29/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

      Pin It

Yπηκοότητα ΗΠΑ

 

Σε δημοσίευμα αναγράφεται ότι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Συνεπώς για όποιον γνωρίζει στοιχειωδώς τα εκεί κρατούντα, απέκτησε αυτομάτως την υπηκοότητα των ΗΠΑ, όπου έζησε και εργάσθηκε, και «διαθέτει πολύ καλές προσβάσεις σε υπερατλαντικούς κύκλους». Εχει βέβαια και μακρές σπουδές και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, που είναι φυσικά υπέρ αυτού. Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ δεν υπάρχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία στις ΗΠΑ και ο στρατός εκεί έγινε επαγγελματικός και εθελοντικός. Συνεπώς, η αμερικανική υπηκοότητα μόνο πλεονεκτήματα μπορεί να έχει, όπως λ.χ. ενδεχόμενη σύνταξη, διευκόλυνση για υπηκοότητα ή υποτροφία των παιδιών σε αμερικανικά πανεπιστήμια κ.ο.κ.

 

Σε σπανιότατες περιπτώσεις μπορεί να απολεστεί η υπηκοότητα των ΗΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνεται και η ρητή και επίσημη παραίτηση του έχοντος την υπηκοότητα και η επιστροφή στην κατά τόπον αμερικανική πρεσβεία του διαβατηρίου των ΗΠΑ. Αν δεν κάνω λάθος, αυτό είχε συμβεί στην περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου. Μάλιστα, τα θέματα αυτά θεωρούνται στις ΗΠΑ άκρως απόρρητα (top secret), όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση της πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Τσιλέρ, όταν δύο βουλευτές της μεγάλης τουρκικής Εθνοσυνέλευσης θέλησαν να πληροφορηθούν εάν η Τσιλέρ είχε και την υπηκοότητα των ΗΠΑ. Το αρμόδιο όργανο του υπουργείου Εξωτερικών της τελευταίας αυτής χώρας τούς πληροφόρησε ότι θα τους έδινε απάντηση σύντομα. Αυτό είχε συνέπεια ότι την επόμενη ημέρα μετατέθηκε σε άλλη, άσχετη υπηρεσία. Οι αμερικανικές υπηρεσίες κρατούν αυτές τις πληροφορίες για δική τους εξυπηρέτηση, δηλαδή ακόμα εάν χρειαστεί και για εκβίαση. Ολα τα είχαμε, αυτό μόνο μας έλειπε. Ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης (ο εξ απορρήτων σύμβουλος του πρωθυπουργού, όπως έχει χαρακτηριστεί) να έχει και την αμερικανική υπηκοότητα!

 

Σόλωνας Παυλίδης,  Καλλιθέα

 

………………………………………….

 

Δικαιώματα

 

Με τα γεγονότα των ημερών στην Παλαιστίνη αλλά και την κατάρριψη του Boeing στην Ουκρανία νομίζω τίθεται σοβαρό θέμα για το κατά πόσον υφίστανται πλέον τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλήθεια, μέχρι πότε θα θυσιάζονται αθώοι άνθρωποι στον βωμό των συμφερόντων, είτε οικονομικών είτε πολιτικών;

 

 

Ακόμη μεγαλύτερη οργή προκαλεί η αδράνεια των «ισχυρών» απέναντι στα θλιβερά αυτά γεγονότα. Είτε σκόπιμα είτε από αδιαφορία (αλήθεια, ποιος μπορεί να ξέρει;), οι οικονομικά και πολιτικά εύρωστες χώρες επιλέγουν και κρατούν μια παθητική στάση στα πράγματα. Η μόνη αντίδρασή τους είναι κάποια επικοινωνιακά «παιχνίδια» που κάθε άλλο παρά βοηθούν την κατάσταση. Είναι καιρός να εκτιμηθεί πραγματικά η αξία της ανθρώπινης ζωής και να πάψει ο ανελέητος αφανισμός λαών και πολιτισμών. Απαιτείται λοιπόν η άμεση και ουσιαστική κινητοποίηση του ΟΗΕ και των ισχυρών κρατών προκειμένου να σταματήσει η ανελέητη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για ποια παγκοσμιοποίηση μιλάμε όταν συμβαίνουν τέτοια φαινόμενα γύρω μας;

 

Βασίλης Πολιτόπουλος,  φοιτητής

 

………………………………………….

