limenikoi

29/07/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας των λιμενικών στο υπ. Ναυτιλίας

Λιμενικοί συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τρίτης στην κεντρική πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας, στην ακτή Βασιλειάδη, διαμαρτυρόμενοι για την -όπως υποστηρίζουν- «ληστεία» που πραγματοποιείται στα ασφαλιστικά τους ταμεία.
      Pin It

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν σήμερα το πρωί λιμενικοί στην κεντρική πύλη του υπουργείου Ναυτιλίας, καλώντας άμεσα τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε «επιτέλους να υπερισχύσει το δίκαιο».

Τη Δευτέρα συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, στον οποίο έθεσαν το πρόβλημα που προκύπτει με το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ), ύστερα από την προωθούμενη διάταξη νόμου, η οποία, όπως τονίζουν, ουσιαστικά έρχεται να βάλει χέρι σε ένα ταμείο που είναι δημιούργημα δικό τους, δεν προσομοιάζει με κανένα άλλο και δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ διαχρονικά το κράτος ή τρίτους.

Το ΤΑΛΣ, όπως υποστηρίζουν οι λιμενικοί, είναι ο «κουμπαράς» των εργαζομένων, που τροφοδοτείται από τον κόπο και τον ιδρώτα τους, με την προσδοκία στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί.

 

Οι δύο συνδικαλιστικές Ενώσεις των Λιμενικών, η ΠΕΑΛΣ και η ΠΟΕΠΛΣ, εξέδωσαν σήμερα (Τρίτη) το εξής ψήφισμα:

«Εμείς οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και λιμενοφύλακες, στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., με τη σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΝΑ εκφράζουμε την πλήρη και ξεκάθαρη αντίθεσή μας τόσο στις επικείμενες ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για τα ασφαλιστικά μας ταμεία και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στα Μετοχικά Ταμεία αφενός και αφετέρου στην επιβολή συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου Αρωγής Λιμενικού Σώματος, ανάλογων με εκείνους που θα ισχύσουν για τα προβληματικά και επιδοτούμενα από διάφορες πηγές, πλην των εργαζομένων, Ταμεία, όσο και στη συνεχιζόμενη μη συμμόρφωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των οικονομικών αδικιών που έχουν υποστεί αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί με τους αντισυνταγματικούς νόμους περί περικοπών.

»Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του ΣτΕ, εκφράζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την έντονη δυσαρέσκειά μας στην τακτική μη συμμόρφωσης του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και θυμίζουμε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί παρανομούν όσο δεν συμμορφώνονται, οφείλουν δε να γνωρίζουν ότι υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες θα αναζητηθούν εφόσον συνεχιστεί η παρελκυστική αντιμετώπιση του όλου θέματος.

»Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος, για ακόμα μία φορά διαμηνύουμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διαφύλαξή του καθώς είναι δημιούργημα δικό μας, δεν έχει επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ διαχρονικά το κράτος και ούτε στοχεύει στο μέλλον να το πράξει.

»Είναι ένα Ταμείο αυτασφάλισης, αυτοχρηματοδοτούμενο, διανεμητικού χαρακτήρα, αυτοδιοικούμενο, αυτοδιαχειριζόμενο, παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή. Είναι ο 'κουμπαράς' των εργαζομένων, που τροφοδοτείται από τον κόπο και τον ιδρώτα τους με την προσδοκία στο τέλος του εργασιακού τους βίου να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί.

»Η επαπειλούμενη έξωθεν καθ’ οιονδήποτε τρόπο επέμβαση-παρέμβαση στο Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος αποτελεί ωρολογιακή βόμβα στις τάξεις του Σώματος. Κάτω λοιπόν τα χέρια από τα Ταμεία μας, κάτω τα χέρια από τις τσέπες μας, τον κόπο και τον ιδρώτα μας. Δεν μπορείτε να μας εκβιάζετε με διάφορα σενάρια και να μας εγκαλείτε, για τον απλό λόγο ότι εμείς από την λειτουργία του, έχουμε κάνει πράξη την νοικοκυροσύνη, εσείς όχι.

»Μην επιχειρείτε τη δημιουργία κλίματος κοινωνικού αυτοματισμού με τον διαχωρισμό για άλλη μια φορά των εργαζομένων σε προνομιούχους και μη. Θα μας βρείτε όλους απέναντι. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση αποκατάσταση των αδικιών. ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ να συμμορφωθεί ρητά και κατηγορηματικά στο διατακτικό των αποφάσεων – ορόσημο του Συμβουλίου της Επικρατείας. ΚΑΛΟΎΜΕ ΤΟΝ Κ. ΥΝΑ να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες ώστε επιτέλους να υπερισχύσει το δίκαιο αναφορικά με το ΤΑΛΣ.

»Τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. δεν θα καταστούν όμηροι των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών, όταν καθημερινά δίνουν μάχες διακινδυνεύοντας τη ζωής τους. Απαιτούν σεβασμό και θωράκιση για να είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις αντιξοότητες και τους κινδύνους του λειτουργήματός τους. Η κοινή προσπάθεια είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή ισοπεδωτικών αντιλήψεων και καθεστωτικών πρακτικών. Η ώρα της ευθύνης σήμανε για όλους. Όταν η αδικία γίνεται νόμος, η αντίσταση γίνεται καθήκον».

 

Δρίτσας: «Να στηριχθούν κι όχι να διαλυθούν τα Ταμεία»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας βρέθηκε σήμερα στην κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι Λιμενικοί έξω από το υπουργείο Ναυτιλίας και εξέφρασε τη συμπαράστασή του ενώ τους μετέφερε τη διαβεβαίωση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμα τα ζητήματα αυτά και απόλυτα δίκαιη την κινητοποίησή τους.

«Η κυβέρνηση της μειοψηφίας, επιμένει, ακόμα και λίγο πριν αποχωρήσει, να επιτίθεται στις κατακτήσεις των εργαζομένων. Σαμαράς και Βενιζέλος και οι υπουργοί της κυβέρνησης, εκτελούν κατά γράμμα τις καταστροφικές μνημονιακές δεσμεύσεις τους, απέναντι στην τρόικα» δήλωσε και πρόσθεσε πως «τα Ταμεία των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, όπως και των άλλων Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να στηριχθούν και όχι να διαλυθούν». Κάλεσε τέλος τον υπουργό Ναυτιλίας να πάρει άμεσα θέση, να υπερασπιστεί έμπρακτα το Λιμενικό Σώμα και να σταματήσουν οι υπουργοί την υποκριτική τακτική, να πετούν, ο ένας το μπαλάκι στον άλλο και να νίπτουν τας χείρας τους.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

efsyn.gr

Scroll to top