30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

„ Δεν ταυτίζονται!

 

Αποστάσεις από τις προσβλητικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για τις καθαρίστριες και για κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες κράτησε η Χαριλάου Τρικούπη, πλην όμως απέφυγε να προβεί σε κάποια επίσημη ανακοίνωση αποδοκιμασίας. «Ο καθένας παίρνει την ευθύνη των λόγων, δεν είμαστε ίδιοι», σχολίαζαν στην «Εφ.Συν.» στενοί συνεργάτες του Ευάγγελου Βενιζέλου και συμπλήρωναν γενικόλογα ότι στην επόμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα θέσει το ζήτημα της αξιολόγησης και των απολύσεων στο Δημόσιο. Πέραν τούτου ουδέν. Στο ΠΑΣΟΚ διατείνονται ότι δεν ταυτίζονται με τη Ν.Δ. Ομως για να πείσεις για την όποια διαφορά, πρέπει να τη δημοσιοποιείς και να την αποδεικνύεις.

 

Δ.Κ.

 

„ Κώστας Κάρης

 

Οταν μιλούσε ο Κώστας Κάρης στο Κεντρικό Συμβούλιο της οργάνωσης «ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος», έκανε την εμπειρία θεωρητική πολιτική αναζήτηση και τη θεωρία στοχασμό ζωής. Στη σκέψη και στην πρακτική του ξεχείλιζε η ποίηση και έτσι θα τον θυμόμαστε πάντα.

 

Παν.Γεωργ.

 

„ «Σε άλλη φάση»

 

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η πολιτική ουσία των τελευταίων εξελίξεων σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα είναι ότι η χώρα περνά σταδιακά σε μια «άλλη φάση» και η περίοδος των ασφυκτικών πιέσεων φτάνει προς το τέλος της. Ανώτατες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν ότι ακόμη κι αν έρθουν στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο τα τεχνικά κλιμάκια, το σημαντικό «και όχι μόνο σε συμβολικό επίπεδο» είναι ότι η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται και η προπαρασκευαστική συνάντηση στο Παρίσι επιβεβαιώνει αυτή την εκτίμηση.

 

Δ.Κ.

 

„ Αναβολή

 

Με αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις θα μιλήσει το απόγευμα ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε κομματική εκδήλωση των Τομέων της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για την τελευταία -προ των διακοπών- σύναξη κομματικού ακροατηρίου, καθώς σύμφωνα με πηγές της Χαριλάου Τρικούπη οι ανακοινώσεις για τη σύνθεση της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου αναβάλλονται για τα τέλη Αυγούστου. Η αναβλητικότητα σχετίζεται άμεσα με τη ρευστότητα στον χώρο της Κεντροαριστεράς και το θολό τοπίο στη ΔΗΜΑΡ, την οποία επιθυμεί να φέρει με τα νερά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

 

Δ.Κ.

 

„ Φοροελαφρύνσεις

 

Φορολογικές ελαφρύνσεις ζητά η ΔΗΜΑΡ, χαρακτηρίζοντας προκλητική τη φοροδιαφυγή στη χώρα. «Τα 8 δισ. ευρώ φόροι που πρέπει να καταβληθούν μέσα στο προσεχές πεντάμηνο, αποτελούν πραγματικό Γολγοθά για εκατομμύρια φορολογουμένων, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα έχει ήδη εξαντληθεί τα 4 τελευταία χρόνια», αναφέρει ανακοίνωση της Αγίου Κωνσταντίνου και καλεί την κυβέρνηση να αναζητήσει ρεαλιστικές λύσεις, συμβατές με την κοινωνική πραγματικότητα. Καμιά φορά και τα αυτονόητα πρέπει να επαναλαμβάνονται.

 

Δ.Κ.

 

„ Μαζί καθαρίσαμε

 

«Είμαστε όλοι καθαρίστριες αλλά δεν μπορούμε να είμαστε όλοι κρατικοί υπάλληλοι» δήλωσε χθες με απίστευτο θράσος η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη. Αραγε θα βάλει και η ίδια ένα χεράκι στην καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αθήνας, μια και οι εργολάβοι-δουλέμποροι έχουν απολύσει και εκεί τις καθαρίστριες που είχαν; Ή αυτό θα ήταν ύβρις;

 

Κ.Ζαφ.

 

„ «Βόμβες»

 

Πολιτικές εξελίξεις λόγω της ασφυκτικής κατάστασης της οικονομίας και όχι λόγω Προέδρου της Δημοκρατίας προέβλεψε η Λούκα Κατσέλη. Η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας εκτίμησε χθες ότι «θα σκάσουν βόμβες στα “κόκκινα” δάνεια και το Ασφαλιστικό» και πρότεινε «διαγραφή προσαυξήσεων στα χρέη προς τον ΟΑΕΕ και ελεύθερη επιλογή ασφάλισης». Σε κάθε περίπτωση, το φθινόπωρο αναμένεται… εκρηκτικό.

 

Δ.Κ.

 

„ Και στην Ελβετία!

 

Τελικά κανείς δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο θα πάνε τον Σεπτέμβριο στο Παρίσι τρεις υπουργοί και ένας πρωθυπουργικός σύμβουλος, αφού η τρόικα θα έρθει κανονικά στην Αθήνα για εξέταση. Η γαλλική πρωτεύουσα το φθινόπωρο είναι πανέμορφη, όμως οι υπουργοί μπορούν να τη δουν και χωρίς το πρόσχημα της συνάντησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Και τι θα γίνει τον χειμώνα, εάν οι εκκρεμότητες παραταθούν; Θα συνεχιστούν μήπως οι συνομιλίες στην Ελβετία;

 

ΜΠ.Α.

