει καμία απάντηση για τις ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» είπε ο ίδιος στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπως ανέφερε το πρωθυπουργικό του γραφείο.

 

Σχετικά θέματα: 

 

efsyn.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Scroll to top