30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Αριστερά συζητά με… επιστολική προίκα

Αύριο στις 15.30 στη Βουλή το πρώτο ραντεβού ΔΗΜΑΡ-ΣΥΡΙΖΑ για το ενδεχόμενο σύμπραξης σε κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα, συνεχίζοντας το καλό κλίμα που επετεύχθη μέσω της ανταλλαγής επιστολών.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Η αρχή έγινε με την ανταλλαγή επιστολών, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει το έδαφος για την έναρξη ενός δημόσιου διαλόγου. Το επόμενο βήμα αποτελεί η συνάντηση των αντιπροσωπειών που κλείστηκε για αύριο στις 15.30 στη Βουλή.

 

ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ μέσω των εκπροσώπων τους (Θ. Θεοχαρόπουλος, Δ. Αναγνωστάκης και Στέφ. Μανίκας εκ μέρους της Αγίου Κωνσταντίνου και Δημ. Βίτσας, Κ. Πουλάκης, Στ. Λεουτσάκος και Χρ. Στάικος εκ μέρους της Κουμουνδούρου) θα αναζητήσουν πεδίο σύγκλισης, στο πλαίσιο της προοδευτικής διακυβέρνησης που έθεσε ως στόχο στην επιστολή του ο Φώτης Κουβέλης και του «δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού για την κοινωνική σωτηρία» που επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας.

 

Ο θετικός τρόπος με τον οποίο είχαν σχολιάσει αμφότεροι την πρωτοβουλία διερεύνησης της δυνατότητας κοινής πορείας, στη βάση προγραμματικών αρχών και θέσεων, δημιουργεί την προσδοκία ότι στο βάθος αυτής της διαδικασίας μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα που θα ευνοεί τη σύμπραξη ανάμεσα στα δύο κόμματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι στη ΔΗΜΑΡ είχαν διακρίνει συγκλίνουσες απόψεις σε αρκετά σημεία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα τόνιζαν την ανάγκη για περαιτέρω επεξεργασία, θεωρώντας πάντως ότι είναι εφικτό να υπάρξουν γέφυρες, τόσο σε κοινωνικά όσο και σε πολιτικά ζητήματα. Στη λογική αυτή, ένδειξη ότι η απαρχή για την κοινή δράση, έστω και άτυπα, είναι ήδη γεγονός, εντάσσεται η παρουσία βουλευτών και στελεχών της Αγίου Κωνσταντίνου στις ανοιχτές εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του αιγιαλού και των δασών.

 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση, αντιστοίχως, είδαν με καλό μάτι την ενέργεια του Φώτη Κουβέλη για τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού μετώπου που θα διεκδικήσει την εξουσία, έχοντας απέναντι τη Ν.Δ. και τις συντηρητικές πολιτικές, πρόσθεταν ωστόσο ότι «όλοι κρίνονται από το πώς απαντούν στα πολιτικά και κοινωνικά επίδικα». Στην Κουμουνδούρου, αν και αφήνουν παράθυρο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ, είναι κάθετα αρνητικοί σε οποιαδήποτε δύναμη ή φορέα της Κεντροαριστεράς και ιδίως στο ΠΑΣΟΚ, με το οποίο η Αγίου Κωνσταντίνου έχει παράλληλες συνομιλίες.

 

Ο Αλέξης Τσίπρας στην απαντητική του επιστολή προς τον Φώτη Κουβέλη δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνείας υπογραμμίζοντας ότι «ουδένα στον ΣΥΡΙΖΑ αφορά η συζήτηση περί Κεντροαριστεράς [...] και καμία προγραμματική ή πολιτική συμφωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη αν δεν συμβαδίζει με κοινωνικές πρωτοβουλίες δράσης και ώσμωσης δυνάμεων που αποδέχονται την ανάγκη άμεσης ανατροπής της συγκυβέρνησης Ν.Δ. -ΠΑΣΟΚ».

 

Σύμφωνα με την προσέγγιση της ΔΗΜΑΡ, η συγκρότηση μιας νέας πλειοψηφίας μπορεί να προκύψει από τη συνεργασία Κεντροαριστεράς – Αριστεράς με συγκεκριμένο προγραμματικό σχέδιο, απέναντι στη λιτότητα και μακριά από τον λαϊκισμό. Ως γνωστόν, η μειοψηφία της Αγίου Κωνσταντίνου αντιδρά στη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι προέχει η δημιουργία της ισχυρής δημοκρατικής παράταξης.

 

Scroll to top