Της Βίκυ Καπετανοπούλου

Προφυλαγμένοι σαν εργαζόμενοι σε πυρηνικό αντιδραστήρα, τέσσερις γιατροί μεταφέρουν το πτώμα μιας γυναίκας που πέθανε από τον ιό Εμπολα στη Λιβερία. Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αρχές με καθυστέρηση δύο εβδομάδων
EPA/AHMED JALLANZO
Με κλείσιμο μεγάλου μέρους των συνόρων της, υγειονομικούς ελέγχους σε όλες τις πύλες εισόδου / εξόδου της χώρας, επιβολή καραντίνας σε μολυσμένες κοινότητες και περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση της Λιβερίας προσπαθεί τώρα, με καθυστέρηση μηνών, να αποτρέψει την εξάπλωση της επιδημίας του ιού Εμπολα, που έχει θερίσει από τον περασμένο Μάρτιο τουλάχιστον 672 ζωές σε τρία από τα πιο φτωχά κράτη της δυτικής Αφρικής και θεωρείται πλέον η πιο θανατηφόρα στα επιστημονικά χρονικά. Στη Γουινέα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα ύποπτα κρούσματα, η μεταδοτική νόσος έχει σκοτώσει 319 ανθρώπους, 224 ασθενείς έχουν πεθάνει στη Σιέρα Λεόνε και άλλοι 129 στη Λιβερία.
Δύο γιατροί στα θύματα
Χρειάστηκε να μολυνθούν και να πεθάνουν δύο γιατροί, που περιέθαλπαν φορείς του φονικού ιού, για να κινητοποιηθούν οι αρχές της Λιβερίας και να ανακοινώσουν μέτρα, με την επιδημία να ξεφεύγει πια από τα όρια απομονωμένων, αγροτικών περιοχών και να εξαπλώνεται σε αστικά κέντρα. Μετά τον θάνατο ενός γιατρού από την Ουγκάντα στις αρχές Ιουλίου, το Σάββατο άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας Μονρόβια ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες της χώρας και πρωτεργάτης στην πολυετή μάχη κατά της ασθένειας. Αλλοι δύο Αμερικανοί γιατροί βρίσκονται σε απομόνωση.
Ενδεικτική της επικινδυνότητας, αλλά και της χαοτικής περιπλοκότητας της κατάστασης, είναι η περίπτωση ενός Λιβεριανού αξιωματούχου, ο οποίος, αγνοώντας προφανώς ότι είχε ήδη νοσήσει, επιβιβάστηκε στις 20 Ιουλίου σε πτήση με προορισμό την πρωτεύουσα της Νιγηρίας Λάγος -μια πόλη 21 εκατομμυρίων κατοίκων- με ενδιάμεσο σταθμό τη Λομέ της Δημοκρατίας του Τόγκο.
Ο 40χρονος κατέρρευσε φτάνοντας στο αεροδρόμιο του Λάγος, για να καταλήξει πέντε μέρες αργότερα σε κεντρικό νοσοκομείο της μεγαλούπολης. Ο θάνατός του σήμανε συναγερμό στη Νιγηρία και το Τόγκο, με τις αρχές των δύο χωρών να προσπαθούν εναγωνίως να εντοπίσουν και να βάλουν σε καραντίνα όλους όσοι ήρθαν σε επαφή με τον άντρα, στο αεροσκάφος, τα αεροδρόμια και το νοσοκομείο, ενώ η νιγηριανή αεροπορική εταιρεία «Arik Air» ανέστειλε όλες τις πτήσεις της από και προς τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στέλνει νέα κλιμάκια επιστημόνων στη δυτική Αφρική, καθώς τα ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν πια τα 1.200. Τα συμπτώματα του Εμπολα μοιάζουν με αυτά του αιμορραγικού πυρετού: διάρροια, εμετός, εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία. Ο ιός είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, κυρίως μέσω της επαφής με σωματικά υγρά ασθενών και σκοτώνει σχεδόν το 90% όσων νοσήσουν. Αν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, οι πιθανότητες επιβίωσης θεωρητικά αυξάνονται. Στην προηγούμενη μεγάλη επιδημία του 2000, είχε σκοτώσει στην Ουγκάντα 425 ανθρώπους.
Καχυποψία για τις ιεραποστολές
Ανυπέρβλητο εμπόδιο παραμένει η διάχυτη καχυποψία έναντι της δυτικής επιστημονικής κοινότητας και των διαφόρων «φιλανθρωπικών» ιεραποστολών. Πολλοί Αφρικανοί εμπιστεύονται περισσότερο τους ντόπιους παραδοσιακούς θεραπευτές των φυλών τους, ενώ ο φόβος του κοινωνικού στιγματισμού των αρρώστων αποτρέπει ακόμα και την αναφορά πιθανών κρουσμάτων. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ολόκληρες οικογένειες να θέτουν τη ζωή τους σε άμεσο κίνδυνο, κρύβοντας ασθενείς μέσα στα ίδια τους τα σπίτια.