29/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Δημήτρης Στεφάνου

 

Εφυγε χθες από τη ζωή, έπειτα από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο, ο Δημήτρης Στεφάνου, γενικός γραμματέας, από το 2009 μέχρι σήμερα, του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Δημ. Στεφάνου ήταν ένας νέος άνθρωπος και λαμπρός επιστήμονας, που έφυγε πρόωρα, κάνοντας τον πόνο των οικείων του ακόμη μεγαλύτερο. Η βασική «λεπτομέρεια» που τον συνόδευε, χωρίς να έχει γίνει ευρέως γνωστό, ήταν το γεγονός ότι αποτέλεσε τον τεχνοκρατικό «εγκέφαλο» της ιδέας του «Καλλικράτη» που εφάρμοσαν ο Γιάννης Ραγκούσης και η κυβέρνηση Παπανδρέου. Ηταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και μαθητής του συνταγματολόγου Δημήτρη Τσάτσου. Τον αγώνα του για ένα κράτος σύγχρονο και φιλικό προς τον πολίτη εκθείασε στη συλλυπητήριο δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ δήλωση έκαναν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου.

 

Δ.Κ.

 

„ Διάλογος

 

Διπλή θα είναι και σήμερα (όπως για τους αιγιαλούς) η εκπροσώπηση της ΔΗΜΑΡ στην εκδήλωση-κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ για κοινή δράση με κόμματα και φορείς για την προστασία των δασών. Το «παρών» στην εκδήλωση θα δώσουν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τσούκαλης και ο Θράσος Φωτεινός, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και επικεφαλής του Τμήματος Οικολογίας. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του διαλόγου για την προοδευτική διακυβέρνηση, η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία της Κοινωνικής Συμφωνίας, αποτελούμενη από τους Νικήτα Κανάκη, Σοφία Πανδή και Φρόσω Σταυράκη. Ο Φώτης Κουβέλης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τη Λούκα Κατσέλη, όπου συμφωνήθηκε να συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο τη συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμπαράταξης.

 

Δ.Κ.

 

„ Φάρμακα για τη Γάζα

 

Συγκινητική είναι η ανταπόκριση των πολιτών σε δεκάδες πόλεις της χώρας για τη συγκέντρωση φαρμάκων με προορισμό τους πολύπαθους κατοίκους της Γάζας. Στη Μεταμόρφωση Αττικής, οι δημότες έδειξαν έμπρακτα ότι δεν τους αφήνει αδιάφορους το δράμα των Παλαιστινίων και ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα της Συμμαχίας Πολιτών. Την Τετάρτη συγκεντρώθηκε σημαντική ποσότητα φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, η οποία προσφέρθηκε στην ανθρωπιστική οργάνωση Fair Planet, που είχε απευθύνει την έκκληση, μαζί με το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού. Λόγω της μεγάλης προσφοράς, η Συμμαχία Πολιτών πραγματοποιεί και δεύτερη συγκέντρωση υλικού αύριο στα γραφεία της, Δεληγιάννη 8, από τις 7.30 – 9.30 μ.μ. Μια αξιέπαινη πρωτοβουλία, που χρειάζεται να βρει μιμητές σε κάθε γειτονιά.

 

Κ.Π.

 

„ Στην Καισαριανή

 

Εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο λαό της Παλαιστίνης διοργανώνει σήμερα στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καισαριανής η δημοτική παράταξη «Συνεργασία Πολιτών Καισαριανής». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή παλαιστινιακών και ελληνικών οργανώσεων αλληλεγγύης καθώς και ομάδας ηθοποιών, ενώ θα γίνει προβολή σχετικής ταινίας και συλλογή φαρμάκων για τη Γάζα. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο εκλεγμένος δήμαρχος Καισαριανής Γιώργος Κοντόσταυλος, ο πρέσβης της Παλαιστίνης Μαρουάν Τουμπάσι, η αντιπρόεδρος του Αντιπυρηνικού Παρατηρητηρίου Μεσογείου Ολγα Αθανίτου και η Γαλλίδα Αλίμα Μπουμεντιέν-Τιερί του «Μετώπου της Αριστεράς». Ομιλητής ο δημοσιογράφος Νίκος Σερβετάς. Μια εκδήλωση που δυναμώνει τη φωνή εναντίον της κατοχής και της πολεμικής βαρβαρότητας.

 

Γ.ΜΠΑΣΚ.

 

„ Βέλη

 

Μια ανάρτηση του Ανδρέα Παπαδόπουλου για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η οποία αργότερα εξαφανίστηκε, στάθηκε αφορμή για διάφορα συνωμοσιολογικά σενάρια. Ο δημοσιογράφος και πρώην εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ επανήλθε, με ενόχληση είναι η αλήθεια, βάλλοντας εναντίον όσων είχαν ασκήσει κριτική στο σχόλιό του για τον «κύριο τίποτα». Εκτός από την παραπολιτική πλευρά, το σημαντικότερο είναι ότι ο κ. Παπαδόπουλος έδειξε να επιμένει στην αρχική του θέση. Οτι δηλαδή «η χώρα έκανε τη χειρότερη δυνατή επιλογή σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο», επιλέγοντας για επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο. Ο υπουργός Αμυνας θα κριθεί από το έργο του στις Βρυξέλλες. Ας μην ξεχνάμε ότι Παπαδόπουλος και Αβραμόπουλος έχουν από πέρυσι ανοιχτή προσωπική αντιπαράθεση…

 

Δ.Κ.