 

„ Κατά της ασυλίας

 

Εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια των Ανεξάρτητων Ελλήνων σχετικά με την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο εκπρόσωπος του κόμματος, Τέρενς Κουίκ, δήλωσε ότι «οι πολιτικοί δεν πρέπει να κρίνονται από τις σικέ εξεταστικές επιτροπές της Βουλής, αλλά από την τακτική Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε ότι «αυτό συνιστά αλλαγή συνταγματικών διατάξεων και κανονισμών της Βουλής, που θα καταργούν κάθε έννοια ασυλίας για όλα τα κοινοβουλευτικά πολιτικά πρόσωπα και τους υπουργούς». Οπως θα έλεγε και ο Σέρλοκ Χολμς, «Στοιχειώδες, Γουότσον»!

 

Τ.Τ.

 

„ Θρίαμβος

 

Τη χαριστική βολή δίνει η κυβέρνηση στην Υγεία της Κρήτης και των νησιών του νότιου Αιγαίου με τις άφρονες επιλογές της. Ο διευθυντής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και του «Βενιζελείου», κ. Χαριτάκης, αποφάσισε να «αξιολογήσει», δηλαδή να απολύσει, 269 εργαζόμενους και από τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, τα οποία ήδη παραπαίουν από τις περικοπές προσωπικού, υλικών και κονδυλίων. Η εκτέλεση της δημόσιας Υγείας γίνεται προς όφελος του ιδιωτικού κέρδους. Οι θάνατοι των αδυνάτων είναι κυβερνητικός θρίαμβος.

 

Παν.Γεωργ.

 

„ Τι λέει το υπουργείο Εξωτερικών;

 

Στο κεντρικό δελτίο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (NDR) έγινε θέμα η πρόξενος της Ελλάδας στο Αμβούργο, Αικατερίνη Δημάκη, η οποία σε λίγες ημέρες επιστρέφει, στο υπουργείο Εξωτερικών. Από το 2009, που βρέθηκε στη θέση αυτή, απασχολούσε μία μετανάστρια από τις Φιλιππίνες και στο προξενείο και στην προξενική κατοικία. Και δεν της έδινε ούτε τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται από τις συλλογικές συμβάσεις στη Γερμανία αλλά και από το πρωτόκολλο του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, δηλαδή 750 ευρώ. Της έδινε 450 ευρώ τα πρώτα χρόνια και πρόπερσι 500. Και σαν να μην έφτανε αυτό, είχε αφήσει απλήρωτη την εργάτρια επί μήνες, με αποτέλεσμα η υπόθεση να φτάσει στο συνδικάτο Verdi, το οποίο κινήθηκε δικαστικά, ενώ τις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται διαδήλωση στο προξενείο. Συνολικά οι οφειλές της προξένου για δεδουλευμένα ανέρχονται σε 14.000 ευρώ, υπολογίζοντας ότι η Φιλιππινέζα εργαζόταν μόνον στο προξενείο. Κατά τα λοιπά, η πρόξενος ήταν εκεί για να δίνει λύσεις (και) στα προβλήματα των Ελλήνων μεταναστών που πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης.

 

ΜΠ.Α.

 

Μένος και ανοησίες

 

Και να θέλει να γλιτώσει κανείς από την κυβερνητική εκπρόσωπο Σ. Βούλτεψη, δεν μπορεί. Αν δεν πέσει πάνω της στο Mega, θα τη βρει στον ΣΚΑΪ ή στον ΑΝΤ1 και αν είναι στον δρόμο θα την ακούσει στο Βήμα Fm. Ηταν τέτοιο το μένος της χθες το πρωί για τις απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, που έδινε την εντύπωση πως έχει προσωπικά μαζί τους. Στη Ν.Δ. δεν τόλμησε κανείς να κάνει σχόλιο για τις απόψεις της εκπροσώπου. Και από το ΠΑΣΟΚ όμως, που είναι στην κυβέρνηση, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση. Ούτε για τις ανοησίες του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ. Αδ. Γεωργιάδη, που κατήγγειλε μέχρι και τη Χαρούλα Αλεξίου για λαϊκισμό. Θα λέγαμε ότι είναι απόψεις-πατσαβούρες χωρίς να θέλουμε να προσβάλουμε αυτό το χρήσιμο εργαλείο των καθαριστριών.

 

ΜΠ.Α.

 

„ Επέτειος

 

Σαράντα ένα χρόνια συμπληρώνονται την 1η Αυγούστου από τον θάνατο (ή αυτοκτονία) του Νίκου Ζαχαριάδη, εξόριστου στο Σουργκούτ, του «μεγάλου αρχηγού», γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και της πιο αμφιλεγόμενης ηγετικής φυσιογνωμίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η οργάνωση Αθήνας της ΚΝΕ τιμώντας τη μνήμη του θα καταθέσουν λουλούδια στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο, την Παρασκευή στις 10.30 το πρωί. Η σορός του είχε μεταφερθεί στην Αθήνα το 1991 και αποκαταστάθηκε επίσημα από το ΚΚΕ στην πανελλαδική συνδιάσκεψη του κόμματος τον Ιούλιο του 2011.

 

Φ.Π.

 

Scroll to top