Της Βίκυς Καπετανοπούλου

Μαύρος καπνός βγαίνει από τις αποθήκες του αεροδρομίου της Τρίπολης στη Λιβύη, δίπλα στο οποίο μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στους πάλαι ποτέ συμμάχους του αντικανταφικού μετώπου EPA/STR
Στις φλόγες ενός ακήρυχτου εμφυλίου παραδίδεται η Λιβύη, με τη διεθνή κοινότητα να απομακρύνει άρον άρον διπλωμάτες κι υπηκόους και να παρακολουθεί από απόσταση ασφαλείας την τραγικά αποτυχημένη τροπή που έχει πάρει η διαδικασία «εκδημοκρατισμού» στην πετρελαιοπαραγωγό χώρα, έπειτα από την ανατροπή Καντάφι το 2011 με τις πλάτες του ΝΑΤΟ και δυτικών κρατών. Στις φλόγες παραμένουν και δύο τεράστιες δεξαμενές αποθήκευσης καυσίμων στον αυτοκινητόδρομο, που συνδέει την Τρίπολη με ό,τι έχει πια απομείνει από το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας -επίκεντρο λυσσαλέας σύρραξης εδώ και 20 μέρες μεταξύ αντίπαλων ισλαμικών πολιτοφυλακών. Η ανύπαρκτη ουσιαστικά μεταβατική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής» από την ανεξέλεγκτη πυρκαγιά, ζητώντας επειγόντως βοήθεια από το εξωτερικό.
Παράλληλα, στο ανατολικό μέτωπο της Βεγγάζης -πάλαι ποτέ «λίκνο» της λιβυκής επανάστασης- τουλάχιστον άλλοι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των ακατάπαυστων μαχών ανάμεσα σε τάγματα ισλαμιστών μαχητών και το «ιδιωτικό» στράτευμα του φανατικού αντιισλαμιστή στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, στο οποίο έχουν προσχωρήσει μονάδες της αεροπορίας και του στρατού ξηράς. «Ομάδες τρομοκρατών, που αυτοαποκαλούνται “Δυνάμεις του Συμβουλίου Αλ Σούρα”, συνεχίζουν τις επιθέσεις στην κεντρική στρατιωτική βάση της πόλης», δήλωνε χθες το μεσημέρι εκπρόσωπος των ειδικών δυνάμεων, που σταθμεύουν στη Βεγγάζη και μάχονται στο πλευρό του Χάφταρ, χωρίς να έχουν ανοιχτά εγκαταλείψει τον τακτικό στρατό της Λιβύης. Λίγες ώρες αργότερα όμως εξαναγκάζονταν σε… άτακτη υποχώρηση, επιβεβαιώνοντας με ανακοίνωση πως η βάση και η στρατιωτική της σχολή είχαν δεχτεί καταιγισμό πυρών και βρίσκονταν πλέον εξ ολοκλήρου στα χέρια των ισλαμιστών.
Στις «Δυνάμεις του Συμβουλίου Αλ Σούρα» εικάζεται ότι συμμετέχει και η εξτρεμιστική οργάνωση Ανσάρ Αλ Σαρία, που ευθύνεται -κατά την Ουάσινγκτον- για τη φονική επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βεγγάζη το 2012. Ενδεικτική της σφοδρότητας των εχθροπραξιών στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας ήταν η χθεσινή συντριβή -λόγω μηχανικής βλάβης επισήμως- μαχητικού αεροσκάφους MiG, απ’ αυτά που «απαλλοτρίωσαν» από τις μονάδες τους λιποτάκτες αξιωματικοί της αεροπορίας και αξιοποιούνται πια στις επιχειρήσεις του στρατηγού, βομβαρδίζοντας θέσεις των ισλαμιστών.
Η κατάσταση παραμένει χαοτική και στην Τρίπολη, καθώς πυκνοί μαύροι καπνοί έχουν καλύψει τα νότια προάστια της πρωτεύουσας και οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αδυνατούσαν μέχρι χθες το βράδυ να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στις δεξαμενές καυσίμων, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα πάνω από 6 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από ρίψη ρουκέτας την περασμένη Κυριακή, επεκτάθηκε σε δεύτερη δεξαμενή και τώρα απειλεί να προσεγγίσει χώρο αποθήκευσης 90 εκατομμυρίων λίτρων φυσικού αερίου… Η περιοχή έχει εκκενωθεί σε ακτίνα 3,5 χιλιομέτρων και οι αντιμαχόμενες πολιτοφυλακές κήρυξαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός για να διευκολύνουν την κρίσιμη επιχείρηση κατάσβεσης, στην οποία συμφώνησε να συνδράμει η Ιταλία, στέλνοντας αεροσκάφη και πυροσβέστες.
Κι ενώ ο αριθμός των νεκρών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες αγγίζει πια τους 200, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα πρώτα κύματα προσφυγιάς έχουν αρχίσει ήδη να καταφτάνουν κυρίως στη γειτονική Τυνησία.
Με τα δύο μεγάλα αεροδρόμια της Τρίπολης και της Βεγγάζης να παραμένουν κλειστά, τρομοκρατημένοι Λίβυοι ξεσπιτώνονται κατά χιλιάδες και κατευθύνονται οδικώς σε άλλες περιοχές, αναζητώντας καταφύγιο.