30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Γάζα καταδικάστηκε στο σκοτάδι!

Τα αποθέματα πετρελαίου για τις ανάγκες του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιοχής βρέθηκαν στο στόχαστρο των χθεσινών βομβαρδισμών του Ισραήλ - Θα χρειαστούν μήνες για την αποκατάσταση της ζημιάς.
      Pin It

Του Νικόλα Ζηργάνου

 

palaistinioi

Παλαιστίνιοι κουβαλούν τα σώματα τριών ακόμα νεκρών παιδιών – θυμάτων των καθημερινών βομβαρδισμών αμάχων στη Γάζα από το Ισραήλ. Κάτοικοι της Γάζα ανέφεραν χθες ότι στην περιοχή είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν φέρετρα και πολλές φορές οι δολοφονημένοι Παλαιστίνιοι κηδεύονται βιαστικά τυλιγμένοι σε σεντόνια. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ενα πυκνό μαύρο σύννεφο καπνού κάλυπτε χθες την πόλη της Γάζας, καθώς καίγονταν τα τρία εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου που ήταν αποθηκευμένα για τις ανάγκες του μοναδικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που καταστράφηκε το βράδυ της Δευτέρας από ισραηλινά πυρά. Η Γάζα είναι βυθισμένη στο σκοτάδι και οι 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι κάτοικοι της περιοχής θα μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλούς μήνες, ακόμη κι αν άρχιζαν σήμερα οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών.

 

Το εργοστάσιο κάλυπτε το 30% των συνολικών αναγκών της περιοχής, που συμπληρώνει την υπόλοιπη ζήτηση με εισαγωγές από το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος προκαλεί και διακοπές στην υδροδότηση, καθώς τα αντλιοστάσια δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ενώ και το δίκτυο ύδρευσης έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από τους βομβαρδισμούς.

 

Το τελευταίο 24ωρο η Γάζα δέχτηκε το σφοδρότερο κύμα βομβαρδισμού από την αρχή των εχθροπραξιών εδώ και 22 ημέρες.

 

Τα καταμετρημένα θύματα της χθεσινής επίθεσης ξεπέρασαν τους 100 νεκρούς, όμως εκτιμάται ότι υπάρχουν κι άλλοι θαμμένοι στα ερείπια. Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι φιλοξενεί σε εγκαταστάσεις του περισσότερους από 200.000 αμάχους, όμως πολλοί περισσότεροι έχουν ξεσπιτωθεί και αναζητούν απεγνωσμένα -και μάταια- ένα ασφαλές καταφύγιο.

 

Πόλεμος χωρίς πρόσφυγες

 

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι ο πόλεμος στη Γάζα είναι ο μόνος πόλεμος που δεν έχει πρόσφυγες, καθώς κανείς δεν μπορεί να βγει από την ανοιχτή φυλακή που έχει μέγεθος όσο η Ανδρος και βομβαρδίζεται συνεχώς από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

 

Το Ισραήλ βομβάρδισε 150 στόχους, μεταξύ των οποίων τέσσερα τζαμιά (ισχυρίζεται ότι φιλοξενούσαν αποθήκες όπλων και εισόδους σε σήραγγες), το κτίριο που στεγάζει τον ραδιοφωνικό και τον τηλεοπτικό σταθμό της Χαμάς (το ραδιόφωνο σίγησε, η τηλεόραση συνέχισε να εκπέμπει σήμα), την έδρα του υπουργείου Οικονομικών, πολλά σπίτια και την (άδεια) κατοικία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Ο Χανίγια δήλωσε στον δικτυακό τόπο της Χαμάς ότι το σπίτι του δεν είναι πιο πολύτιμο από τα σπίτια των άλλων κατοίκων της Γάζας και πως «δεν θα καμφθεί η αντίσταση, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να κατακτήσουν οι Παλαιστίνιοι την ελευθερία τους».

 

Της σφοδρής επίθεσης είχε προηγηθεί ο θάνατος δέκα Ισραηλινών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε τρία διαφορετικά επεισόδια. Πέντε σκοτώθηκαν από μαχητές της Χαμάς που χρησιμοποίησαν σήραγγα για να μπουν σε ισραηλινό έδαφος, ένας σκοτώθηκε από ελεύθερο σκοπευτή στη Ράφα κι άλλοι τέσσερις από όλμο κοντά στα σύνορα. Οι θάνατοι σημειώθηκαν διαρκούσης της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, που φυσικά κατέρρευσε. Το περασμένο εικοσιτετράωρο κι ενώ το Ισραήλ κλιμάκωνε την επίθεση κατά της Γάζας, η Χαμάς συνέχισε να εξαπολύει ρουκέτες, οι οποίες δεν προκάλεσαν θύματα. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή της επιχείρησης «Προστατευτική Παρυφή» 1.200 Παλαιστίνιοι (στη συντριπτική πλειονότητα άμαχοι), 53 Ισραηλινοί στρατιώτες και τρεις πολίτες, εκ των οποίων ο ένας, οικονομικός μετανάστης. Περισσότεροι από 6.500 είναι οι τραυματίες Παλαιστίνιοι, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Haaretz», νοσηλεύονται 106 Ισραηλινοί στρατιώτες, εκ των οποίων οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση.

