30/07/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Επιστήμονας» στο ξύλο

Ο χρυσαυγίτης Αλέξανδρος Λύρης, που εμπλέκεται στα πρόσφατα επεισόδια με τα ΜΑΤ και τους ξυλοδαρμούς φωτορεπόρτερ έξω από το Εφετείο, αντί για το εδώλιο θα βρεθεί στην Ευρωβουλή ως «επιστημονικός συνεργάτης» του ευρωβουλευτή Λάμπρου Φουντούλη.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

lurhs

Πρώτος από αριστερά ο Αλέξανδρος Λύρης

Βρήκε τελικά θέση στις Βρυξέλλες, όπως όλα δείχνουν, ο χρυσαυγίτης Αλέξανδρος Λύρης, o οποίος εμπλέκεται στα σοβαρά επεισόδια σε βάρος αστυνομικών και φωτορεπόρτερ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο. Μπορεί να μην εξελέγη ευρωβουλευτής της ναζιστικής οργάνωσης, με την οποία ήταν υποψήφιος, αλλά διορίστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Λάμπρου Φουντούλη. Τον διορισμό του επιβεβαιώνει και το προσκείμενο στη Χρυσή Αυγή site «Εθνικισμός.net».

 

Ντοκουμέντα

 

«Από πού προκύπτει πως στις φωτογραφίες είναι ο “Αλέξανδρος Λύρης”, που επέλεξε ο κ. Φουντούλης για συνεργάτη του στις Βρυξέλλες; Εσείς τον ξέρετε προσωπικά; Ή κάποιος “κάτι σας είπε – κάτι άκουσε, για να σας πει;”», έγραψε η ιστοσελίδα χθες, απευθυνόμενη στους δικηγόρους της Πρωτοβουλίας JailGoldenDawn. Παραδέχεται δηλαδή ότι ο Λύρης διορίστηκε ως συνεργάτης του Φουντούλη, απλώς αμφισβητεί ότι είναι ο ίδιος που εικονίζεται στις φωτογραφίες από τα επεισόδια του Εφετείου.

 

Οι φωτογραφίες αυτές δεν είναι άλλες από τα καρέ του βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές μέσο ενημέρωσης Russia Today (RT), από τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την Παρασκευή 4/7/2014, με αφορμή τη μεταγωγή των Ν. Μιχαλολιάκου, Χρ. Παππά και Γ. Λαγού για συμπληρωματική απολογία. Εκεί φαίνονται τουλάχιστον τέσσερις χρυσαυγίτες να ξυλοκοπούν με μανία αστυνομικούς των ΜΑΤ.

 

Ο ένας εξ αυτών, όπως αποκάλυψε η Πρωτοβουλία δικηγόρων JailGoldenDawn, είναι ο Αλέξανδρος Λύρης, ο οποίος κάνει κεφαλοκλείδωμα σε αστυνομικό και τον ρίχνει κάτω, ενώ άλλος χρυσαυγίτης τον κλοτσάει στο κεφάλι. Στη συνέχεια και οι δύο τρέχουν για να μη συλληφθούν. Εκείνη την ημέρα κανένα μέλος της Χ.Α. δεν προσήχθη ή συνελήφθη από την αστυνομία.

 

Κατά την προεκλογική περίοδο (13/5/2014), ο Η. Κασιδιάρης ξεκινάει τη διαδικτυακή εκπομπή του, έχοντας στα αριστερά του την κόρη του αρχηγού, Ουρανία Μιχαλολιάκου, και στα δεξιά του τον τότε υποψήφιο ευρωβουλευτή, Αλέξανδρο Λύρη, τον οποίο εκθειάζει για το βιογραφικό του και ιδιαίτερα για τη θητεία του στις ειδικές δυνάμεις. Σύμφωνα λοιπόν με το βιογραφικό του, «είναι ενεργό μέλος του Μετώπου Νεολαίας της Χρυσής Αυγής, με έντονη παρουσία και συμμετοχή στις δράσεις του κινήματος».

 

Εθνικοσοσιαλιστής

 

Ορκίστηκε μέλος της Χρυσής Αυγής στις 23/07/2011 και απόσπασμα από την ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας δοκίμων μελών συμπεριλαμβάνεται στο πόρισμα των εφετών ανακριτριών, Ιωάννας Κλάπα και Μαρίας Δημητροπούλου. Εκεί ο ίδιος προβάλλει τη ναζιστική ιδεολογία της οργάνωσης κάνοντας ευθέως λόγο για εθνικοσοσιαλισμό:

 

«Ως γνωστόν ο Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, που συμμετέχει κανονικά στις εκλογές. Λέει όμως αυτό όλη την αλήθεια; Σαφώς και όχι… Εμείς αυτό το κτήριο θα το γκρεμίσουμε από τα θεμέλια. Υστερα θα καταφύγουμε στα υγιέστερα στοιχεία του έθνους μας, για να οικοδομήσουμε πάνω στα ερείπια του ένα νέο κράτος. Ενα κράτος εθνικό, ένα κράτος σοσιαλιστικό, ένα κράτος επαναστατικό. Μια κοινωνία δυναμική, αξιοκρατική, επαναστατική, μακριά από το βόθρο του σήμερα. Μια κοινωνία του αίματος και της τιμής…».

 

Scroll to top