 

„ Αναλογίες

 

Διευρύνεται στο ΠΑΣΟΚ η αβεβαιότητα για τις πιθανότητες συγκέντρωσης των απαιτούμενων 180 ψήφων για να μπορέσει να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Από τους πρώτους που προειδοποίησαν δημοσίως για το ενδεχόμενο να μη βρεθούν οι πρόθυμοι βουλευτές ήταν ο Χρήστος Πρωτόπαπας. Χθες, τις δικές του αμφιβολίες εξέφρασε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος ευχήθηκε η προεδρική εκλογή να ενώσει τους πολίτες. Το 2009 η Χαριλάου Τρικούπη (με τον Γ. Παπανδρέου πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) μόνο για την ενότητα του λαού δεν μιλούσε. Ακολούθησε την πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία καταγγέλλει σήμερα ο κ. Βενιζέλος.

 

Δ.Κ.

 

„ «Πεθαμένοι»

 

To «όχι» του στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ στα προσκλητήρια για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς εξήγησε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Σε σκληρή γλώσσα, ο επικεφαλής του Ποταμιού χαρακτήρισε «πεθαμένα», τα δύο κόμματα και, όπως σημείωσε, στόχος των συνεργασιών δεν είναι να αναστηθούν. Η διάκριση «παλιός – νέος» αποκτά περιεχόμενο όταν οι προγραμματικές θέσεις του νέου διαφέρουν από εκείνες των παλιών και «πεθαμένων».

 

Γ.Δ.

 

„ Αρκάς

 

«Εμείς οι Αρκάδες είμαστε πολύ χαρούμενοι για την επιλογή Αβραμόπουλου στη θέση του επιτρόπου» δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Οι Αρκάδες μπορεί να χαίρονται. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως μάλλον αναγκαστικά αποδέχτηκε τη λύση Αβραμόπουλου ο κ. Βενιζέλος…

 

Δ.Κ.

 

„ Ελπίδα

 

Ελπιδοφόρα ήταν η συνάντηση στο Ηράκλειο, στο Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), όλων των ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού με στόχο να δημιουργηθεί ένας νέος παραγωγικός πόλος παγκόσμιας εμβέλειας, που θα βασίζεται στην έρευνα, την καινοτομία και στο νέου τύπου επιχειρείν. Την πρωτοβουλία είχαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, το ΙΤΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό του Κώστα Φωτάκη, και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, ενώ συμμετείχε και ο Κρητικός Στηβ Βρανάκης, εκπρόσωπος της Google «creative lab». Ηδη καταστρώνεται σχέδιο για την παραγωγική και οικονομική ανασυγκρότηση της Κρήτης που θα επηρεάσει όλη τη χώρα.

 

Παν.Γεωργ.

 

„ Οι πιο φθηνοί εργάτες

 

Πριν από πολλά χρόνια, οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανακάλυψαν τα πολύ φθηνά ανειδίκευτα εργατικά χέρια της Κίνας και μετακόμισαν εκεί, οδηγώντας στην παρακμή τα βιομηχανικά τους κέντρα και στην ανεργία τους εργαζομένους τους. Τώρα η ίδια η Κίνα σιγά σιγά μετακομίζει κάπου ακόμα πιο φθηνά: στην Αιθιοπία, για παράδειγμα, μια από τις κινεζικές «αποικίες» στην Αφρική, όπου ο μισθός είναι περίπου 30-40 δολάρια, δηλαδή λιγότερο από 10% των μισθών στην Κίνα. Σχεδόν τζάμπα η εργασία, πολύ φθηνό το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και μια εξαιρετικά πρόθυμη κυβέρνηση να τα δώσει όλα για να προσελκύσει «ξένους επενδυτές», έτσι οι Κινέζοι έχουν μεταφέρει στις παρυφές τις Αντίς Αμπέμπα την εργατική κουλτούρα τους και ετοιμάζονται να χτίσουν εκεί και εργοστάσια-στρατόπεδα για να έχουν τη μέγιστη απόδοση κερδών.

 

Ε.Π.

 

„ Η πρόταση

 

Διαδοχικές συσκέψεις είχε χθες ο Α. Τσίπρας. Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Σταθάκη, επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος ο πρώτος και υπεύθυνος ανάπτυξης ο δεύτερος. Στόχος, να «τρέξει» η ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης «πρότασης εξουσίας» του κόμματος ώστε ο Α. Τσίπρας να την παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ. Η παρουσία των δύο οικονομολόγων αποτυπώνει και την αγωνία του προέδρου για την όσο το δυνατόν αρτιότερη κατάρτιση της πρότασης, η οποία θα δίνει απαντήσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας από κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Οταν ο Α. Τσίπρας έλεγε στους βουλευτές του κόμματος ότι «δεν προβλέπονται διακοπές φέτος» μάλλον το εννοούσε.

 

Φ.Π.

 

Scroll to top