 

Αποθήκη όπλων σε σχολείο

 

Χθες, τα Ηνωμένα Εθνη ανακοίνωσαν ότι βρέθηκε σε ένα από τα σχολεία που λειτουργούν στη Γάζα υπό την εποπτεία του διεθνούς οργανισμού αποθήκη με όπλα και καταδίκασε τους μαχητές «που παραβιάζουν την ουδετερότητα των κτιρίων του». Το σχολείο ήταν άδειο από μαθητές και πρόσφυγες.

 

Στο Ισραήλ η κοινή γνώμη (με ποσοστό 87%) στηρίζει την επίθεση κατά της Γάζας παρά τον μεγάλο -για τα ισραηλινά δεδομένα- αριθμό θυμάτων που μετράει ο ισραηλινός στρατός και το 69% πιέζει να επεκταθεί η επιχείρηση με στόχο την εξουδετέρωση της Χαμάς. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από τα δεξιά του να σκληρύνει κι άλλο τη στάση του και χθες, ο υπουργός Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ ζήτησε να μην περιοριστεί η επιχείρηση στην καταστροφή των σηράγγων, αλλά να φτάσει μέχρι το σημείο που θα ηττηθεί η Χαμάς και θα αποστρατιωτικοποιηθεί η Γάζα. «Χτυπήστε τη Χαμάς μέρα και νύχτα, Σαββατοκύριακα και αργίες, χωρίς διάλειμμα και ανάσα, μέχρι να ηττηθούν» κατέληξε ο Μπένετ.

 

Χθες, η Παλαιστινιακή Αρχή έκανε ακόμη μία προσπάθεια να επιτευχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία για να αρχίσει ο διάλογος για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με βάση την αναθεωρημένη αιγυπτιακή πρόταση, αλλά έπεσε στο κενό. Το πρωί, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) ανακοίνωσε στη Ραμάλα ότι υπάρχει συμφωνία των τριών μεγαλύτερων παλαιστινιακών οργανώσεων, της Φατάχ, της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, για εκεχειρία 72 ωρών, την οποία πρότεινε ο ΟΗΕ. Λίγη ώρα αργότερα, εκπρόσωπος της Χαμάς από τη Γάζα διέψευσε ότι υπάρχει συμφωνία και ανακοίνωσε ότι απορρίπτει την πρόταση όσο εξακολουθούν και βρίσκονται μέσα στο έδαφος της Γάζας ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις.

 

Οχι στην εκεχειρία

 

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε χθες ότι αντιπροσωπεία των τριών παλαιστινιακών οργανώσεων αναμενόταν στο Κάιρο για συνομιλίες με την αιγυπτιακή ηγεσία. Η Αίγυπτος είχε εκπονήσει σχέδιο συμφωνίας για εκεχειρία στις 15 Ιουλίου, το οποίο αποδέχτηκαν τότε η Παλαιστινιακή Αρχή και το Ισραήλ, αλλά απορρίφθηκε από τη Χαμάς που δεν είχε καν προσκληθεί στις διαπραγματεύσεις.

 

Διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η αντίδραση των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη, όπου νεαροί Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σχεδόν καθημερινά και πολλές φορές συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας τόσο της Παλαιστινιακής Αρχής, που προσπαθεί να μην επεκταθούν οι ταραχές στη Δυτική Οχθη, όσο και με τις ισραηλινές δυνάμεις. Συνολικά έχουν σκοτωθεί από την αρχή της επίθεσης στη Γάζα δέκα Παλαιστίνιοι διαδηλωτές από ισραηλινά πυρά.

 

Χθες, στην Τεχεράνη, μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες Ιρανούς που γιόρταζαν το τέλος του Ραμαζανιού, ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία και εκτίμησε ότι «οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ επιδιώκουν την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας ώστε το Ισραήλ να μπορεί να επιτίθεται στη Γάζα και την Παλαιστίνη όποτε θέλει, καθώς δεν θα μπορούν οι Παλαιστίνιοι να αμυνθούν». «Σφαγή» χαρακτήρισε χθες και η Βραζιλία την ισραηλινή επίθεση.

 

Scroll to top