30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δάσος αυθαιρεσιών στη Βουλή

Με δικαιολογίες περί... εκσυγχρονισμού η κυβέρνηση, παρά τις θυελλώδεις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, πέρασε χθες από την Επιτροπή του Κοινοβουλίου τη φωτογραφική διάταξη που νομιμοποιεί τα αυθαίρετα κτίσματα της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.
      Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Κλείνοντας τους «λογαριασμούς» της με την «Ελληνικός Χρυσός» –η σχετική τροπολογία που διευκολύνει έτι περαιτέρω τις δραστηριότητες της εταιρείας κατατέθηκε χθες το πρωί– η κυβέρνηση δρομολογεί ολοταχώς την επικύρωση του νομοσχεδίου για τα δάση που προγραμματίζεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή από το β´ θερινό τμήμα της Βουλής.

 

Παρά την οξεία κριτική της αντιπολίτευσης στη σκανδαλώδη διάταξη που εισήγαγε στο νομοσχέδιο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς –επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»–, η επεξεργασία του σχετικού νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε χθες το μεσημέρι στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τη συγκατάθεση των βουλευτών της συγκυβέρνησης, οπότε και οι ρυθμίσεις πήραν το «πράσινο φως» για την επικύρωσή τους το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

 

Η τροπολογία

 

Οπως αναμενόταν, η επίμαχη τροπολογία αποτέλεσε το επίκεντρο της αντιπαράθεσης στη χθεσινή, τελευταία, συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

 

Μπροστά στις θυελλώδεις αντιδράσεις των εκπροσώπων όχι μόνον της αξιωματικής αλλά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς δεν κατάφερε παρά να επιμείνει πως η ρύθμιση της «τελευταίας στιγμής» δεν αφορά άδειες εξόρυξης, αλλά πολεοδομικές μελέτες. «Πρόκειται για ρύθμιση που εκσυγχρονίζει τον μεταλλευτικό κώδικα του 1973 και τον προσαρμόζει στις σύγχρονες απαιτήσεις» υποστήριξε ο κ. Ταγαράς και, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τις κυβερνητικές επιλογές, εξήγησε: «Ο στόχος μας είναι να καλύψουμε το νομικό κενό που υπάρχει και να εκσυγχρονίσουμε τις διαδικασίες που ισχύουν εδώ και 40 χρόνια, προσθέτοντας ελέγχους που ποτέ μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν, με εγκρίσεις από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τη χορήγηση αδειών με βάση την πρόοδο του έργου».

 

«Μέσα σε τρεις γραμμές νομιμοποιείτε τις παρανομίες τής “Ελληνικός Χρυσός”» συνόψισε έναντι των επιχειρημάτων του υπουργού η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, επαναλαμβάνοντας την εδραία πλέον εκτίμηση περί φωτογραφικής διάταξης που «εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα». Η βουλευτής Χαλκιδικής επικαλέστηκε μάλιστα σχετική δήλωση στελέχους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τον περασμένο Μάρτιο, με την οποία ουσιαστικά προανήγγειλε ότι το πρόβλημα με τα αυθαίρετα κτίσματα της εταιρείας θα λυνόταν με το νομοσχέδιο που δρομολογούσε η κυβέρνηση για τα δάση. «Μάντης ήταν;» σχολίασε η ίδια. Παρόμοιες αιτιάσεις διατύπωσαν ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛΛ., Κωνστ. Δαμμαβολίτης, και η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι οποίοι επίσης ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου.

 

Υπενθυμίζεται πως η επίμαχη τροπολογία προβλέπει ότι:

 

Η έγκριση της τεχνικής μελέτης του Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών αποτελεί εφεξής και έγκριση δόμησης για την ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων που εξυπηρετούν τις ανάγκες της εκμετάλλευσης και της επεξεργασίας των μεταλλευμάτων ή των λατομικών ορυκτών εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου.

 

Για τα πρόχειρα ή τα κινητά καταλύματα εντός μεταλλευτικού ή λατομικού χώρου δεν απαιτείται ούτε έγκριση ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνον υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού περί της στατικής επάρκειας αυτών.

 

Η αρχιτεκτονική μελέτη και η μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όταν συνοδεύονται από υπεύθυνη δήλωση του μελετητή μηχανικού που βεβαιώνει την πληρότητα της μελέτης και τη νομιμότητα, επαρκούν πλέον για τη θεώρηση της έγκρισης δόμησης.

 

Η άδεια έγκρισης και η άδεια δόμησης μπορούν να χορηγούνται και κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, ύστερα από την έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

 

Scroll to top