30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απομόνωση για… προστασία

      Pin It

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

eurwpaiko-dikasthrioΣε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προχώρησε ένας μάρτυρας κατηγορίας σε υπόθεση ανθρωποκτονίας, ο οποίος μεταφέρθηκε στις ίδιες φυλακές με τον καταγγελθέντα ως δολοφόνο στην υπόθεση. Η ελληνική κυβέρνηση καλείται σήμερα να δώσει απαντήσεις επί του θέματος.

 

Ο προσφεύγων έχει καταδικαστεί σε οκτώ χρόνια φυλάκιση για κατοχή ενός κιλού ινδικής κάνναβης, ενώ αποτελεί και τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση δολοφονίας. Την Τετάρτη 16 Ιουλίου απέστειλε επείγον αίτημα στις φυλακές Πατρών όπου και κρατούνταν, με το οποίο ζητούσε να εξαιρεθεί από τη μεταγωγή στις φυλακές Τρικάλων.

 

Στο ίδιο… κελί

 

Ο λόγος ήταν ότι στις ίδιες φυλακές θα μεταφερόταν και ο κατηγορούμενος στην υπόθεση ανθρωποκτονίας, τον οποίο και είχε καταδείξει ο προσφεύγων σε συνεργασία που είχε με την αστυνομία, γεγονός το οποίο θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλειά του.

 

Εδώ να σημειωθεί ότι η διοίκηση των φυλακών τον είχε τοποθετήσει στην απομόνωση, υποτίθεται για τη δική του προστασία, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη βεβαρημένη κατάσταση της υγείας του προσφεύγοντος, καθώς πάσχει από ψυχικές διαταραχές και λαμβάνει τριπλή φαρμακευτική αγωγή γι’ αυτόν τον λόγο.

 

«Ο κρατούμενος τίθεται για τη δική του ασφάλεια στην απομόνωση. Αυτό όμως, με δεδομένη την κατάσταση της υγείας του, είναι απάνθρωπο. Η χώρα πρέπει να τιμήσει τις δεσμεύσεις της χωρίς εκπτώσεις σε δικαιώματα που προστατεύονται απόλυτα, όπως αυτό της ζωής και της απαγόρευσης βασανιστηρίων.

 

Αν δεν μπορεί να κρατήσει τον προσφεύγοντα σε συνθήκες ασφάλειας που παράλληλα σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τότε θα πρέπει να τον απελευθερώσει», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η συνήγορός του Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα.

 

Η διοίκηση των φυλακών τελικά αγνόησε το αίτημά του και ο προσφεύγων όχι απλά μετήχθη στην ίδια φυλακή με τον καταγγελθέντα δράστη, αλλά κρατήθηκε για ένα εικοσιτετράωρο στο ίδιο κελί μαζί του, στο τμήμα μεταγωγών, ενώ την επόμενη μέρα μεταφέρθηκαν μαζί στις φυλακές Τρικάλων.

 

Η ζωή του πλέον βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο καθώς ο καταδειχθείς από τον προσφεύγοντα ως δολοφόνος γνωρίζει πλέον πολύ καλά πού βρίσκεται. Εν συνεχεία η συνήγορός του προσέφυγε στο ΕΔΔΑ με αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα.

 

Το ΕΔΔΑ καλεί λοιπόν την ελληνική πολιτεία, η οποία έχει διορία μέχρι σήμερα, να απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα που αφορούν τις συνθήκες μεταφοράς του κρατουμένου στις φυλακές Τρικάλων, αν βρίσκεται σε κίνδυνο η ζωή του και το κατά πόσο λαμβάνει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή εκεί.

 

Scroll to top