 

Mεταρρυθμίσεις

 

Αν θέλει η κυβέρνηση να προβεί στην κατάργηση κάποιου φόρου, ώστε να ελαφρυνθούν οι πολίτες, ας καταργήσει το χαράτσι, που πληρώναμε μέχρι πρότινος μέσω της ΔΕΗ. Αλλωστε μας είχαν διαβεβαιώσει ότι αυτός ο φόρος θα είναι προσωρινός, αλλά όπως απεδείχθη, ουδέν μονιμότερον του προσωρινού. Εκτός και αν βρουν άλλους πόρους, για να αναπληρώσουν την απώλεια, που μαζί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ανέρχεται στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ και πλέον για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι άνθρωποι, όμως, δεν ενδιαφέρονται καν για τα ασφαλιστικά ταμεία, παρά μόνο για τις τράπεζες. Απόδειξη, βεβαίως, είναι το γεγονός ότι ανακεφαλαιοποίησαν τις τράπεζες, μετά το PSI του Βενιζέλου (ο οποίος καυχάται γι’ αυτό) και όχι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία απώλεσαν 13 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου! Είναι πειθήνια όργανα της τρόικας και κάνουν ό,τι τους επιβάλλει. Μερικές φορές δε, υπερθεματίζουν σε αυτά που τους ζητά η τρόικα, όπως έγινε με το πετρέλαιο θέρμανσης, την τιμή του οποίου εξίσωσαν με το πετρέλαιο κίνησης για να πατάξουν, δήθεν, το λαθρεμπόριο, ενώ η κρυφή αλήθεια είναι ότι ενδιαφέρονται να μη διαταραχθεί το ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Με τον τρόπο αυτό μάς υποχρέωσαν να κρυώνουμε στα σπίτια μας και συνάμα μας απαγόρευαν ν’ ανάβουμε τα τζάκια, γιατί μολύνουμε, λέει, την ατμόσφαιρα. Τους ενδιαφέρουν μόνον οι αριθμοί και όχι οι άνθρωποι, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού. Μας λένε συνεχώς για μεταρρυθμίσεις, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί όλες αυτές πρέπει να έχουν στόχο τη μείωση του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού. Ενδεικτικά αναφέρω κάποιες ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις, όπως 1) Μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150, το πολύ, 2) Φορολόγηση των βουλευτών εφ’ ολοκλήρου του ποσού των αποδοχών τους, όπως γίνεται με όλους τους Ελληνες, 3) Μείωση του αριθμού των υπουργών-υφυπουργών σε 15, το πολύ (όταν διεξαχθούν οι βουλευτικές εκλογές), 4) Αποκατάσταση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων (όπως έγινε με τις τράπεζες μετά το PSI του Βενιζέλου), 5) Αξιοποίηση, τάχιστα της λίστας Λαγκάρντ ή τύπου Λαγκάρντ, 6) Μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης στα επίπεδα του 2010, ώστε να έχει έσοδα το κράτος από την κατανάλωση. Αυτά που αναφέρω, βέβαια, προφανώς δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ, αφού η φαυλότης επικρατεί στο σύνολο, σχεδόν, του πολιτικού κόσμου. Περαίνων, θα ήθελα ν’ αναφερθώ στην πώληση της ΔΕΗ στους ιδιώτες. Οπου αυτό έγινε η τιμή του ρεύματος εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη. Και ακολουθεί η πώληση του νερού σε ιδιώτες. Ο πρωθυπουργός, ψευδέστατα, προσπαθεί να μας πείσει ότι θα είναι προς όφελος του ελληνικού λαού. Απ’ ό,τι φαίνεται, δεν θα μείνει τίποτε όρθιο, αφού οι ανάξιοι και απάτριδες πολιτικοί είναι ικανοί να πουλήσουν ακόμη και την Ακρόπολη!

 

Χριστόφορος Μαστρογιάννης,  Μύτικας Χαλκίδας, Εύβοια

 

[email protected]

 

Scroll to top